free download 78 travel guides written by experts

Sâmbătă la CinemaTePeca, un film cât o lume, Iacob de Mircea Daneliuc

Sâmbătă, 15 iunie 2019, de la ora 21:00, CinemaTePeca prezintă “Iacob” (1988), în regia lui Mircea Daneliuc, cu Dorel Vișan într-un rol memorabil.

“Moromeții din adâncuri” ecranizează nuvela lui Geo Bogza “Moartea lui Iacob Onisia”, povestea de viață și de moarte a unui țăran din Apuseni.

“Daneliuc a dorit și a reușit să creeze o lume, să pună pe ecran un spațiu cinematografic greu de uitat, un film existențial. L-aș vedea ca pe o ilustrare a versurilor lui George Coșbuc: Nu cerceta aceste legi, căci ești nebun de le înțelegi. Din codru rupi o rămurea, ce-i pasă codrului de ea? Ce-i pasă unei lumi întregi de moartea mea? Asta cred că a încercat să ilustreze Mircea Daneliuc și a reușit: indiferența universului față de moartea unei ființe umane.

Iacob,  Digi24

Oamenii, spre deosebire de animale, au conștiința morții și o încarcă cu tot felul de semnificații. O decorează. Ritualuri de înmormântare, costumație, cântece de înmormântare ș.a.m.d. În vreme ce, când moare un pește în ocean… e vreo înmormântare?”, explică la Digi24 Cristian Tudor Popescu.

Din distribuția peliculei multipremiate la European Film Awards mai fac parte actorii Ion Besoiu, Florin Zamfirescu, Valentin Uritescu și Adrian Titieni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *