free download 78 travel guides written by experts

Scaderi record la preturile apartamentelor din Bucuresti

Criza financiara globala a determinat pe piata imobilara din Bucuresti o accentuare a scaderii preturilor si o crestere a ofertei de vanzare. Asa cum era de asteptat, luna septembrie marcheaza cresteri semnificative ale ofertelor pe piata vanzarilor de apartamente dar si o scadere dramatica a preturilor pentru a saptea luna consecutiv. Preturile solicitate de proprietari pentru apartamentele din Bucuresti sunt tot mai mici, multi dintre acestia fiind dispusi sa vanda apartamentele evitand riscul unor pierderi si mai mari in perioada urmatoare. Potrivit raportului de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro oferta de vanzare pentru apartamentele vechi a crescut cu 40% fata de luna septembrie a anului trecut. In ultima luna, bucurestenii au scos la vanzare 3621 de apartamente in timp ce anul trecut oferta in luna septembrie era de numai 2574 de imobile.

Raportat la oferta totala de pe piata, anul 2008 a adus o crestere de  35,5% fata de anul trecut, fiind inregistrate 30.507 de oferte de vanzare pentru imobile in blocuri vechi. Raportat la ofertele pe tipuri de imobile, cea mai mare crestere au avut-o apartamentele cu doua camere. Bucurestenii au scos la vanzare cu 44% mai multe astfel de  imobile fata de anul trecut. In primele 9 luni ale anului au fost scoase cu 28,4% mai multe garsoniere fata de perioada similara a anului trecut iar oferta pentru apartamentele cu trei camere a crescut cu 36,3%. In ceea ce priveste apartamentele cu patru camere, oferta a crescut cu 17,8%.

Evolutia ofertelor de vanzare pentru apartamentele vechi a urmat in acest an tendintele pietei. Daca anul trecut, ofertele au evoluat previzibil de la o luna la alta, in 2008 ofertele au avut fluctuatii majore de la o luna la alta. Lunile cu cele mai putine oferte au fost ianuarie si mai, cu numai 2500 de apartamente scoase la vanzare, in timp ce in luna martie pe piata vanzarilor intrau 4389 de imobile.

Luna martie reprezinta pentru piata imobiliara linia de demarcatie intre perioada de cresteri spectaculoase si inceputul crizei imobiliare. Aceasta luna reprezinta nu numai perioada cu cele mai multe oferte de vanzare dar si cu cele mai mari preturi pentru toate tipurile de imobile. Din luna martie pana in prezent preturile garsonierelor au scazut cu aproape 10% inregistrand pentru prima data in acest an o scadere sub 70000 de euro. De asemenea, apartamentele cu doua camere au pierdut 12,6% din pretul solicitat in luna martie, in luna septembrie ele fiind scoase la vanzare cu o valoare medie de 107162 euro. Apartamentele cu patru camere sunt singurele care nu si-au modificat pretul de piata raportat la luna martie, insa consemneaza o scadere drastica fata de luna trecuta cand valoarea acestora s-a diminuat cu 6,8%.

Estimam ca pana la finalul anului piata apartamentelor vechi nu va inregistra o stabilizare a numarului de oferte, avand in vedere ca decizia de vanzare este influentata de evolutia pietei in general. Instabilitatea financiara de pe pietele internationale va produce efecte si pe piata imobiliara romaneasca printr-o scadere continua a preturilor pentru apartamentele vechi.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate de proprietari.

AnunturiParticulari – monitorizare imobiliara
AnunturiParticulari a fost lansat in anul 2001 si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe internet. AnunturiParticulari reprezinta un instrument extrem de util pietei imobiliare si este folosit in prezent de peste 700 de agentii imobiliare din Bucuresti. Datele sunt monitorizate si prelucrate de AGENTIE.NET, prin serviciul sau de monitorizare a anunturilor imobiliare. Detalii suplimentare puteti gasi pe www.agentie.net si www.anunturiparticulari.ro.

Bucuresti, 06.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *