metalshow

Salonul de masaj

Salonul de masajCornel George Popa
Editura ALLFA

Patru barbati mor. Toti aveau o legatura mai mare sau mai mica cu patroana unui salon de masaj, Diana Silvestri Mircescu. Ea ajunge la inchisoare unde se apuca sa isi scrie povestea, printre picaturi, pentru fiica ei.

Daria stie ca este nevinovata. Banuieste ca persoana care i-a omorat pe acei barbati ii este apropiata si ca este o femeie. Dar nimeni nu o crede. Insa pentru ea tot ce conteaza este ca fata ei, in varsta de numai trei ani, sa nu traiasca fara a cunoaste adevarul din spatele afacerii, fara a sti cine ii este tata, ce simte pentru ea. Pentru ca Daria este pe moarte (sufera de o boala incurabila), tot ce poate face este ca in celula, intre tratamente, sa isi scrie povestea.
Ia nastere astfel un soi de jurnal, un fel de scrisoare mai lunga in fapt catre copil, catre Miruna – singura a carei parere conteaza cu adevarat: societatea o poate considera o criminala cu sange rece, o poate condamna, dar fata ei trebuie sa stie adevarul. Iar paginile scrise ii apartin in intregime fetei: ea va decide, la momentul oportun, daca le va face publice sau nu.

Paginile contin asadar povestea Dariei – momentele din prezent se impletesc cu amintiri despre copilaria ei, despre boala, despre cariera, despre modul in care a ajuns sa fie patroana unui salon de masaj, despre aceasta lume, despre tatal ei. In plus, “scrisoarea” are si sfaturi pentru fiica ei, menite a o ajuta in viata (ii spune sa aiba incredere in ea, ii spune cum stau lucrurile in societate si multe altele).

“… fii atenta asupra vietii tale. Nimic din ce se petrece nu e intamplator. Intre toate exista o cauzalitate si un efect indirect, dar sesizabil cand privesti in urma.
Omul e prin definitie o creatura ciudata, care tinde mereu catre altceva. Ce are nu-l satisface. Isi confectioneaza mereu vise si sufera cand nu le poate atinge.
Nestatornica, nelinistita, nemultumita, fiinta umana tanjeste in permanenta.
Mereu vrem, si ce avem nu ne ajunge.
E foarte complicat totul.
Totul e foarte complicat.
Desi pare simplu si chiar e, nu e.” (p 108)

“Fa-te orice. Du-te in orice directie. Experimenteaza. Arunca-te in necunoscut. Fii vie. Fii contemporana cu timpul tau, insa, daca poti, depaseste-l. Nu te compara cu nimeni. In viata nu exista grade de comparatie. Fii orice vrei tu sa fii. Intrece-te in primul rand pe tine. Masoara-te, ca effort si pasiune, doar cu tine.” (p 178)

“…martirii care nu mor in fata publicului sunt considerati impostori. Escroci. Sarlatani. Degeaba au murit daca n-au facut-o spectaculos si la ora de maxima audienta.” (p 138)

“E minunat sa fii mama. E sentimentul cel mai intens si mai coplesitor din cate pot exista. Nu se compara cu nimic altceva.
N-are echivalent.
A fi mama e implinirea totala pentru o femeie, scopul, practic, pentru care a venit pe lume: sa dea viata mai departe, sa creasca, sa nasca o noua viata.
De aceea cred eu ca Dumnezeu e mai degraba femeie decat barbat. Barbatii s-au obisnuit sa distruga lumea. Femeile o recladesc. Ele aduc viitorul. Ele sunt continuitatea si speranta in mai bine de maine. Indiferent ca acest maine va fi peste doua zile sau la capatul a o suta de ani.” (pp 146-147)

Dragostea de mama, frustrarea de a avea banuieli asupra criminalului si cea de a fi condamnata fara a fi vinovata, boala necrutatoare care ii rapeste anii pe care i-ar fi putut petrece alaturi de fiica, toate se impletesc in mod emotionant in acest roman. Fiind un soi de jurnal, multe lucruri se repeta, tocmai pentru a le sublinia valoarea de adevar. Spovedania devine cel mai important lucru pentru Daria. Ea trebuie sa o termine indiferent ce s-ar intampla. “Am obligatia de a termina ce am inceput cu orice pret. Cu orice pret.” (p 177).

Volumul reuseste insa sa suscite atentia cititorilor, sa ii determine sa afle intreaga poveste a Dariei si sa incerce sa isi dea seama cine ii omorase pe barbati. Care este finalul va lasam sa aflati chiar voi citind acest volum din Lista lui Alex. Stefanescu de la Editura ALLFA.

Va invitam sa cititi acest roman si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la el pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *