free download 78 travel guides written by experts

„Șase personaje în căutarea unui autor” / Teatru in TVR

· În 28 iunie se împlinesc 150 de ani de la nașterea dramaturgului, poetului și eseistului Luigi Pirandello (28 iunie 1867 – 10 decembrie1936) laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1934
· Casa de Producție TVR vă propune să urmăriți un spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Vasile Alexandri din Iași: „Șase personaje în căutarea unui autor”

Piesa a fost jucată pentru prima data în 1921 la teatrul Valle din Roma. Publicul s-a împărțit în suporteri și adversari. Autorul, care a fost prezent la premieră împreună cu fiica sa Lietta, a fost forțat să părăsească teatrul printr-o ieșire laterală pentru a evita mulțimea de adversari. Oamenii nu erau încă pregătiți pentru teatrul absurdului. Situația s-a îmbunătățit la reprezentațiile ulterioare, mai ales după ce Pirandello a scris cea de-a treia ediție a piesei, publicată în 1925, cu un preludiu care clarifică structura și ideile sale.

O companie de teatru se pregătește pentru repetiții dar este întreruptă de sosirea a șase oameni ciudați. Regizorul piesei, furios din cauza întreruperii, cere o explicație. Oamenii explică: sunt personaje neterminate în căutarea unui autor care să le scrie povestea. Regizorul crede inițial că sunt nebuni, dar, pe măsură ce încep să se contrazică între ei și să dezvăluie detalii despre povestea lor, începe să asculte. Acesta este pretextul piesei.

Sase personaje in cautarea unui autor

„Șase personaje în căutarea unui autor”

Traducerea: Alexandra Bărcilă
În distribuție: Constantin Popa, Cornelia Gheorghiu, Doina Deleanu, Constantin Avădanei, Ada Gîrţoman, Adi Cărăuleanu, Despina Marcu, Florin Mircea, Brîndușa Aciobaniţei, Pușa Darie, Theodor Stanciu și copiii Vlad Iftinca și Raluca Tudorică
Muzica: Gabriel Basarabescu
Scenografia: Rodica Arghir
Regia TV: Eugen Todoran
Regia artistică: Irina Popescu Boieriu

Program de difuzare:
TVR 2: luni, 26 iunie, ora 21.10
TVR Moldova: sâmbătă, 1 iulie, ora 16.00
TVR I: vineri, 30 iunie, ora 23.00/ sâmbătă, 1 iulie, ora 18.00
TVR 3: duminică, 25 iunie, ora 22.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro

Producător coordonator: DEMETER András István

· Iată și care sunt spectacolele programate în zilele de 24 și 25 iunie în cadrul stagiunii de vară „Teatru în TVR”

Sâmbătă, 24 iunie, ora 11.00
Teatru la Cinema – „Cei 3 purceluşi”
Cu: Ana-Maria Cucută, Ioana Ernea

Sâmbătă, 24 iunie, ora 20.30
„Nimic nu-mi scapă” adaptare după comedia „Încurcă lume” de Adolf de Herz
Regia: Mihai Baranga
Cu: Paula Chirilă, Andra Iulia Stoicescu, Claudiu Maier, Cristi Toma,
Mihai Baranga

Duminică, 25 iunie, ora 11.00
spectacol dedicat copiilor prezentat de Teatru la Cinema – „Magic Fairy Tale”
Cu: Cristina Strecopîtov

Duminică, 25 iunie, ora 20.30

Teatrul Nottara, în colaborare cu Asociația Eurofest, prezintă spectacolul excepțional „Maria Callas – La Divina”, cu prilejul împlinirii a optzeci de ani de la nașterea regizorului Radu Gabrea.

Într-un interviu acordat Secretariatului literar al Teatrului, actriţa Victoria Cociaş, care a jucat personajul Mariei Callas, a explicat geneza şi importanţa acestui spectacol pentru regizorul Radu Gabrea, cât şi pentru publicul românesc şi internațional care s-a bucurat de această reprezentaţie.

„Spectacolul a avut premiera în România, la Teatrul Nottara, în 1997 când se împlineau 20 de ani de la moartea Mariei Callas. Textul lui Terrence McNally a fost publicatîn anul 1996 şi se numeşte Master Class, în original. Jucăm un spectacol inspirat decursurile ținute de Maria Callas la New York, care s-au bucurat de notorietate şi atunci, şi în prezent.

Spectacolul a avut şi o varianta în engleză, care a fost prezentată în foarte multe orașe ale lumii: New York, Washington, Camberra, Sidney, Melbourne, Helsinki, etc. Din 2002, a mai fost jucat la Teatrul de Operetă şi, ulterior, în 2012, la Teatrul Nottara. Acesta este istoricul unui spectacolul aparte, care include arii din opere, unele cântate chiar de Callas în timpul unor monologuri ale spectacolului”, declară Victoria Cociaş.

„Acest spectacol a reprezentat prima întâlnire a lui Radu Gabrea cu teatrul, el fiind regizor de film. Având o mare pasiune pentru muzica Mariei Callas şi pentru ea ca personaj, i-a folosit muzica şi într-unul dintre filmele sale importante, realizate în Germania, Un bărbat ca Eva. Radu Gabrea s-a întors în 1995 în România şi acest text i-a plăcut foarte mult şi a vrut neaparat să-l pună în scenă la Teatrul Nottara. Noi acum vrem să omagiem cei 80 de ani de la naşterea lui făcând acest unic spectacol”, povesteşte Victoria Cociaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *