free download 78 travel guides written by experts

Scorpion va invita sa vizitati expozitia de arta ‘Uzura Urbana Vranceana‘

– obiect de arta in viziunea lui Ovidiu Kloska

* Intr-un spatiu de o generozitate extrema – Galeria de Arta Contemporana, Centrul International pentru Cultura si Arte “George Apostu” din Bacau propune zilele acestea celor dornici de sublim si inedit o arta tanara, purtand semnatura ‘Kloska‘

Cel mai important criteriu estetic al artei secolului 21 este cel al timpului si tot ce se deschide acum spre zona artei poarta puternic amprenta acestui inceput de mileniu, un mileniu care anunta o mare complexitate si in care sincretismul pare a fi extractul principal. Nu exista aleatorism, nu mai exista intamplare, totul este ghidat, slefuit, directionat, arta noua pulseaza dupa o organigrama complexa a mega- lumilor, a marilor aglomeratii urbane, sociale , industriale, cu dinamisme globale sferice , matrici unde se compacteaza tendinte vechi cu cele noi, unde totul se influenteaza, intersecteaza, sectioneaza.

Energiile sunt specifice timpului, si accepta dezvoltari doar in directii cu acceasi rezonanta. Apar dominantele sau “fundamentalele” timpului, pe directia carora se dezvolta noile expresii umane.

Cu siguranta acest tanar artist focsanean va deveni o “dominanta” in arta romaneasca contemporana si un nume distinct si des folosit in sfera artelor contemporane nationale si nu numai . Printr-o forta interioara puternica si un spirit tenace , Ovidiu Kloska isi manageriaza cariera artistica cu flerul unui mare profesionist, demn de invidiat pana si de cei mai importanti curatori de galerii mari. La fel ca marii artisti actuali Kloska are o pregatire nu numai din zona artelor plastice , el este inginer de profesie, absolvent al Facultatii de Electronica si Telecomunicatii si masterand in ultimul an al Universitatii De Arte Plastice si Decorative “George Enescu” din Iasi.

Fost Art Director la o companie de publicitate, Kloska si-a focalizat acum toata energia sa spre arta – si va pot spune ca ceea ce pleaca din atelierul lui, fie spre expozitii cum este actuala ce se desfasoara in Bacau, fie spre colectii particulare din tara sau din strainatate, merita macar o data in viata vazut de aproape si chiar achizitionat.

Intr-un spatiu de o generozitate extrema – Galeria de Arta Contemporana, Centrul International pentru Cultura si Arte “George Apostu” din Bacau propune zilele acestea celor dornici de sublim si inedit o arta tanara, purtand semnatura “ Kloska”, “vibranta, pulsatorie”, cum deschidea criticul de arta Iulian Bucur vernisajul expozitiei, foarte personala, spontana si plina de mesaj. Pentru cei ce-au participat la expozitia sa din Decembrie 2007 la Galeriile de arta din Focsani , imaginile creatiilor sale inca persista in memorie.

Evenimentul tentant intitulat “Uzura urbana – interferente onirice – obiect de arta” reuneste lucrari plastice pe suporturi clasice cum ar fi panza de in, pana la creatii in care culorile de ulei relationeaza cu lemnul, metalul ruginit, sarma si chiar cuie. Alaturi de ingerii sai pe panza si pe metal , central , domneste Domnul, El cufundat intr-un etern somn fara de durere, crucificat intr-un picto-obiect de o profunzime desavarsita, frumos intitulat “Nu e nici o durere” … textul inserat de artist in limba engleza “there is no PA IN “ … interesanta impartire a cuvantului “Pa In” de o parte si de alta a lucrarii, fina trimitere catre inconografia bizantina.

Spre mijlocul salii sunt expuse creatiile din noul sau proiect de investigare a uzurii urbane, portrete ale omului urban cazut intr-un somn al impersonalitatii, al non-numelui, al constrangerii spirituale si materiale, compozitii de o expresivitate directa , chiar incisiva, dar purtatoare ale acelei urme umane , cum zice artistul, ce va persista in memoria universului . Inedit relatioante aceste creatii in zona artei digitale cu pictura in ulei de sevalet. Acelasi ochi magic, cu care pune pata de culoare pe panza, captareaza realitatea urbei distruse de timp cu aparatul foto digital si o revaloreaza printr-un program de prelucrare de imagine. Felul in care Kloska compune forma in cadrul acestui proiect vizual, puternica lor picturalitate ne duce cu gandul spre marile creatii expresioniste din biblioteca universala.

Alaturi de Kloska, la acest eveniment, s-au alaturat trei brand-uri de succes ale Romaniei : Carl Reh Winery, ale carui vinuri au incantat cei prezenti la vernisaj, Timex Surveyors Ltd. si Scorpion Focsani. Iata deci o frumoasa comuniune intre un “brand” cultural si 3 brand-uri comerciale.

Va invit entuziamat, daca in iuresul vietii cotidiene nu aveti timp sa treceti pragul Centrului “George Apostu” , sa vizitati galeria online a artistului. Cu siguranta va veti delecta pentru cateva minute si nu veti inchide fereatra de internet fara a salva adresa : www.kloskart.com

Bucuresti, 19.11.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *