Baby Boom Show Virtual

Se inaugurează oficial Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România

Primul eveniment: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”

Vineri, 19 iulie 2019, se inaugurează oficial Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România, instalat în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime – un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanțare europeană. „Cerul de sub Pământ” se deschide în prezența inițiatorilor proiectului, invitaților și a publicului, aniversând împreună jumătate de veac de istorie: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”.

Amfitrionul evenimentului: cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române

Invitați speciali:
Dr. Debra Elmegreen – viitor Președinte UAI – Uniunea Astronomică Internațională – mesaj video
Dr. Magda Stavinschi – Institutul Astronomic al Academiei Române
Prof. Alexandru Mironov – Revista Știință & Tehnică
Prof. dr. Mircea Rusu – Universitatea din București

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic, proiect cu finanțare europeană inițiat de Telescoape.ro și Asociația Astronomică Urania din București, are cele mai mare dimensiuni din România, respectiv diametrul de 16 metri, dar și cel mai luminos sistem de proiecție de rezoluție 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni) fiind în același timp unul dintre planetariile mobile cele mai mari din Europa și din lume, la acest nivel.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sărbătorește una dintre cel mai mare realizări ale civilizației umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat și pus în funcțiune deja din 2018. „Turiștii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetariu”, arată Dragoș Brașov, inițiatorul proiectului și președintele Asociației Astronomice Urania.

Publicul poate participa la eveniment pe bază de bilet ce poate fi procurat zilele urmatoare de pe site-ul planetariu.ro. Pentru cei care doresc să participe, deplasarea se poate face cu autocarul pus la dispoziție de planetariu, care va pleca vineri, la ora 10:00, din Piața Victoriei.

Programul evenimentului este disponibil pe pagina de facebook – facebook.com/planetariu.ro, pe website – www.planetariu.ro, de unde se vor putea procura și bilete online – planetariu.bilet.ro.

Numărul de bilete disponibile este limitat!

Bilete la cele două spectacole fulldome despre APOLLO 11 pentru perioada următoare (lunile iulie-august) se pot procura tot pe site-ul oficial al planetariului: planetariu.bilet.ro.

ATENȚIE: în salină sunt 12°C, astfel încât este necesar să vă luați îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate.

Transportul în salină a fost îmbunătățit enorm prin noile microbuze, model 2019, ce fac din drumul de 3150m prin mina Cantacuzino – de exploatare, un drum mai sigur si mai placut, ca mai apoi sa traversați tunelul de legatură și să intrați în mina Unirea, de unde curentul de aer curat intra cu presiune spre zona de microbuze.

Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România în prezent

Pentru a clarifica eventualele neconcordanțe vis a vis de faptul că la Brașov a fost anunțat cel mai mare planetariu din România, vă informăm că diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, iar al celui din Brașov este de 14 metri.

De asemenea, proiectoarele de la Slănic Prahova sunt 4K, pe bază de tehnologie laser, cu o luminozitate superioară celui de la Brașov, tot 4K laser și 10000 lumeni, fata de 24000 lumeni cel de la Slănic.

La Supernova Planetarium, am pregătit prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, sateliți, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.

TOP 3 planetarii după diametrul cupolei – care are un impact major asupra realismului imersiei, cu fiecare metru diferență in diametru, în plus:
1. Supernova Planetariu 16 m – Salina Slănic Prahova (digital 4K – mobil)
2. Brașov 14 m – Zoo Brașov (digital 4K – fix)
3. Suceava 10 m – Universitatea Ștefan cel Mare (opto-mecanic – fix)

Dintre planetariile digitale cu proiectoare 4K:
1. Supernova – 24000 lumeni – mobil
2. Pitești – 10000 lumeni (proiecție pe cupola de 7 m, imagine mai luminoasă) – fix
3. Brașov – 10000 lumeni (proiecție pe cupola de 14 m, imagine mai slab luminoasă) – fix

SUPERNOVA Planetarium este așadar, în momentul de față, cel mai mare și mai performant planetariu din România nu numai printre cele mobile dar mai ales față de cele fixe, o altă premieră in favoarea Supernova Planetarium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *