„Sa mancam sanatos pentru a ne simti bine”: Comisia propune combinarea si consolidarea

programelor existente de distribuire a laptelui in scoli si de incurajare a consumului de fructe in scoli

Comisia Europeană a publicat o propunere de reunire într-un cadru comun a două programe destinate școlilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli. În contextul scăderii consumului acestor produse de către copii, obiectivul este de a aborda într-un mod mai eficace alimentația deficientă, de a consolida elementele educative ale programelor și de a contribui la lupta împotriva obezității. Sub deviza „Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine”, acest program consolidat, conceput după modelul „de la fermă la școală”, va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum și cu aspectele privind durabilitatea, mediul și deșeurile alimentare.

Dacian Cioloș, Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Prin schimbările propuse astăzi, dorim să ne sprijinim pe programele existente pentru a pune capăt tendinței de scădere a consumului și pentru a îi sensibiliza pe copii în legătură cu beneficiile oferite de aceste produse. Aceasta este o măsură importantă pentru încurajarea unor modificări durabile ale obiceiurilor alimentare ale copiilor și pentru creșterea sensibilizării asupra provocărilor importante cu care se confruntă societatea. De asemenea, îmi exprim speranța că această inițiativă va constitui o excelentă oportunitate de a consolida legăturile dintre comunitatea agricolă și copii, părinți și profesori, în special în zonele urbane”.

Noul program va funcționa în baza unui cadru juridic și financiar comun, care va permite îmbunătățirea și simplificarea cerințelor administrative ale celor două programe existente. Existența acestui cadru unic va reduce sarcinile de gestionare și de organizare ale autorităților naționale, ale școlilor și ale furnizorilor și va spori eficiența programului. Participarea la sistem va fi facultativă pentru statele membre, care vor avea, de asemenea, posibilitatea de a alege produsele pe care doresc să le distribuie.

Conform prevederilor din acordul de anul trecut privind viitoarele cheltuieli ale UE, noul program, odată aprobat, va dispune de un buget de 230 de milioane de euro pentru fiecare an școlar (150 de milioane de euro pentru fructe și legume și 80 de milioane de euro pentru lapte). În comparație cu bugetul noului program, suma corespunzătoare din bugetul pentru anul 2014 este de 197 de milioane de euro (respectiv 122 de milioane de euro și 75 de milioane de euro). Propunerea, care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului, se bazează pe concluziile rapoartelor de evaluare și pe consultarea publică desfășurată în 2013, în cadrul procesului de evaluare a impactului.

Context

Programul de distribuire a laptelui în școli a fost instituit în 1977, iar programul de încurajare a consumului de fructe în școli datează din 2009. De ambele programe beneficiază, în fiecare an, aproximativ 30 de milioane de copii (peste 20 de milioane de copii beneficiază de programul de distribuire a laptelui în școli și 8,5 milioane de copii de programul de încurajare a consumului de fructe în școli). Necesitatea acestor programe pare și mai evidentă în ziua de azi, având în vedere tendința de scădere, pe termen mediu, a consumului de fructe și legume și de lapte, precum și noile probleme legate de alimentație care apar. În majoritatea țărilor, consumul de fructe și legume în rândul copiilor este în scădere și rămâne sub cantitatea zilnică recomandată. Consumul de lapte este, de asemenea, în scădere, iar copiii se orientează către produse supuse unei prelucrări complexe. Excesul de greutate și obezitatea sunt preocupări reale: în 2010, OMS a estimat că aproximativ unul din trei copii din UE cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani este supraponderal sau obez. Această tendință înregistrează o creștere rapidă: estimarea pentru anul 2008 era de unul din patru copii.

Pagini Utile

Bucuresti, 30.01.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *