metalshow

SAPPHIRE dezvaluie secretul din spatele Vapor-X

SAPPHIRE Technology confirmă sursa soluţiei Vapor Chamber Cooling

SAPPHIRE Technology foloseşte marca Vapor-X pe toate produsele sale bazate pe tehnologia Vapor Chamber. Ultima dezvăluire pe acest subiect a constat în confirmarea implicării companiei Microloops în dezvoltarea tehnologiei Vapor Chamber folosită la toate radiatoarele SAPPHIRE Vapor-X.  

Vapor-X prezintă o disipare a căldurii foarte eficientă, ce ajută la îndepărtarea rapidă a energiei termice de lângă cea mai încinsă componentă de pe plăcile video –  GPU-ul. Datorită eficienţei acestui transfer de căldură, componentele pot fi răcite cu ventilatoare ce funcţionează la viteze mai mici şi ca urmare cu zgomot redus. Permite de asemena GPU-ului să funcţioneze la frecvenţe mai mari – cunoscut drept overclocking – pentru a permite performanţe sporite.

 “Sapphire Technology a fost primul producător de plăci grafice care a utilizat tehnologia Vapor Chamber de la Microloop drept soluţie de răcire,” confirmă CEO-ul Sapphire Dl. KD Au. “Dorim să putem oferi clientului un produs unic şi o soluţie integrată, perfect adaptată conceptelor economic şi silenţios. Sapphire HD3870 lansat în 2007 a fost primul produs grafic ce utiliza răcirea cu Vapor Chamber. Folosea o cameră pentru gaze foarte subţire de 3mm pe un design de placă video uni-slot, acesta putea disipa 150W de căldură. Sub teste făcute in modul 3D, coolerul uni-slot de pe Sapphire HD3870 a realizat temperaturi de funcţionare mai joase chiar decât designul dual-slot al plăcii ATI BBA.”

“În urma acestor experienţe de succes, Sapphire a creat o nouă gamă de plăci din seria HD 4000 intitulate ”Vapor-X”, toate folosind răcirea Vapor Chamber,” a adăugat KD. “ Linia de produse Vapor-X este populară pe canalele de distribuţie şi a câştigat peste 80 de premii ale editorilor media din întreaga lume. Seria Sapphire HD 5000 Vapor-X va fi prezentată în viitorul apropiat, iar eu cred că performanţele incredibile ale Sapphire HD 5000 cu sistemul de răcire Vapor-X vor reprezenta încă o combinaţie câştigătoare.”

Întreaga tehnologie Vapor Chamber folosită de către Sapphire este pusă la dispoziţie de către Microloops. Sapphire Technology şi Microloops au început să coopereze în 2007. Tehnologia Vapor Chamber de la Microloops a fost iniţial folosită în servere de nivel înalt din compani precum HP şi IBM pentru a evita temperaturi de operare foarte mari. Atât pentru Sapphire cât şi pentru Microloops,  HD3870 a fost prima placă grafică ce folosea tehnologia Vapor Chamber.

“Lucram cu Sapphire technology de 2 ani, şi drept urmare tehnologia Vapor Chamber pentru plăcile grafice a ajuns într-un stadiu matur,” a comentat GM-ul Microloop Dl. TS. “ Cunoaştem faptul că designul produselor Sapphire este superior, iar acum, combinat cu soluţiile termice Vapor Chamber, seriile Vapor-X au vândut peste jumătate de milion de unităţi şi au câştigat peste 80 de premii media la nivel global. Reprezintă o realizare pentru Microloops, vom continua să cercetăm şi să dezvoltăm  dispozitive termice mai performante şi să le predăm la timp. Sperăm să putem obţine o placă grafică “ideală” care să combine toate caracteristicile tinţă -” performanţă înaltă, temperatură joasă, zgomot puţin şi energie consumată puţină.”

O mică descriere a tehnologiei Vapor-X.

Tehnologia Vapor Chamber se bazează pe acelaşi principiu ca şi tehnologia heatpipe. Un lichid de răcire este vaporizat pe o suprafaţă încinsă după care se condensează pe o suprafaţă rece şi ciclul se reia. Întregul proces de recirculare este controlat de un sistem pe bază de “fitile”. SAPPHIRE Vapor-X aplatizează întregul sistem într-o cameră subţire – care este montată direct pe suprafaţa cipului grafic. De fapt lichidul de răcire este apa dar datorită presiunii joase la care are loc procesul, vaporizarea are loc la o temperatura mult mai mică decât punctul normal de fierbere. Dispunerea complexă a sistemului de “fitile” din interiorul modulului controlează fluxul de apă şi vapori astfel încât acesta poate funcţiona în orice poziţie este orientat.

Pentru mai multe detalii vă rugăm să vizitaţi www.sapphiretech.com sau mergeţi direct la Catch the Vapors.

Bucuresti, 04.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *