metalshow

„SALUT VOIOS DE PIONIER!” – un concert surprinzator al Corului de Copii Radio

Duminica, 20 decembrie, ora 19.00, Corul de Copii Radio, dirijat de Voicu Popescu, va adresa tuturor celor prezenti in Sala Radio un Salut voios de pionier! Evenimentul este conceput ca un contrapunct intre universul ludic si candid al copilariei si cel al tezelor ideologice ale perioadei comuniste, iar finalul acestuia va schita, prin mijloace artistice, cateva intrebari al caror raspuns se lasa inca asteptat. Participa membri ai Orchestrei Nationale Radio, grupul Coral Sound si actorii Sorina Stefanescu si Serban Gomoi. La pian – Camelia Chitibea.

Salut voios de pionier! – un concert-spectacol multimedia realizat la implinirea a 20 de ani de la evenimentele din 1989, intr-o viziune detasata si obiectiva necesara intelegerii fenomenului istoric si social pe care generatiile adulte l-au trait si pe care multi tineri doresc sa il cunoasca. In montajul realizat prin mijloace multimedia: cantece pionieresti si uteciste interpretate live, jocuri si versuri ale copiilor inspirate de trairile varstei, surprinse in inregistrari radiofonice si imagini din emisiuni de televiziune din epoca sau inregistrari de la spectacolele omagiale, se contureaza un mozaic menit sa readuca in memoria colectiva o pagina de istorie care s-a incheiat in luna decembrie 1989. Scenariul este realizat de Valentina Leonte.

Fondatorul Corului de Copii Radio al Societatii Romane de Radiodifuziunie, dirijorul Ion Vanica, a propus infiintarea formatiei in 1945, promovand un stil de lucru educational si artistic care, inca din primul deceniu, a proiectat ansamblul printre valorile vietii muzicale romanesti, calitate confirmata si peste hotare, de la primul turneu intreprins in Germania. Nivelul formatiei a crescut constant, datorita celor care au urmat dirijorului Ion Vanica – Elena Vicica, Eugenia Vacarescu Necula si, in prezent, Voicu Popescu.

In aceasta autentica scoala de educatie prin muzica a tinerelor generatii, au debutat cariere artistice precum cele ale viitorilor solisti lirici Ileana Cotrubas, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enachescu, George Crasnaru, Dan Dumitrescu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu si multi altii. Corul de Copii Radio este deosebit de pretuit de muzicieni si public datorita diversitatii recitalurilor, a concertelor "a cappella" si contributiilor la capodopere vocal-simfonice sub bagheta unor mari maestri romani si straini. Se adauga totodata realizari in emisiuni de radio si televiziune, inregistrari radiofonice speciale, numeroase aparitii discografice.

De-a lungul a mai mult de o jumatate de secol de existenta au fost intreprinse peste 50 de turnee artistice, participari la festivaluri si concursuri internationale (Europa, Japonia, SUA si Canada), remarcate cu distinctii si premii, culminand cu acordarea, in 2004, de catre Federatia Corurilor din U.E., a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE. In ultimii ani, ansamblul adopta forme de expresie artistica prin care se indreapta catre manifestari conceptuale si de cooperare culturala (sustinerea de workshop-uri), Corul de Copii Radio fiind invitat in galele Simpozionului Mondial de Muzica Corala organizat la Copenhaga de Federatia Internationala a Muzicii Corale. Partener: TVR Cultural.

Bucuresti, 17.12.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *