free download 78 travel guides written by experts

SAPPHIRE adauga varianta R290X OC seriei Vapor-X

Seria de success combină cooler-ul Vapor-Chamber cu ventilatoare Tri-X şi noi caracteristici pentru performanţe optime

SAPPHIRE technology, lider industrial şi furnizor global de soluţii grafice bazate pe platforma AMD, a anunţat un nou model din seria R9 de plăci grafice. SAPPHIRE R9 290X Vapor-X OC beneficiază de tehnologii proprietare şi overclock din fabrică pentru a oferi cele mai bune performanţe cu nivel redus de zgomot.

Avȃnd la bază arhitectura internă Graphics Core Next (GCN) de la AMD cu 2816 procesoare stream, SAPPHIRE R9 290 Vapor-X este o ediţie Overclocking cu 4GB memorie GDDR5 cu frecvenţe de 1410MHz (5.64GB/s efectivi) şi clock-uri pentru nucleul grafic de 1080 MHz. Aceste clock-uri oferă ȋn momentul de faţă cele mai bune performanţe din industrie – dar pentru obţinerea performanţelor in condiţii de stabilitate şi fiabilitate necesită componente de calitate pe ȋntreaga platformă (ȋn special ȋn circuitul de control de alimentare) ȋmpreună cu o soluţie de răcire sofisticată.

Inovaţii SAPPHIRE

Sistemul de răcire avansat pentru noua serie SAPPHIRE Vapor-X a fost proiectat ȋmpreună cu o combinaţie de tehnologii inovatoare SAPPHIRE pentru a oferi nu doar o răcire eficientă, dar de asemenea o operare silenţioasă. La baza sistemului de răcire se află tehnologia exclusivă Vapor-X. SAPPHIRE a pionierat utilizarea tehnologiei vapor chamber la acceleratoarele grafice şi este utilizată ȋn momentul de faţă la multe generatii de produse de mare success. Camera de vaporizare este instalată ȋntre nucleul grafic şi ansamblul dintre radiator şi cooler pentru asigurarea transferului termic maxim de la GPU către cooler.

Noul cooler Vapor-X utilizează mult apreciata structura Tri-X compusa din 5 heatpipe-uri şi 3 ventilatoare eficiente. Conducta principală de transfer termic de 10mm este o premieră, urmată de două conducte de 8mm şi două de 6mm ce asigură distribuţia uniformă de căldură de-a lungul cooler-ului. Cele trei ventilatoare de 90mm dispun de pale tip turbină pentru un flux de aer maxim dar cu nivel redus de zgomot şi fiecare dintre acestea este echipat cu rulmenţi special concepuţi anti-praf. Carcasa ventilatorului este prevazută cu şanţuri turnate special pentru a controla fluxul de aer ce străbate cooler-ul, inclusiv peste circuitul de control de alimentare. Combinaţia dintre tehnologiile Vapor-X şi Tri-X rezultă ȋn scăderi de temperaturi cuprinse ȋntre 5-10 grade faţă de varianta Tri-X – oferind o răcire de top ȋn industrie pentru această generaţie de plăci grafice.

Incă o caracteristică specială la acest model este componenta PCB de distributie a caldurii. La marginile plăcii PCB-ul este extins iar unul dintre straturile de cupru este expus. Un radiator suplimentar aflat ȋn contact direct cu acest strat permite căldurii absorbite de PCB de la GPU şi de la alte componente să fie transferată către radiatorul răcit la rȃndul său de fluxul de aer. Introducerea acestei caracteristici reduce temperatura nucleului cu cȃteva grade.

Un nou engine VRM

Pentru a furniza suficientă energie pentru performanţe maxime, seria Vapor-X utilizează control de alimentare digital şi o nouă secţiune VRM denumită Aero10 cu 10 faze de alimentare şi tehnologie high power Direct-FET pentru GPU, memorie şi circuit. Acest design adoptă cea mai nouă versiune de bobine SAPPHIRE Black Diamond, denumirea provenind de la cooler-ul din ferită ce oferă o funcţionare şi alimentare eficientă. Condensatori solizi de ȋnaltă calitate sunt utilizaţi pe ȋntreaga suprafaţă. Denumirea de Aero6 provine de la layout-ul circuitului cu 6 faze, bobinelor şi de la cooler-ul FET asemănător cu imaginea unui motor de ȋnaltă performanţă.

Realizȃnd faptul că seria R9 nu va funcţiona ȋntotdeauna ȋn regim intens de funcţionare, SAPPHIRE a implementat o nouă caracteristică la modele Vapor-X şi anume Intelligent Fan Control (IFC). Cu această funcţie activată, dacă sistemul rulează aplicaţii simple precum conţinut 2D sau video, numai unul dintre cele trei ventilatoare va fi activ, rezultȃnd ȋntr-o operare aproape insesizabilă. Odată cu creşterea temperaturii din GPU, rezultate ȋn urma sarcinilor mai solicitante precum gaming sau randare 3D toate ventilatoarele vor porni şi vor acţiona cu vitezele prestabilite din profilul de tempetaturi. Utilizatorii extremi sau anumiţi gameri si-ar putea dori funcţionarea tuturor ventilatoarelor tot timpul, aşadar placa este echipată cu un switch override IFC.

Cȃt de tare este chestia asta?

Utilizatorul beneficiază de un indicator vizual de temperatură a placii atunci cȃnd logo-ul SAPPHIRE ȋşi va schimba culoarea din albastru, galben şi apoi roşu ȋn funcţie de condiţiile de funcţionare.

Compatibilitate universală

SAPPHIRE R9 290X Vapor-X este echipat cu Dual-BIOS – la atingerea unui buton poate fi schimbată compatibilitatea cu cea mai nouă interfaţă UEFI sau pentru utilizarea ȋn sistemele cu suport nativ. Pentru performanţe optime această placă ar trebui instalată ȋntr-o placă de bază cu sloturi de expansiune PCI Express Gen3.0. Mai multe plăci pot fi utilizate simultan ȋn sistem AMD CrossFire pe o placă de bază cu acest gen de suport.

Cele mai noi display-uri

SAPPHIRE R9 290 Vapor-X este echipată cu porturi Dual DVI-D, High speed HDMI 1.4a şi DisplayPort 1.2 ce ii permit acesteia să ofere suport pentru cele mai noi monitoare digitale. Este ideală pentru utilizarea configuraţiilor cu trei monitoare Eyefinity, fără a fi nevoie de adaptor activ sau pentru display-uri cu rezoluţii 4K.

SAPPHIRE R9 290 Vapor-X. SAPPHIRE R9 290 Vapor-X este ȋn curs de livrare şi va fi disponibilă prin intermediul partenerilor etail şi retail SAPPHIRE.

Pentru mai multe detalii vizitaţi www.sapphiretech.com.

Bucuresti, 07.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *