free download 78 travel guides written by experts

Saptamana internationala a garantarii depozitelor – 11-15 mai 2009

Asociaţia Internaţională a Asigurătorilor de Depozite (IADI – International Association of Deposit Insurers) sărbătoreşte în perioada 11-15 mai 2009 “Cea de-a patra săptămână internaţională a garantării depozitelor” cu tema ”Îmbunătăţirea eficacităţii schemelor de garantare a depozitelor“.

IADI este o organizaţie internaţională non-profit cu sediul la Basel, care a fost înfiinţată în anul 2002, cu misiunea de a contribui la îmbunătăţirea eficacităţii schemelor de garantare a depozitelor prin promovarea de orientări în domeniu, precum şi a cooperării internaţionale atât între schemele de garantare a depozitelor cât şi cu alte instituţii implicate.

În luna martie 2009, IADI şi Comitetul Basel privind Supravegherea Bancară au elaborat un document cuprinzând principiile fundamentale pentru asigurarea unor sisteme eficiente de garantare a depozitelor.

Documentul se află în proces de consultare publică, programat a se finaliza la sfârşitul acestei săptămâni.

În prezent, IADI are 52 de membri, 6 asociaţi, 5 observatori şi 12 parteneri.
Fondul este membru al IADI din anul 2005.

Prezentăm mai jos câteva informaţii principale despre Fond:

· Fondul este singura schemă de garantare a depozitelor oficial recunoscută în România.

· Fondul garantează toate sumele depuse în orice tip de cont bancar (cont curent, cont de economii, cont comun, depozit etc) inclusiv dobânda aferentă, în limita a 50.000 euro, pentru deponenţii garantaţi persoane fizice şi a 20.000 euro pentru deponenţii garantaţi persoane juridice.

Potrivit noilor prevederi ale directivei comunitare privind schemele de garantare a depozitelor, care a fost modificată în luna martie 2009, şi plafonul de garantare pentru deponenţii garantaţi persoane juridice va creşte la 50.000 euro, termenul de implementare în legislaţia naţională fiind 30 iunie 2009.

Pe lângă această măsură, legea de funcţionare a Fondului va fi modificată corespunzător pentru a transpune şi alte prevederi ale directivei menţionate.

· Fondul garantează depozitele deţinute de rezidenţi şi nerezidenţi, constituite atât în moneda naţională cât şi în valute convertibile (euro, dolar, lira sterlină, franc elveţian), care sunt cotate de BNR.

· Fondul garantează rambursarea depozitelor constituite la bănci de către toate persoanele fizice, precum şi pe cele ale persoanelor juridice ori entităţilor fără personalitate juridică, în condiţiile legii.

· Toate instituţiile de credit autorizate de Banca Naţională a României fac parte din schema de garantare şi sunt membre ale Fondului de garantare a depozitelor din sistemul bancar din România. În prezent, Fondul are 32 de instituţii de credit participante, persoane juridice române.

· În cazul ipotetic al indisponibilizării depozitelor la o instituţie participantă, plata compensaţiilor se face prin bănci desemnate. În conformitate cu noile prevederi ale directivei în materie de garantarea depozitelor, termenul de plată a compensaţiilor urmează să fie redus de la 3 luni, cât este prevăzut actualmente în legislaţie, la 20 de zile lucrătoare de la data indisponibilizării depozitelor.

· În scopul îndeplinirii responsabilităţii sale faţă de deponenţi, Fondul urmăreşte permanent atingerea unui nivel adecvat al resurselor pe care le gestionează în condiţii de minimizare a riscurilor şi de asigurare a lichidităţii plasamentelor astfel încât să poată interveni în orice moment pentru despăgubirea deponenţilor în cel mai scurt timp cu putinţă.

La 31 martie 2009, numărul titularilor de depozite garantate de Fond se ridica la 17.222.643 persoane, din care 16.339.990 persoane fizice şi 882.653 persoane juridice. Din numărul total al deponenţilor garantaţi persoane fizice 99,8% aveau depozite mai mici sau egale cu plafonul de garantare, în timp ce această pondere era de 95,2% în cazul persoanelor juridice.

Bucuresti, 12.05.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *