free download 78 travel guides written by experts

Sara banatana – tripla lansare de carte

La cea de-a XIX-a ediţie a Serii Bănăţene, joi, 5 aprilie 2012, de la ora 19.45, Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, împreună cu invitaţii lor, prezintă o triplă lansare de carte. Este vorba de trei volume despre Timişoara şi Banat, apărute în cadrul unor proiecte ale Atelierului Cultural Ariergarda finanţate de Primăria şi a Consiliul Local al Municipiului Timişoara în cadrul campaniei de candidatură a oraşului pentru titlul de capitală culturală europeană.

Primele două cărţi lansează colecţia „Patrimoniu bănăţean”, apărută la Editura Diacritic, cu sprijinul Cercului de Studii Vestul. Este vorba de:

1. Virgil Birou – Lume fără cer
Probabil cel mai important roman bănăţean, „Lume fără cer” surprinde mediul minier al Aninei (cea mai adâncă mină din ţară) în timpul şi după primul război mondial. Romanul lui Virgil Birou a avut un destin tragic: apărut spre sfârşitul anului 1947 la Editura Fundaţiilor Regale, a fost retras de urgenţă de pe piaţă şi reeditat în 1957 cu trunchieri severe operate de cenzura comunistă. Această nouă reeditare prezintă romanul în integralitatea sa, aşa cum a fost gândit de autor. Cartea beneficiază de un cuvânt înainte de Cornel Ungureanu şi o postfaţă de Viorel Marineasa şi Daniel Vighi.

2. Anton von Hammer – Istoria ciumei din Banat 1738-1740
Lucrarea a apărut în 1839 la cea mai veche editură şi tipografie din Timişoara (cea a lui Joseph Beichel) şi reprezintă o raritate bibliofilă. Ediţia de faţă este una bilingvă (română/germană) şi cuprinde prima traducere a lucrării, realizată de reputatul istoric Costin Feneşan. Tot lui Costin Feneşan îi aparţin cuvântul introductiv şi notele explicative, iar postfaţa este scrisă de Walther Konschitzky. Importanţa lucrării este dată de faptul că avem de-a face cu prima lucrare de istorie a Banatului de nivel academic şi în acelaşi timp cea dintâi apărută în metropola provinciei. Partea a doua a cărţii constituie o monografie sui generis a Timişoarei vechi, prima ce a fost dedicată istoricului principalelor clădiri din Timişoara.

3. Strada Augustin Pacha – Curţi interioare
Volum antologic, rezultat în urma sărbătorii străzii Augustin Pacha care a avut loc în luna octombrie a anului trecut, apărut la Editura Brumar, sub coordonarea lui Daniel Vighi şi Viorel Marineasa.

Va asteptam!

Bucuresti, 05.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *