free download 78 travel guides written by experts

S-au anuntat castigatorii celei de-a cincea editii a Premiului european pentru jurnalism

Câștigătorii celei de-a cincea ediții a Premiului european pentru jurnalism în domeniul sănătății au fost anunțați marți, 9 aprilie, de Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor organizate la Bruxelles.

Din cele peste 850 de articole care au intrat în concurs, juriile naționale au selectat câte un finalist pentru fiecare țară din UE, în total 28 de finaliști naționali.

Câștigătorii aleși pe baza celor 28 de articole care au intrat în finală sunt:

Locul întâi: Henk Blanken, jurnalist al publicației Dagblad van het Noorden (Olanda), pentru articolul intitulat „Capul lui Carel”, care urmărește povestea unui tânăr bolnav de Parkinson, de la diagnostic până la tratament, și care oferă o descriere detaliată și emoționantă a intervenției chirurgicale inovatoare de care a beneficiat pacientul.

Locul al doilea: Christiane Hawranek și Marco Maurer, jurnaliști ai publicației Die Zeit (Germania), pentru articolul incisiv, în stil documentar, intitulat „Traficanții de pacienți”, în care evidențiază practicile dubioase din asistența medicală transfrontalieră nereglementată.

Locul al treilea: Mette Dahlgaard, jurnalistă a ziarului Berlingske (Danemarca), pentru articolul „Oare ucid pe cineva?”, povestea unei donator de spermă care descoperă că este purtătorul unei gene ce provoacă o formă de cancer transmisibilă ereditar, dar care se lovește de un zid atunci când încearcă să găsească o modalitate de a avertiza copiii care ar putea fi afectați.

Comisarul Borg a declarat: „Încă o dată, jurnaliști din întreaga Europă au ajutat publicul să cunoască și să înțeleagă mai bine problemele importante de sănătate. Aceștia au intrat în concurs cu numeroase articole fascinante pe teme cum ar fi boala Alzheimer, pericolele consumului de zahăr, utilizarea roboților pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale, bolile rare și eutanasia. Primele trei articole pe care juriul UE a avut onoarea de a le selecta s-au remarcat prin intensitatea, originalitatea și capacitatea lor de a captiva cititorul”.

Context

Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății se acordă de cinci ani și are drept obiectiv sensibilizarea publicului cu privire la problemele de sănătate importante care afectează viețile cetățenilor din întreaga UE – aspecte pe care Comisia Europeană le abordează prin intermediul legislației sau al altor inițiative. Premiul urmărește, de asemenea, să încurajeze și să recompenseze excelența în jurnalismul în domeniul sănătății din întreaga Europă.

Tema principală a acestei ediții a fost campania „Europa pentru pacienți”, care cuprinde aspecte precum: asistența medicală transfrontalieră, bolile rare, donarea și transplantul de organe, personalul din domeniul sănătății, siguranța pacienților și infecțiile intraspitalicești, bolile cronice, vaccinarea, utilizarea prudentă a antibioticelor, îmbătrânirea și formele de demență, îmbătrânirea activă și în condiții bune de sănătate, produsele farmaceutice și factorii determinanți ai sănătății: tutunul, alcoolul, nutriția și activitatea fizică.

Selecția câștigătorilor s-a realizat în două etape. Juriile naționale au selectat câte un finalist pentru fiecare țară, iar apoi un juriu la nivelul UE, format din reprezentanți ai Comisiei Europene, experți în sănătate publică și jurnaliști, s-a reunit la Bruxelles pentru a desemna cei trei laureați.

Premiile acordate pentru locul întâi, locul al doilea și locul al treilea au fost de 6 500 EUR, 4 000 EUR și, respectiv, 2 500 EUR1.

Pagini Utile

  • Mai multe informații despre Premiul european pentru jurnalism în domeniul sănătății

  • Toate articolele sunt disponibile în această broșură

  • Urmăriți-ne pe Facebook

  • Urmăriți-ne pe Twitter: @EU_Health

Bucuresti, 09.04.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *