free download 78 travel guides written by experts

Saptamana cadourilor Artmark la Athénée Palace Hilton

Şase licitaţii în trei zile reprezintă cea mai nouă surpriză pregătită de Casa Artmark iubitorilor de artă. În zilele de 15, 16 şi 17 noiembrie, colecţionarii şi investitorii în artă pot achiziţiona atât opere valoroase semnate de pictori consacraţi cât şi obiecte de artă decorativă de epocă realizate de atelier europene celebre, ponderea operelor la preț accesibil fiind mai mare ca niciodată – aprox. 63,5% dintre operele și obiectele puse în licitație au preț de pornire situat sub 300 de euro. Licitaţia Valori Tradiţionale şi Licitaţia de Artă Decorativă de Epocă deschid, în seara de 15 noiembrie, seria celor trei zile de licitaţie.

Primele două licitaţii din seara de 15 noiembrie aduc în faţa iubitorilor de artă valori autentice ale artei româneşti, reprezentate prin capodopere semnate Nicolae Grigorescu, Ion Ţuculescu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Horia Bernea, Constantin Piliuță, precum şi o selecţie de obiecte de artă decorativă sugestive pentru Art-Nouveau, Art-Deco, Neo-clasicism, Empire şi Biedermeier, care amintesc de eleganţa vieţii din secolul trecut.

Licitaţia Valori Tradiţionale aduce în atenţie opere inspirate din folclorul românesc. Evenimentul celebrează originalitatea artiştilor care, de la sfârşitul de secol al XIX-lea, au găsit în lumea satului şi arta ţăranului român un izvor de inspiraţie şi un depozitar de valori perene. Dintre aceştia nu putea lipsi artistul care a consacrat tema tradiţională în pictura românească, Nicolae Grigorescu, autor a două „Ţărăncuţe” cu care se mândreşte această licitaţie, fiecare având o valoare estimată situată între 50.000 – 90.000 €.

Ion Ţuculescu este prezent cu „Margine de sat”, operă care a făcut parte din colecţia Dr. Maria Ţuculescu şi din cea a prof. Neagu Steliana. În 1970, aceasta a fost prezentată în expoziţia „Selecţiuni din colecţii particulare constănţene”, înregistrând şi o participare la Expoziţia comemorativă Ţuculescu 1910-1970, de la Muzeul de Artă din Constanţa. Valoarea picturii este estimată între 45.000 – 85.000 €.

Licitaţia aduce şi o vedetă de cinema: opera „Bucovineancă”, semnată de Francisc Şirato, estimată între 12.000 – 22.000 €, a apărut într-o scenă din filmul artistic „BD la munte şi la mare”, realizat în 1972. Un public mult mai restrâns a admirat pictura cu 50 de ani mai devreme, în expoziţia Grupului celor Patru, la care a participat în 1926.

Seara de 15 noiembrie va continua cu Licitaţia de Artă Decorativă de Epocă, în care sunt propuse 153 de piese remarcabile, create în renumite ateliere europene. În licitaţie vor intra o varietate de obiecte, printre care vase decorative, sfeşnice, ceasuri sau tabachere din argint, bronz, sticlă sau porţelan, obiecte mici de mobilier preţios, lămpi decorative etc, care amintesc atmosfera plină de stil a interioarelor aristocrate de epocă.

Printre acestea se află şi două plafoniere în stil Art Nouveau, de provenienţă franceză, din atelierele Galle şi Saint Denise, care vor intra în licitaţie cu o valoare estimativă cuprinsă între 1.200 şi 2.800 €.

Stilul Empire este şi el reprezentat printr-un set alcătuit din olivieră, zaharniţă şi bombonieră, decorat cu lebede, a cărui valoare este estimată între 2.500 şi 4.000 €. Un alt set, de această dată de cafea, datând din anii 1911-1916 şi purtând o enigmatică monogramă „P.I.” are o valoare estimată între 2.000 şi 3.000 €.

Aceeaşi estimare o are şi piesa de mobilier care provine din atelierul francez Gabriel Viardot, meşter care la 1900 obţinea recunoaşterea internaţională la Expoziţia Universală de la Paris: un birou care a aparţinut celebrei colecţii de artă comparată Alexandra şi Barbu Slătineanu.

Săptămâna licitaţiilor Artmark este cel mai bun prilej de a găsi un cadou de neuitat pentru cei dragi, mai ales că peste 60% dintre loturile celor şase licitaţii au preţuri de pornire sub 300 euro. În acelaşi timp, tot mai multă lume vorbeşte despre investiţia în artă ca fiind una dintre cele mai sigure mijloace de tezaurizare în vreme de criză, valoarea artei de patrimoniu crescând în timp.

Aceste prime două licitaţii vor avea loc la Athénée Palace Hilton, în data de 15 noiembrie. Expoziţia loturilor poate fi vizitată în perioada 10 – 14 noiembrie, între orele 11.00 – 21.00, la sediul Artmark (Palatul Cesianu-Racoviţă). În ziua licitaţiei, expoziţia va putea fi vizitată şi la Athénée Palace Hilton între orele 11.00 – 19.00.

Bucuresti, 07.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *