free download 78 travel guides written by experts

Sa te vedem, copile

Cunoaşteţi-vă copilul înainte de naştere cu ultrasunete 4D

La sfârşitul anilor 1700, preotul şi omul de ştiinţă italian Spallanzani a demonstrat că liliecii puteau prinde muşte şi se puteau orienta în spaţiu chiar şi legaţia la ochi. Însă rezultatele au fost un eşec total când le-a acoperit urechile. Această descoperire a „celui de-al șaselea simt” al liliecilor, a pus bazele ştiinţei ultrasunetelor.

Oamenii de ştiinţă au avut nevoie de peste un secol până să găsească o explicaţie pentru rezultatele misterioase obţinute de Spallanzani şi pentru a construi echipamente care, exact ca laringele şi urechile liliecilor, generează un zgomot imperceptibil şi apoi îi analizează ecoul. În timpul primului război mondial, Marina Regală a utilizat o primă versiune a acestui sistem pentru a depista şi a scufunda un submarin german în oceanul Atlantic. Între timp, lucrurile au evoluat enorm.

În prezent, cele mai noi aplicaţii ale acestei tehnologii includ echipamente cu ultrasunete 4D. Acestea pot monitoriza fătul în pântecul mamei cu o claritate uluitoare, 3D şi în timp. “În trecut, puteai vedea o imagine bi-dimensională a profilului fătului”, spune Barbara Del Prince, Global Managing Director pentru dispozitive cu ultrasunete la GE Healthcare. “Însă în prezent, le putem vedea mişcările în 3D, putem să îi vedem zâmbind sau făcând grimase, să le percepem personalitatea”. Părinţii sunt încântaţi de aceste imagini, iar doctorii folosesc tehnologia pentru a studia organele şi funcţii ale fătului cum ar fi structura creierului şi funcţionarea inimii. Barbara Del Prince spune că Voluson E10*, cel mai avansat sistem GE, poate emite semnale şi poate prelucra informaţiile suficient de repede pentru a vedea inima în timp real. “Acest lucru poate ajuta medicii să pună un diagnostic mai rapid şi cu un grad mai mare de precizie”, adaugă Del Prince.

Rapiditatea sistemului se datorează noi tehnologii de sondare numită “4D electronic”.Sonda utilizează peste 8.000 de cristale piezoelectrice pentru a ghida electronic unda de ultrasunete şi pentru a conferi astfel claritate şi viteză. Sistemul are şi un nou software numit HDlive Silhouette, care conferă realism anatomic imaginilor. Medicii pot folosi acest dispozitiv în special în primul trimestru, pentru a studia organele interne şi externe şi părţi ale fătului, cum ar fi creierul, faţa, mâinile şi picioarele.

O altă caracteristică a softwareului, HDlive Flow, generează imagini ale fluxului sangvin în 3D şi o redare realistă a vaselor de sânge. “Astfel, medicii pot detecta mai uşor anomaliile”, spune Del Prince. “Însă ce contează pentru părinţi este probabil acel prim zâmbet”.

Bucuresti, 27.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *