free download 78 travel guides written by experts

S-a semnat contractul de asociere a Santierului Naval Mangalia cu

Lurssen Lar Investment GmbH, Germania

Miercuri, 1 octombrie, în prezenţa reprezentanţilor conducerii AVAS, a avut loc la Mangalia semnarea contractului de asociere între Şantierul Naval Mangalia şi firma LURSSEN LAR INVESTMENT Gmbh (LAR), Germania. Cu această ocazie, Teodor Atanasiu, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, a transmis preşedintelui companiei germane, domnul Friedrich Lurssen, următorul mesaj pe care îl redăm integral:

„Stimate domnule Friedrich Lurssen,

Vă felicit pentru alegerea dumneavoastră, pentru decizia de a investi peste 10,5 milioane euro în România, la Mangalia, în industria de apărare românească.

Asocierea dintre Şantierul Naval Mangalia şi Lurssen Lar Investment GmbH Germania a fost ultima etapă prevăzută în Programul de restructurare a societăţii, aprobat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pe anul 2008, şi constituie cea mai bună soluţie pentru revitalizarea acesteia.

Sunt convins că astăzi punem bazele unui parteneriat de succes între companiile noastre şi consolidăm relaţiile româno-germane în plan economic.

România are mult de recuperat în relaţia cu investitorii germani, care se bucură de un respect deosebit, fiind deschisă către noi cooperări pe domenii de interes comun.

Am convingerea că acest parteneriat, stabilit iniţial pe o perioadă de 36 de luni, cu posibilitate de prelungire, va rezolva problema armatei române în ceea ce priveşte mentenanţa pentru cele două fregate ale marinei cât şi pentru viitorul program de achiziţii.

În acelaşi timp sunt sigur că acest parteneriat se va adresa şi pieţei civile, mai ales că, făcând un studiu pe piaţa şantierelor navale din România, am constatat că sunt încărcate la capacitate maximă şi, de aceea, cred că o nouă capacitate este binevenită.

Văzând programul dumneavoastră de creştere treptată a forţei de muncă şi de mărire de cinci ori a cifrei de afaceri, vreau să vă asigur, domnule preşedinte, de întregul sprijin al Guvernului României, al AVAS şi al meu personal pentru transformarea acestui parteneriat într-un succes notabil pentru ambii parteneri.

Vă urez succes şi vă aşteptăm pentru încheierea de noi tranzacţii cu statul român!”

Informaţii de background    

Având în vedere faptul că cele patru tentative de privatizare a Şantierului Naval Mangalia  nu s-au finalizat cu semnarea unui contract de privatizare, AVAS, în calitate de acţionar majoritar, a hotărât aplicarea unui program de restructurare pentru companie. Acest program prevede, printre altele, asocierea cu un partener, în vederea construirii şi reparării de nave, măsură necesară pentru asigurarea încărcării cu comenzi la nivelul capacităţii, pentru retehnologizarea şi finanţarea activităţii de construcţii de nave în continuare, pentru asigurarea salariilor angajaţilor şi, totodată, pentru protejarea patrimoniului producţiei de apărare.

Contractul de asociere reglementează înfiinţarea unei asocieri, fără personalitate juridică, în baza prevederilor articolelor 251-256 din Codul Comercial Român, iar obiectul contractului constă în realizarea de contribuţii comune ale părţilor asociate în scopul dezvoltării de activităţi comerciale profitabile în domeniul reparaţiei şi construcţiei de nave civile şi militare. Durata contractului va fi de 36 de luni de la data intrării în vigoare, durată care poate fi prelungită prin consimţământul părţilor.

Aporturile celor două părţi constau în :

–         LAR – investiţii estimate la 10.500.000 EURO, din care 550.000 EURO capital de lucru;

–         SN Mangalia – active în valoare de 9.697.967 EURO, cu menţiunea că acestea rămân pe toată durata asocierii în proprietatea SC Şantierul Naval Mangalia SA.

Bucuresti, 01.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *