free download 78 travel guides written by experts

Scriitoarea belarusa Svetlana Aleksievici a castigat Premiul Nobel pentru Literatura

Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici a câștigat, astăzi, Premiul Nobel pentru Literatură 2015 pentru „scrierile ei polifonice, un monument închinat suferinței și curajului în vremurile noastreˮ, conform comunicatului dat publicității de Comitetul Nobel de la Stockholm.

Editura Corint a anticipat puterea mesajelor transmise de cărțile Svetlanei Aleksievici, publicând în luna iunie a acestui an cartea Dezastrul de la Cernobîl, în cadrul colecției Corint Istorie. Cartea, tradusă de prof. universitar Antoaneta Olteanu, beneficiază de o prefață bine documentată a istoricului Ion M. Ioniță. Editura are în pregătire și alte titluri ale aceleiași autoare.

Svetlana Aleksandrovna Aleksievici s-a născut la Stanislav pe 31 mai 1948. Este scriitoare și jurnalistă din Bielorusia, disidentă susţinută de PEN Club și de Fundaţia Soros. A primit numeroase premii pentru Dezastrul de la Cernobîl, carte apărută în 1997, interzisă și azi în Bielorusia, dar și pentru alte lucrări ale sale. A publicat mai multe volume care s-au bucurat de apreciere, fiind traduse în numeroase limbi străine. Dintre acestea menţionăm: U voinî nejenskoe lițo (Războiul nu are chip de femeie), 1985; Ținkovîe malciki (Copii de zinc), 1989; Zacearovannîie smertiu (Fermecați de moarte), 1994; Poslenie svideteli. Solo dlia detskogo golosa (Ultimii martori. Solo pentru o voce de copil), 2004; Vremia second hand (Timpuri second-hand), 2013 etc.

DEZASTRUL DE LA CERNOBÎL
Mărturii ale supravieţuitorilor
de SVETLANA ALEKSIEVICI

National Book Critics Circle Award 2005 pentru carte de nonficţiune
Premiul pentru Pace Erich-Maria-Remarque, 2001
Carte interzisă în Bielorusia

„Explozia reactorului numărul 4 va deveni cel mai mare dezastru nuclear civil din istoria omenirii. Zona este o realitate în toată monstruozitatea ei. La fel ca în cartea SF a fraților Strugaţki, Picnic la marginea drumului, Zona este un infern pe pământ, guvernat de propriile legi. Aici dansează lumini deasupra câmpului, praful ridicat de vânt are culori ciudate, se nasc copii cu mutații genetice, populația a fost evacuată, regiunea, interzisă și păzită de patrule militare, dar oameni stranii și-au făcut din Zonă locul în care trăiesc. Ei sunt Călăuzele reale în Zona reactorului
de la Cernobîl.” Ion M. Ioniță

„O istorie orală mişcătoare a catastrofei din 1986 de la reactorul nuclear de la Cernobîl, în care curajul fatalist şi stoic este dublat de un umor incredibil de negru. Jurnalista rusă Svetlana Aleksievici a înregistrat o serie de mărturii pe care le-a prezentat sub forma unor «monologuri», în stil romanesc, care zugrăvesc imaginea vie a atmosferei generale de nemulţumire de la sfârşitul perioadei comuniste, în care liderilor de partid agresivi, propagandei paranoice şi mobilizărilor haotice li se opun sarcasmul deprimant, gândurile amare şi abuzul de votcă. Rezultatul este o radiografie de neuitat a sufletului rus.” Publishers Weekly

COLECŢIA CORINT ISTORIE
Traducere din limba rusă și note de Antoaneta Olteanu
Prefaţă de Ion M. Ioniţă
Format: 13 x 20 cm, 336 pagini
Preţ: 34,90 lei

Bucuresti, 08.10.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *