free download 78 travel guides written by experts

Scaderea chiriilor in sectorul industrial reflecta scaderea cererii pentru produse de consum

· Heathrow, Londra, este cea mai scumpa locatie din lume urmata de Tokyo si Hong Kong
· Asia Pacific inregistreaza cea mai mare scadere a chiriilor; America de sud este cea mai stabila piata

Chiriile pentru proprietati industriale au scazut in medie cu 5,5% in 2009 ca urmare a unei scaderri fara precedent a consumului in timpul recesiunii globale. Acest indicator de performanta economica din raportul global Cushman & Wakefield “Spatii Industriale”, arata ca toate regiunile la nivel global au suferit compresii ale chiriilor pentru prima oara de cand exista acest raport, de 15 ani.

Chiriile spatiilor Industriale este un indicator cheie al performantei economice legat in mod direct de cererea pentru productie usoara si industriala si este in stransa corelatie cu cererea de consum. Desi 2009 a inregistrat o scadere sunt semnale in piata ca aceste valori s-au stabilizat catre sfarsitul anului 2009. Cushman & Wakefield considera ca in 2010 vom asista la cateva mariri de chirii la sfarsitul anului fenomen in stransa legatura cu viteza de revenire a activitatii globale de export.

In topul 49 cele mai scumpe locatii la nivel global, Londra Heathrow se situeaza pe primul loc cu un cost occupational de €200 pe metru patrat pe an, cu o trime mai scump decat Tokyo plasat pe locul 2 in acest top cu o valoare de €152 pe metru patrat pe an. Hong Kong s-a clasat pe locul 3 cu €146 pe metru patrat pe an.

Cele mai scumpe locatii industriale din lume in 2009
(Source: Cushman & Wakefield)

Rank 2009

Rank 2010

Location

Country

Occupancy Cost €/sq.m./year

Occupancy Cost $/sq.ft/year

1

1

London Heathrow

UK

200.28

26.67

2

2

Tokyo

Japan

151.73

20.03

9

3

Hong Kong

China

145.89

19.41

4

4

Geneva

Switzerland

139.15

18.35

8

5

Oslo

Norway

135.00

17.96

6

6

Helsinki

Finland

132.00

17.56

3

7

Dublin

Ireland

129.00

17.17

11

8

Paris

France

115.00

15.31

12

9

Stockholm

Sweden

107.80

14.37

18

10

Berlin

Germany

96.00

12.77

La nivel global sunt foarte putine locatii in care s-au inregistrat mariri ale chiriilor, in principal datorita lipsei stocului de spatii de calitate “prima” care se putea inchiria, sau datorita rezistentei sectorului de spatii logistice care a fost mai putin afectat de criza economica. Doua locatii din India, in New Delhi si Chakan in Pune, au inregistrat cele mai mari mariri cu 16.7% si respectiv cu 15.4%.

Cele mai performante locatii industraile din lume in 2009
(Source: Cushman & Wakefield)

Rank 2010

Location

Country

Rental Growth

1

New Delhi – Gurgaon

India

16.7%

2

Pune – Chakan

India

15.4%

3

Rio de Janeiro

Brazil

10.3%

4

Calabarzon

Philippines

8.3%

5

Oslo

Norway

8.0%

6

Ottawa

Canada

7.3%

7

Petaling Jaya

Malaysia

5.9%

8

Warsaw

Poland

5.0%

9

Montreal

Canada

4.3%

10

Sao Paulo

Brazil

3.7%

Inchirierea de spatii industriale in piata Europeana a fost polarizata intre Europa de Vest, care a inregistrat o scadere de doar 3% de-a lungul anului, iar in Europa Centrala si de Est s-a inregistrat o scadere de peste 12%. Tarile baltice, Letonia, Lituania, si Estonia toate au inregistrat scaderii de peste 30%, iar zone importante de productie gen Rusia si Ucraina au inregistrat scaderi de 21%, respectiv de 22 %. Iralanda a suferit cea mai mare scadere in Europa de Vest, cu 20% scadere.

In Romania, Gabriel Sfetcu, Director Departament Industrial Cushman & Wakefield Romania, declara:
"Costul ocupational in sectorul industrial in anul 2010 va fi relativ acelasi ca si in 2009. Factorii ce determina mentinerea acelorasi costuri este cererea relativ scazuta de spatii in sectorul industrial corelat cu faptul ca s-au livrat putine spatii noi in cursul anului trecut.

Procentul de neocupare, in prezent, pentru spatii industriale este de aproximativ 10 – 12%. Acesta este un procent relativ ridicat comparativ cu anul 2008 cand acest grad de neocupare a fost de aproximativ 4%.

In cursul anului 2010 estimam o usoara crestere a cererii de spatii industriale, predominante fiind cererile de spatii mici, cuprinse intre 1.000 mp si maxim 2.500 mp.

Parerea noastra este ca vom asista la o usoara crestere, de maxim 10% fata de 2009, a cererii de spatii destinate activitatilor de productie. In cursul anului 2009 nu s-au inregistrat tranzactii majore cu spatii de productie, an in care a avut loc o contractie a activitatii de productie si distributie, implicit.
Datorita scaderii productiei la noi in tara a crescut si gradul de neocupare al spatiilor industriale / depozitare.

Datorita pozitiei geografice, Romania ar putea deveni un pol al logisticii si distributiei pentru zona Europei Centrale, insa lipsa infrastructurii (ne referim la rute importante de transport – autostrazi) blocheaza aceasta dezvoltare."

Chiriile din America de Sud au fost cele mai stabile din lume, scazand cu doar 0,1% avand locatii cheie in São Paulo si Rio de Janeiro in Brazilia, care indica cresterile de chirii. Cele doua locatii sunt pe locul doi si respectiv trei in topul celor mai scumpe locatii din cele doua Americi. Ottawa, Canada, este acum cea mai scumpa locatie din cele doua Americi cu o valoare de €91 pe metru patrat pe an, o crestere cu 7% fata de anul precedent. Aceasta locatie inlocuieste Peninsula San Francisco, SUA, unde chiriile au scazut cu 8 % plasandu-se pe locul opt dintre locatiile cele mai scumpe din lume.

Regiunea Asia Pacific a inregistrat cel mai mare declin cu chiriile scazand cu aproximativ 6,4%. Australia si Singapore au avut cea mai mare scadere la aproximativ 17% si respective 16%. Tokyo ramane cea mai scumpa locatie din regiune, in ciuda scaderii chiriilor cu aproximativ 13% fata de anul precedent. Principalele piete din regiune: India si China, au inregistrat amandoua scaderi anuale cu 8%, ca urmare a scaderii cererii de export si ca urmare a reducerii activitatii de productie. Pe de alta parte Malaezia si Filipine au inregistrat cresteri ale chiriei cu 3%, 6% si 8% datorita stocului redus de cladiri de calitate “prima”.

Barrie David, senior research analist, Cushman & Wakefield, afirma: “S-a inregistrat o crestere a productiei in numeroase locatii la sfarsitul lui 2009 iar in lunile ce urmeaza se astepata o intensificare a acestei activitati. Estimarile pentru 2010 sunt mai optimiste, si se asteapta o crestere sustinuta a chiriilor la nivel global, cuplat cu o crestere estimata a economiei la nivel global, pana la sfarsitul acestui an.”

John Siu, general manager Cushman & Wakefield, Hong Kong si Sudul Chinei, declara:
“Cresterea chiriilor pentru spatii industriale/depozite in Hong Kong care a avut loc in ultimele 6 si 12 luni a fost generata de cererea mare pentru spatii de calitate datorita revenirii economice a Hong Kong-ului si datorita cresterii volumelor de import/export. Primim in prezent un numar mare de cereri din afara regiunii, de la operatori care doresc sa isi stabileasca noi centre de distributie in Hong Kong pentru pietele lor din Asia Pacific. Pe langa aceasta, exista o cerere puternica din partea chiriasilor din sectorul bancar si IT care au nevoie sa isi construiasca centre informationale in spatii de calitate prima. Credem ca pentru spatii industriale/depozitare in Hong Kong chiriile vor creste cu 10% pana la 15% in urmatoarele 12 pana la 18 luni. Interlink, o companie care va livra 2,4 milioane metri patrati spatii moderne la inceputul anului 2012 probabil ca va raspunde cererii crescute de spatii industriale / depozitare din piata.”

Jim Dieter, vice – presedinte executiv al Cushman & Wakefield SUA, servicii industriale, comenteaza: “Succesul pietei industriale, indifferent daca este in Europa Centrala si de Est, Asia, sau in cele doua Americi, sunt toate interconectate si aproape intotdeauna se bazeaza pe cererea de consum. Fie ca este vorba de transport pe calea ferata sau transport maritim in porturi care primesc produse din intreaga lume, factorul cheie determinant pentru o absorbtie pozitiva de spatii industriale / depozitare si un factor determinant pentru cresterea chiriei este si va fi intotdeauna securitatea locului de munca si cererea de consum.”

Bucuresti, 16.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *