metalshow

Salvați Copiii și Ministrul Sănătății colaborează pentru reducerea mortalității infantile și îmbunătățirea condițiilor din maternități

Felul în care spitalele sunt pregătite să aducă pe lume și să își îngrijească nou-născuții, asigurându-le supraviețuirea, este unul dintre indicatorii majori ai sistemului public de servicii medicale, fapt care creează încredere în sistem și, în acest fel, pune fundamentele unei construcții pe termen lung.

Aceste aspecte au fost dezbătute de comunitatea medicală reunită astăzi la workshop-ul „Analiza mortalității infantile și a situației maternităților din România”, organizat de Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

”Considerăm că modul în care s-a urmărit, în ultimele decenii, protecția medicală a sarcinii, a nașterii și a primului an din viața nou-născuților a fost tot mai puțin adecvat cerințelor concrete din teren, semnalate chiar de către medici. Această stare de lucruri se reflectă în rata ridicată a mortalității infantile, ce menține România departe de ținta OMS de reducere a mortalității infantile, de sub 5 decese la o mie de nașteri. România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, cauza principală fiind naşterile premature.” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.


“Mama şi Copilul reprezintă pentru noi o prioritate, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuti, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei şi copilului. Îmi doresc să abordăm în mod coerent şi aplicat o serie de măsuri de dezvoltare şi îmbunătăţire a Programului Mama şi Copilul pornind de la obiectivele strategice guvernamentale, de la nevoile reale ale pacienţilor noştri, dar şi de la obiectivele identificate de societatea civilă implicată în domeniul sănătăţii mamei şi copilului.” – Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Ministrul Sănătăţii.

Pentru a stabili o strategie realistă și soluții concrete, cu aplicare imediată, primul pas îl reprezintă colectarea de informații privind starea rețelei de maternități. De aceea, în vederea elaborării unui plan de intervenție pentru implementarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, capitolul Sănătatea Mamei și Copilului, Ministerul Sănătății, prin Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii, a întocmit și aplicat în maternitățile din țară un chestionar, în scopul evaluării dotării cu echipamente și încadrării cu personal a tuturor unităților sanitare ce primesc nou-născuți ce necesită îngrijiri de terapie intensivă.


Chestionarul a fost transmis, prin direcțiile județene de sănătate publică, către toate spitalele care au organizate secții de nou-născuți și obstetrică. Dintre cele 163 de maternități care au răspuns, 95 sunt de nivel I, 45 de nivel II și 23 de nivel III, conform Ordinului Ministrului Sănătăţii Publice nr.1881/2006, privind ierarhizarea unităților spitalicești, a secțiilor și compartimentelor de obstetrică-ginecologie și neonatologie, actualizat în anul 2012.

Câteva date relevante din analiza chestionarelor:
• Media numărului de paturi de terapie intensivă pe niveluri este subunitară la nivelul I (0,4) și de 5 paturi pentru nivelul II. Un număr de 16 paturi de obstetrică sunt, în medie, în cadrul maternităților de nivel I care au dat răspunsuri valide, deși Ordinul Ministrului Sănătăţii şi Familiei 910/18.11.2002 prevede un minim de 25, în timp ce pentru nivelurile II și III, minimul prevăzut este de 43, respectiv 90 de paturi.
• Numărul mediu de săli de naștere pe nivele este de 2 săli la nivelul I, 3 săli la nivelul II și 4 săli la nivelul III.
• Rata de nașteri chirurgicale este foarte ridicată în țara noastră față de nivelul considerat optim, de 10-15%
• În privința personalului, la maternitățile de nivel I, 91% dintre spitale au mai puțin de 5 medici de obstetrică-ginecologie, 99% au mai puțin de 5 medici neonatologi, 69% au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 92% au mai puțin de 10 asistente neonatologie. Pentru maternitățile de nivel II, 9% au mai puțin de 5 medici de obstetrică-ginecologie, 73% au mai puțin de 5 medici neonatologie, 14% au mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și 20% au mai puțin de 10 asistente neonatologie.
• La maternitățile de nivel III, 5% dintre unitățile medicale au raportat mai puțin de 5 medici obstetrică-ginecologie și neonatologie și 10% mai puțin de 10 asistente obstetrică-ginecologie și neonatologie.
• Liniile de gardă de ATI și neonatologie sunt aproape inexistente în maternitățile de nivel I, iar numărul mediu de linii de gardă obstetrică-ginecologie este de 1,5. În maternitățile de nivel III, numărul mediu de linii de gardă ATI este de 1,5, respectiv de 1,6 la liniile de gardă neonatologie și 4,3 la cele de obstetrică-ginecologie.
• Un număr de 34 spitale au avut solicitări legate de personal, fie în sensul suplimentării acestuia, fie în sensul formării personalului existent.
• Din datele furnizate de spitale privind accesul la investigații de laborator, paraclinice și servicii de transfuzie sanguină, posibilitatea efectuării investigaţiilor diferă în funcţie de momentul în care intervine necesitatea, scade semnificativ pentru toate tipurile de investigații noaptea sau în zilele nelucrătoare. De exemplu, în cazul maternităților de nivel I, în 51% dintre acestea nu se pot efectua ecografii în timpul nopții. Dacă vorbim de maternitățile de nivel III, doar 89% pot efectua analize biochimice noaptea.
• În privința existenței echipamentelor medicale necesare pentru desfășurarea în condiții corespunzătoare a actului medical, am observat un procent mare al spitalelor care au declarat că nu au echipamentul respectiv, pe niveluri de maternități. Astfel, 13% dintre maternitățile de nivel I declară că nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu sunt dotate cu ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
• Dintre datele cu privire la vechimea echipamentelor rezultă că aceasta este foarte mare, pe fiecare categorie. Incubatoarele standard cele mai vechi din unitățile de nivel I au fost fabricate în anul 1977, cele din unitățile de nivel II sunt chiar mai vechi, din anul 1967, iar din nivelul III sunt din anul 1994. Ventilatoarele pentru nou-născuți cele mai vechi pentru nivelul I datează din anul 2000, pentru nivelul II sunt din anul 1966, iar pentru nivelul III sunt din anul 1994.
• În ceea ce privește solicitările, problemele sau propunerile care pot duce la creșterea calității serviciilor medicale pentru gravidă și nou-născuți, s-au distins câteva categorii mai frecvente: 33% dintre spitale au solicitat: mese de naștere, mese radiante pentru nou-născuți, mese de operație, mese ginecologice și 12,3% au nevoie de asistente medicale.


Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul “Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi în rândul copiilor până la 5 ani.

În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

În cadrul campaniilor „Bun venit pe lume” și ”Un gest pentru o viață”, derulate începând cu octombrie 2012, Salvați Copiii și-a asumat susținerea eforturilor medicilor, prin dotarea cu echipamente medicale performante a 58 de maternități din 34 de județe ale țării. Aceste unități medicale au primit incubatoare, mese de resuscitare, aparate de ventilație sau alte echipamente performante necesare salvării vieților bebelușilor născuți prematur.

Cu ajutorul echipamentele achiziționate în urma campaniei de reducere a mortalității infantile, apreciem că am ajutat la salvarea a peste 18.000 de nou-născuţi.

Prin formularele 230 și 200 poți direcționa 2% din impozitul pe venit

Toți cei care vor să ajute la dotarea maternităţilor și secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante pot completa formularele 230 sau 200, prin care redirecționează 2% din impozitul pe venitul anual. Contribuabilii care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularele precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei Salvați Copiii de la adresa //www.salvaticopiii.ro/doilasuta/.

Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie menţionată în formular, urmând să fie completată de administraţia financiară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *