free download 78 travel guides written by experts

Sanatate: Comisia lanseaza cea de-a treia editie a premiului pentru jurnalism

Astăzi se deschid înscrierile pentru cea de-a treia ediție a premiului UE pentru jurnalism în domeniul sănătății. Scopul acestui premiu este sensibilizarea cu privire la problemele de sănătate, prin ilustrarea talentelor de care dispun cei mai buni jurnaliști din domeniul sănătății din cele 27 de state membre. Ca și în cazul celor două ediții precedente, tema celei de-a treia este „Europa pentru pacienți” care, din acest an, include şi subiectul produselor farmaceutice. Câștigătorii vor primi premii în bani în valoare de 6.000 de euro pentru primul loc, 2.500 de euro pentru locul doi și 1.500 de euro pentru locul trei. Noutatea acestui an este un premiu special de 3.000 de euro care va fi acordat pentru un articol care scoate în evidență pericolele pe care le reprezintă consumul de tutun pentru sănătate.

Peste 700 de jurnaliști de pe întreg teritoriul UE au participat, până acum, la acest premiu. Articolele lor descriu modul în care problemele de sănătate afectează viața de zi cu zi a cetățenilor europeni. Comisia are încredere în faptul că ediția acestui an va aduce în prima plan noi talente și se va focaliza asupra punctelor de vedere și preocupărilor pe care le au cetățenii și pacienții cu privire la sănătate.

Jurnaliștii sunt invitați să trimită articole privind una sau mai multe din temele campaniei „Europa pentru pacienți”.

În acest an, inițiativele Comisiei în domeniul produselor farmaceutice s-au adăugat la aspectele care au făcut deja obiectul acestui concurs, şi anume: asistența medicală transfrontalieră, bolile rare, forța de muncă din domeniul sănătății, siguranța pacienților, donarea și transplantul de organe, cancerul, vaccinarea antigripală, utilizarea prudentă a antibioticelor, sănătatea mintală, boala Alzheimer și alte forme de demențe, precum și vaccinarea copiilor. Articolele ar trebui să se concentreze asupra pacientului.

De asemenea, se va acorda un premiu special celui mai bun articol care arată care sunt efectele fumatului asupra sănătății oamenilor și cum pot distruge consumul de tutun și nicotina viețile oamenilor.

Regulile

* Participanții la concurs trebuie să fie resortisanți sau rezidenți ai unuia din cele 27 de state membre ale UE și să aibă cel puțin 18 ani.

* Fiecare participant poate trimite cel mult două articole, iar materialele depuse de echipe sunt acceptate, atât timp cât o echipă nu depășește 5 persoane.

* Toate articolele trebuie să fie scrise într-una din limbile oficiale ale UE și trebuie să fi fost publicate inițial fie în presa scrisă, fie în cea electronică.

* Lungimea maximă a articolului nu trebuie să depășească 20.000 de caractere (inclusiv spațiile).

* Mai multe reguli și condiții sunt disponibile pe pagina de internet consacrată acestui concurs.

Selectarea și premierea câștigătorilor

În fiecare stat membru, un juriu național compus din jurnaliști și experți în sănătate publică, prezidat de Comisia Europeană, va selecta un finalist național.

Un juriu la nivel de UE va selecta apoi trei câștigători pentru întreaga Uniune, precum și câștigătorul premiului special, dintre cei 27 de finaliști. Toţi finaliștii vor fi invitați la Bruxelles la începutul anului 2012 pentru a participa la un seminar dedicat mass-mediei pe teme de sănătate la nivelul UE, care va fi urmat de o ceremonie de decernare a premiilor.

Câștigătorii premiilor precedente

Câștigătoarea primului loc în cadrul primei ediții a premiului UE pentru jurnalism în domeniul sănătății a fost jurnalista franceză Estelle Saget, cu articolul său „Schizofrenia explicată familiei și prietenilor”, tipărit în „L’Express”.

O echipă formată din doi jurnaliști italieni, Gianluca Ferraris și Ilaria Molinari, care scriu pentru publicația „Panorama”, a câștigat primul loc în cadrul celei de-a doua ediții a premiului UE pentru jurnalism în domeniul sănătății. Articolul lor „Furând speranța” a atras atenția asupra „clinicilor de vindecare” care oferă terapii scumpe, dar necertificate, pacienților vulnerabili care suferă de boli cronice.

Premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății și campania „Europa pentru pacienți” sunt finanțate în cadrul celui de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății (2008-2013). Informații suplimentare privind regulile și condițiile sunt disponibile pe pagina de internet.

Pagini Utile

* Pentru a trimite un articol și pentru informații suplimentare privind premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății, vă rugăm să vizitați pagina de internet dedicată:

//ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_ro.htm
* Pagina de internet „Europa pentru pacienți”:

//ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_ro.htm
* Pentru informații suplimentare privind controlul consumului de tutun în UE:

//ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_ro.htm
* Pentru informații suplimentare privind cel de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății, vă rugăm să consultaţi pagina de internet:

//ec.europa.eu/health/programme/policy/index_ro.htm

Bucuresti, 30.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *