creative night talks

Schimbare condusă de comunitate: În Neamț companiile se alătură Digital Nation în ridicarea primului Hub de Tehnologie

Companiile din Neamț iau responsabilitate pentru dezvoltarea tinerilor din regiune și se implică în dezvoltarea unui ecosistem de educație relevant pentru aceștia. Lucrările de construcție ale hub-ului de tehnologie Digital Nation Piatra Neamț sunt în plin proces, spre entuziasmul și nerăbdarea celor 250 de tineri care s-au înscris în programul Generația Tech, deschis de Digital Nation și Google.org în luna septembrie a anului trecut.

Situat pe strada Ștefan cel Mare, nr. 15, într-o clădire oferită de către Primăria Municipiului, hub-ul completează mișcarea comunității de digitalizare a regiunii Neamț, prin educație de performanță.

Noul spațiu în curs de amenajare vine în întâmpinarea nevoilor de conexiune și de colaborare ale tinerilor. Hub-ul le oferă acestora nu numai un spațiu de întâlnire destinat comunității lor, ci și un ecosistem de creștere, care va găzdui evenimentele și workshopuri unde ideile vor prinde formă.

Nu în ultimul rând, hub-ul de tehnologie îi va conecta pe tinerii participanți ai programului Generația Tech cu mediul antreprenorial. Comunitatea este deja în discuții pentru organizarea unor activități de întâlnire cu companiile, pentru a-i ajuta pe tineri să se adapteze la standardele unui loc de muncă, încă din anii de liceu.

Tech Hub Piatra Neamt

„Este o poziție privilegiată pentru noi să avem programe la nivel național. Ne permite să vedem gradul de digitalizare din regiuni diferite ale țării, să putem observa cum își înfruntă fiecare provocările și cum gestionează același obiectiv.

Vă spun cu mândrie că, la final de 2019 și început de 2020, Neamțul a devenit un exemplu național de mobilizare. Oameni de excepție, antreprenori din regiune alături de echipa primăriei, au pus un umăr puternic efortului pentru educație digitală. Prin implicarea tuturor, vom construi împreuna Hubul de Tehnologie din Piatra Neamț și estimăm că în următorii 5 ani Piatra Neamț va fi un pol tehnologic recunoscut la nivel național. Noi ne-am propus specializarea a 2500 de tineri în discipline digitale avansate, cu acces la joburi de viitor.” – Paul Apostol, fondator Digital Nation.

Deschiderea Hub-ului de Tehnologie este puternic susținută de reprezentanți ai mediului de afaceri din Piatra Neamț prin investiții financiare și donații de materiale.

„Generația Tech este un proiect care îmi dă speranțe că în orașul Piatra Neamț începe să se investească și în viitorul tinerilor, oferindu-le, astfel, un motiv să se gândească la o viață acasă. Trebuie să luptăm să oferim condițiile necesare ca tinerii să rămână în Piatra Neamț, să investim în viitorul lor și în oportunități mai bune pentru ei aici, acasă. Ce altă valoare mai de preț ai putea să lași urmașilor tăi?”, declară Dorin Căpitanu, director general al companiei Dolinex, unul dintre Membrii Fondatori ai hub-ului.

Eduard Köber, directorul Köber, alt Membru Fondator al Hub-ului de Tehnologie Piatra Neamț adaugă: „Ne-am alăturat Digital Nation în misiunea lor de a susține tinerii programatori din dorința de a crește forța de muncă în domeniul digital, fapt pentru care vă mulțumim, la rândul nostru, pentru ocazia de a contribui la acest proiect.”

Importanța obiectivului de digitalizare în Neamț a rezonat și cu Dinamic92, companie care s-a alăturat în calitate de Membru Fondator construcției Hub-ului de Tehnologie Piatra Neamț. Viorel Tofan, directorul general al companiei:
„Consider că deschiderea unui astfel de hub de tehnologie este o oportunitate extraordinară atât pentru tinerii din orașul nostru, cât și pentru noi ca antreprenori. Pe o piață în care forța de muncă este din ce în ce mai puțin pregătită, trebuie să ne îndreptăm atenția către educarea tinerilor și dezvoltarea lor din punct de vedere profesional, pentru a deveni persoane competente și pentru a aduce un plus de valoare companiilor în care vor lucra. Viitorul orașului depinde de generația tânără și de aceea suntem responsabili să le oferim o educație adecvată și să ne implicăm în susținerea dezvoltării lor.”

Investiția necesară deschiderii Hub-ului de Tehnologie se ridică la suma de 120.000 Euro, prin care se vor acoperi costurile cu reabilitarea și mobilarea spațiului. Printre companiile nemțene care s-au alăturat proiectului se numără Volta, Dinamic92, Kober, Dolinex, Autonom și Rocri Trade.

Antreprenorii care doresc să susțină misiunea educațională și de dezvoltare regională a comunității se pot alătura în continuare proiectului prin sponsorizări, în calitate de membri fondatori ai hub-ului. Discuțiile Asociației Digital Nation cu mediul privat local continuă, iar companiile care doresc să se implice pot intra în dialog cu comunitatea la adresa neamt@digitalnation.ro.

În 2019, Digital Nation a adus pe plan local programul Generația Tech cu scopul de a susține direcția dezvoltării profesionale în domenii digitale. Programul este dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani și oferă două specializări: Learn to Code și Digital Skills, la care participă 250 de tineri.

Când vine vorba de participanții la programul Generația Tech, entuziasmul lor pentru abordarea de învățare descoperită în comunitate ne dă speranță. Gabriel Damatar, elev în clasa a XI-a în Piatra Neamț, ne spune „Pentru mine, Generația Tech reprezintă o oportunitate de a ieși din cotidian, de a învăța ceva cu totul nou, ceva ce nu aș fi putut deprinde pe cont propriu.

În viață am învățat că există mereu lucruri noi, obstacole, dar nouă nu trebuie sa ne fie frică, frica ucide minți, ca să citez un sfat din Dune. De aceea, cred că acest program face mai mult decât să ne învețe lucruri noi, și anume, ne poate ajuta să ne învingem frica de necunoscut, să ajungem să fim versiuni mai bune ale noastre.”

Cu ajutorul rețelei de mentori, după doar 4 luni de la începutul programului, tinerii au deprins deja capabilități practice necesare locurilor de muncă din prezent și din viitor. Participanții la specializarea Digital Skills s-au familiarizat deja cu soluțiile de e-mail, lucrul cu documentele electronice și partajarea lor, și cu soluțiile pentru prezentări digitale.

Tinerii care urmează programul Learn to Code sunt deja în procesul de realizare a primului lor site web. O a treia specializare Generația Tech urmează să fie anunțată la jumătatea acestui an.

Digital Nation este o organizație care desfășoară programe naționale de digitalizare prin formare avansată și antreprenoriat.

În zona de formare, Digital Nation organizează programe online gratuite de 12 luni, în care participanții intră într-un parcurs de formare accelerată, au acces la mentori specialiști, la resurse teoretice și au ocazia dezvoltării de competențe în cadrul unei echipe pre-selectate. După programele de mentorat, absolvenții intră în Digital Incubator, unde creează prototipuri de tehnologie în startupuri sau intră în proiecte de cercetare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *