free download 78 travel guides written by experts

S.O.S. incepe scoala!

Peste 780 de copii încă mai aşteaptă o şansă de a merge la şcoală

Până în prezent doar 215 copii înscrişi în programul „Vreau în clasa a noua” au şansa de a merge anul acesta la liceu. Peste 780 de copiii de la sat, cu dificultăţi materiale, îşi aşteaptă încă donatorii care să le schimbe viitorul, ajutându-i să meargă la şcoală pe 15 septembrie! Aceşti copii, absolvenţi de gimnaziu cu rezultate foarte bune la învăţătură, nu pot merge peste câteva zile la şcoală din cauza dificultăţilor financiare.  

Prin programul „Vreau în clasa a noua!” derulat de organizaţia nonguvernamentală World Vision, orice român poate sprijini un copil de la sat să urmeze cursurile unui liceu dintr-un oraş. Contribuţia lunară a fiecărui donator este de 100 RON, diferenţa până la valoarea totală a bursei de 250 RON fiind acoperită de World Vision din alte fonduri. Accesând site-ul www.worldvision.ro donatorul poate alege copilul pe care îl va susţine la şcoală, iar cei doi, în măsura în care donatorul agreează acest lucru, pot stabili o adevărată relaţie: prin corespondenţă sau chiar vizite.

“Cand am întâlnit-o pe Georgiana din Iaşi, fetiţa pe care o ajut să meargă la şcoală, am realizat că efortul meu financiar nu este deloc mare şi chiar merită. Dorinţa Georgianei de a ajunge profesoară şi recunoştinţa din ochii ei, mi-au răsplătit gestul făcut. Într-adevăr, este o experienţă deosebită”. mărturiseşte un donator din proiect.

Rezultatele de până în prezent ale programului „Vreau în clasa a noua” au demostrat că mai mult de jumătate dintre persoanele care au devenit donatori sunt femei, în timp ce un procent de 35% este reprezentat de bărbaţi. Mulţi dintre donatori oferă lunar întreaga sumă a bursei şcolare (250 RON) fără să se limiteze la contribuţia minimă necesară sprijinirii copilului.

Copiii incluşi în programul „Vreau în clasa a noua!” sunt selectaţi în urma unei anchete sociale, în funcţie de rezultatele obţinute în urma testelor naţionale, de performanţele lor şcolare, de motivaţia şi angajamentul elevilor de a merge la şcoală şi de nivelul de trai scăzut al familiei.

„Datorită donatorilor care s-au înscris în program, am reuşit să oferim copiilor un sprijin real în continuarea studiilor. Nici unul dintre cei 215 copii care a beneficiat de această bursă timp de 3 luni sau mai mult, nu a mai abandonat şcoala, iar acest rezultat este remarcabil având în vedere că în 2007 doar un sfert dintre elevii din mediul rural au urmat liceul. Cea mai mare rată a abandonului şcolar este înregistrată la nivelul claselor a IX-a şi a X-a din cauza situaţiei financiare precare a familiei. Este o situaţie foarte gravă ce afectează serios viitorul acestor copii, dar pe care o putem schimba prin implicarea în programul „Vreau în clasa a noua”. Fiecare dintre noi poate ajuta un copil să finalizeze studiile şi să aibă o viaţă normală.”, a declarat Violeta Moisa, Director Marketing World Vision România.

Bursele lunare acordate copiilor sunt dedicate susţinerii absolvenţilor şcolii generale din mediul rural în continuarea studiilor la un liceu la oraş şi sunt individualizate pentru fiecare dintre copii, pe baza unei evaluări speciale efectuate de către profesioniştii organizaţiei World Vision România. Cuantumul burselor acoperă următoarele cheltuieli: costurile pentru masă, cazare în oraşul unde este localizat liceul (internat sau gazdă), transport pentru elevii care se deplasează zilnic din sat la liceu, rechizite şcolare, îmbrăcăminte, încălţăminte şi altele.

Din analiza realizata de World Vision a reieşit că sursele principale de informare ale actualilor donatori aflaţi în programul „Vreau în clasa a noua!” au fost evenimentele la care au participat – în cadrul cărora a fost prezentat programul – şi mass-media. Aceste canale de informare sunt urmate îndeaproape de platforma online şi de spoturile TV ale programului.

Bucuresti, 09.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *