creative night talks

Sam Lewitt creează BMW Open Work 2018

Lucrarea de artă inspirată de tehnologia motoarelor BMW are premiera la Frieze London.

Bucureşti/Londra/München. BMW şi Frieze continuă parteneriatul de lungă durată cu iniţiativa artistică majoră BMW Open Work by Frieze. Având-o drept curator pe Attilia Fattori Franchini, iniţiativa reuneşte arta, designul şi tehnologia în formate multiplatformă cu caracter de pionierat. Artistul ales să creeze a doua BMW Open Work pentru Frieze London 2018 este Sam Lewitt, artist originar din New York.

Conceptul

Având-o drept curator pe Attilia Fattori Franchini, iniţiativa reuneşte arta, designul şi tehnologia în formate multiplatformă cu caracter de pionierat. Originar din New York, Sam Lewitt este al doilea artist ales să creeze BMW Open Work by Frieze. Debutul instalaţiei şi a experienţei sonor (soundscape) ale lui Lewitt va avea loc la Frieze London în perioada 4-7 octombrie 2018.

Sam Lewitt to create BMW Open Work 2018

Practica lui Lewitt explorează în arta sa circulaţia informaţiei şi a problemelor, deschizând sistemele operaţionale închise şi structurile instituţionale în acest proces.

Intitulată CORE (the „Work”), noua creaţie a lui Lewitt pentru BMW Open Work se concentrează pe ingineria şi tehnologia motoarelor, pentru a explora conceptual şi fizic ciclul de producţie al unui motor BMW. Pornind de la dialogul artistului cu inginerii de motoare BMW, CORE utilizează materiale şi tehnici de producţie din inginerie pentru reimaginarea ciclului de producţie a motorului ca un motor în sine. În cadrul procesului, CORE interacţionează cu structura sistemului de comenzi în sine, prin abordarea relaţiilor de schimburi simbolice şi materiale în forma lucrării.

Noua creaţie a lui Lewitt se va desfăşura ca o instalaţie în BMW Lounge la Frieze London 2018, ca o experienţă sonoră (soundscape) în Courtesy Car Service de la eveniment şi online la closed_core.com.

Franchini a declarat: “Acum, în cel de-al doilea an, BMW Open Work oferă artiştilor posibilitatea de a se implica într-un dialog bogat cu specialiştii BMW în inginerie şi design. Acest dialog este o posibilitate unică de întâlnire şi creaţie între diferitele domenii. Colaborarea cu un artist fin precum Sam Lewitt, al cărui proiect provoacă în mod conceptual şi sculptural înţelegerea noastră în centrul producţiei de automobile, este absolut fascinantă”.

“Comandarea unor noi lucrări a fost o caracteristică principală a Frieze London de la început. Prin acest parteneriat cu BMW, suntem încântaţi să susţinem lucrări de ambiţioase, ce provoacă gândirea, şi să deschidem discuţii între artă, design şi tehnologie”, a declarat Jo Stella-Sawicka, directorul artistic al Frieze.

Dr. Nicolas Peter, membru al Consiliului de Administraţie al BMW Group, a declarat: “Suntem extrem de încântaţi să vedem continuarea BMW Open Work pentru al doilea an. Attilia Fattori Franchini a făcut o treabă excepţională în modelarea acestei iniţiative şi oferirea unui exemplu deosebit al angajamentului BMW faţă de libertatea artistică în practica creativă. A fost foarte interesant să vedem cum colaborează Sam Lewitt cu inginerii şi specialiştii BMW şi abia aştept să văd cum rezultatul prinde viaţă în BMW Lounge în cursul acestui an”.

Pentru informaţii suplimentare pe parcursul proiectului, vă rugăm să accesaţi: frieze.com/bmw-open-work.

BMW este partener al Frieze încă din 2004. În 2012 a contribuit la lansarea programului Frieze Sounds. Din 2017, BMW Open Work este o continuare a acestei colaborări pe termen lung. Olivia Erlanger a fost aleasă pentru comanda inaugurală. Lucrarea ei “Body Electric” a oferit o explorare senzorială captivantă a fenomenelor naturale şi a relaţiei acestora cu realizările tehnologice ale omenirii.

Despre Frieze

Frieze este una din platformele principale pentru arta modernă şi contemporană, pentru cercetători, cunoscători, colecţionari şi publicul larg. Frieze cuprinde trei reviste – frieze magazine, Frieze Masters Magazine şi Frieze Week – şi trei expoziţii de artă internaţionale – Frieze London, Frieze Masters şi Frieze New York. Suplimentar, Frieze organizează un program de cursuri şi prelegeri speciale în Londra şi în străinătate prin Academia Frieze.

Frieze a fost fondată în 1991 de Matthew Slotover şi Amanda Sharp, odată cu lansarea frieze magazine, principala revistă internaţională de cultură şi artă contemporană. În 2003, Sharp şi Slotover au lansat târgul de artă Frieze London, care are loc în luna octombrie a fiecărui an în The Regent’s Park din Londra. În 2012, ei au lansat Frieze New York, care are loc anual în luna mai în Randall’s Island Park, şi Frieze Masters, care coincide cu Frieze London în octombrie şi care este dedicat artei, de la cea veche la cea modernă.

Despre Attilia Fattori Franchini

Attilia Fattori Franchini este un scriitor şi custode independent rezident în Londra. Ea este cofondatorul platformelor nonprofit bubblebyte.org şi Opening Times şi contribuie cu eseuri şi recenzii critice în publicaţiile internaţionale. Fattori Franchini lucrează în prezent la Curva Blu, un proiect de rezidenţă în Favignana (Sicilia); Festivalul curated_by de la Viena (2018) şi ca conduce următoarea ediţie a Termoli Art Prize din Italia.

Proiectele sale recente includ: Red Lake la Centrul Point pentru Artă Contemporană din Nicosia, (Cipru), 2018; secţiunea Emergent de la miart, 2018; ARS17+ la Muzeul de Artă Contemporană Kiasma din Helsinki, 2017; Céu Torto, BFA, São Paulo (Brazilia), 2017; Dawning, Mexico City (Mexic), 2017; Europa and the Bull, LambdaLambdaLambda, Pristina (Kosovo), 2016; Oa4s, Temra and David in 4 parts, Sorbus, Helsinki, 2016; Yves Scherer, Snow White and The Huntsman, Mexico City, 2016; Bold Tendencies 2015, Londra.

Despre Sam Lewitt

Sam Lewitt este un artist rezident în New York. Expoziţiile solo includ: Swiss Institute, New York (2016), Kunsthalle Basel (2016) şi Institutul Wattis pentru Artă Contemporană, San Francisco (2015). Expoziţiile de grup selectate includ Alte Mecanisme la Secession (Vienna, 2018), Crash Test la La Panacée (Montpellier, 2018), a 57-a Bienală de la Veneţia (Veneţia, 2017), O Succesiune Lentă cu Numeroase Întreruperi la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco (San Francisco, 2016), Natură după Natură la Fridericianum (Kassel, 2014) şi Materiale şi Bani şi Criză la MUMOK (Viena, 2013) şi Bienala Whitney (2012).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *