free download 78 travel guides written by experts

Saxo Bank: in trimestrul al III-lea 2015, toti ochii catre Asia

Steen Jakobsen, economistul șef al Saxo Bank, crede că perspectiva unei creșteri a dobânzii din partea Rezervei Federale reprezintă cel mai important eveniment de pe piață din Q3 al 2015 și se așteaptă ca Fed să aibă o abordare de genul „răul cel mai mic” sub forma „una și gata”, în ceea ce privește creșterea dobânzii in septembrie.

Steen Jakobsen spune:
“Dacă este folosită această abordare, dolarul va slăbi pe măsură ce piața va considera că Fed a terminat deocamdată, iar acest lucru va fi susținut de o creștere a costului marginal al capitalului care va opri accelerația născândă a creșterii așteptată de majoritate în semestrul al doilea al 2015. Vom preconiza, atunci, ca materiile prime și aurul/argintul să supra-performeze ca și clase de asset-uri.”

Steen Jakobsen vede această abordare ca fiind mult mai posibilă decât scenariul așteptat, în care Fed crește dobânzile cu 2% sau mai mult până în 2018. Privind lucrurile dintr-o perspectivă mai profundă, economistul șef al Saxo Bank este surprinzător de optimist și vede economia globală îndreptându-se spre mai bine.

”Suntem în etapele finale ale acestui ciclu multi-decadă cu minime permanente ale randamentului și inflației. La rate politice zero, și chiar peste, în anumite cazuri, nimic nu funcționează. Apa îngheață la zero grade, și la fel și economiile. Avertismentul spune: suntem pe cale să intrăm într-o schimbare majoră seculară a randamentelor. Calea va fi, cel mai probabil, prin dobânzi mai mari până la sfârșitul anului, iar acest cost de capital mai mare, combinat cu costuri de producție în creștere ale economiilor – materii prime, energie și capital – vor încetini creșterea în Europa și SUA înapoi, din nou, către creștere zero.

De acum, toți ochii pe Asia

Există un moment pentru a porni la atac pe piețe și există un moment pentru întărirea apărării, spune Kay Van-Petersen, Strategist Macro pentru Asia la Saxo Bank. Un foarte posibil mediu extrem de volatil de tranzacționare în Q3 marchează această perioadă ca fiind una în care trebuie să ai grijă de tot ceea ce ai.

Kay Van-Petersen spune că piețele intră într-o perioadă foarte dificilă în care prima creștere a dobânzii ce ar putea veni din SUA ar fi prima creștere din 2006 încoace. El punctează că economia globală trece prin dislocări crescânde, pe măsură ce SUA crește dobânzile în timp ce mare parte a restului lumii are o înclinație către relaxare.

Peste toate, mai auzim și placa “Grecia și zona euro – să mai stau sau să ies?”. S-ar putea ca acum, când Grexitul ne spune că putem să ne vedem din nou de treabă, semnalul dat către piețe ar trebui să aducă niște corecții mult așteptate, în special pe piața de acțiuni din Asia. Asta face ca tot trimestrul al III-lea să fie, oarecum, marcat de impredictibilitate.

“Prin urmare, am o atitudine rezervată pe Q3 din punct de vedere tranzacționare, așteptând aceste corecții. Riscul-cheie este, desigur, reprezentat de faptul ca Rezerva Federală să nu mărească dobânda (foarte puțin probabil) și o soluție la problema Greciei (nu ne dăm încă seama dacă a venit sau nu…), ceea ce contractă profiturile pe tot globul. În aceste condiții, aș cumpăra VIX sub 13.00, din perspectiva unei posibile volatilități a portofoliilor hedge. Expunerea pe EURUSD ar trebui să fie short, lesne de înțeles și de observat de ce.

Alte trei tranzacții care au sens în acest trimestru:
1. Expunere lungă pe ETF vs. short pe S&P
2. Lung pe Russell 2,000
3. Lung pe Softbank, Japonia”.

Bucuresti, 11.08.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *