free download 78 travel guides written by experts

Sanatatea dentara previne bolile cardiovasculare

Glamour Dent: Bolile cardiovasculare, tulburările de alimentație și chiar nașterile premature pot fi prevenite printr-o îngrijire corectă a danturii

Îngrijirea necorespunzătoare a danturii, periajul rar sau greșit sunt doar câteva cauze ale unor boli aparent independente de sănătatea dentară. Specialiștii Glamour Dent ne sfătuiesc să dăm importanță durerilor de dinți, inflamațiilor gingivale sau modificărilor mucoasei bucale pentru că acestea pot fi punctul de plecare a unor boli grave.

“România ocupă unul dintre primele 3 locuri din Europa în cazul mortalităţii provocate de bolile cardiovasculare. Alături de acestea, diabetul, surzirea și chiar temuta boală Alzheimer pot avea ca punct de pornire îngrijirea deficitară a cavității bucale sau scăparea de sub control a bacteriilor din mucoasa bucală. De aceea, atunci când mergem la un medic stomatolog este bine să nu omitem detalii despre condiția de sănătate generală”, declară Dr. Anca Pătru, General Manager Glamour Dent.

Probleme cardiace precum endocardita. Boli ale gingiilor sau proceduri dentare care taie gingiile pot permite bacteriilor să intre în sânge. Un sistem imunitar slab sau o valvă a inimii deja cu probleme, poate duce la o infecție a mucoasei interioare a inimii (endocardită). Detartrajul și periajul profesionale de două ori pe an pot reduce riscul bolilor de gingii.

Boli cardiovasculare. Unele cercetări sugerează că bolile de inimă, arterele înfundate și accidentele vasculare cerebrale pot fi legate de parodontită – o formă severă a inflamării gingiilor. Chiuretajul subgingival este o intervenție prin care se curăță șanțul subgingival cu ajutorul chiuretei, pentru a îndepărta tartrul și placa bacteriană, precum și țesutul afectat de acestea, cu scopul de a realiza reatașarea gingiei de dinte.

Tulburări de alimentație. Acestea sunt frecvente în cazurile în care lipsa dinților sau inflamarea gingiilor împiedică procesarea alimentelor și mărunțirea lor în cavitatea bucală. Prevenirea apariției cariilor și tratarea lor imediat ce apar este soluția cea mai simplă pentru a păstra o dantură sănătoasă.

Naștere prematură. Boli ale gingiilor au fost legate de nașterea prematură și de greutatea mică a copiilor la naștere.

Boala Alzheimer. Pierderea dinților înainte de vârstă de 35 ani poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer.

În mod invers, există boli ale căror efecte negative se răsfrâng și asupra sănătații orale:

Diabet zaharat. Diabetul zaharat reduce rezistenţa organismului expunând gingiile la infecții. În plus, persoanele care nu țin sub observație cantitatea de zahăr din sânge sunt predispuse să dezvolte infecții mai frecvente şi mai grave, ale gingiilor și ale oaselor pe care se fixează dinţii. Astfel, persoanele cu o glicemie peste limitele normale sunt mai predispuse la boala parodontală.

Osteoporoza este o boală care duce la reducerea densității osoase, acestea devin mai fragile, mai puțin rezistente. Acest lucru are loc și la nivelul oaselor maxilare în care sunt implantați dinții, cu consecințe multiple asupra sănătății oro-dentare.

Sindromul Sjogren este o afecțiune a sistemului imunitar caracterizată prin infiltrarea limfocitară cronică a organelor cu secreție exocrină. Mai precis, sunt distruse glandele lacrimale (reducerea sau dispariția lacrimilor) și cele salivare, cu reducerea cantității de salivă (xerostomia), care are consecințe nefaste asupra sănătății orale.

HIV / SIDA. Probleme orale, cum ar fi leziuni dureroase ale mucoasei bucale sunt frecvente la persoanele care au HIV / SIDA.

Bucuresti, 18.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *