free download 78 travel guides written by experts

S-a incheiat prima editie a Turneului National „Muzica Palatelor Romanesti”

Prima editie a Turneului National „Muzica Palatelor Romanesti”, eveniment organizat de Radio Romania Cultural si Exces Music prin programul „Oportunitati la tine acasa”, s-a incheiat cu un recital sustinut de Resonance Quartet, gazduit in Sala Scoartelor din Palatul Mogosoaia.

In urma turneului, cele patru artiste – violonista Ioana Jijian, violista Emilia Rotomeza, flautista Nicoleta Angheloiu si violoncelista Gabriela Bokor – au dovedit ca sunt capabile sa-si depaseasca propriile realizari. „Daca anul acesta au fost Conacul de la Tescani (Muzeul National George Enescu – sectia Tescani), Castelul de la Miclauseni, Palatul Cuza din Iasi (Muzeul Unirii), Castelul Peles si Palatul Mogosoaia, anul viitor poate vor fi mai multe, poate vor fi altele, pentru ca exista comori ascunse ale acestei tari, prea putin cunoscute locuitorilor ei, care asteapta sa fie descoperite. Iar aceasta poate fi o cale”, declara Oltea Serban-Parau, redactor-sef Radio Romania Cultural, unul dintre organizatorii turneului.

Astfel, a ajuns la final un maraton de aprope 1.500 de kilometri, care a demonstrat ca ne putem pretui valorile muzicale, arhitectonice, istorice, peisagistice si ca, prin proiecte cultural-turistice bine articulate, ne putem promova comorile.

Turneul, desfasurat pe parcursul a noua zile si care a inclus cinci concerte, le-a dat o speranta initiatorilor acestuia – reeducarea unui public pierdut. „Mi-au ramas intipariti in memorie ochii copiilor din satul bacauan Tescani, care absorbeau fiecare vibratie sonora, m-a bucurat numarul mare de oameni de la concertul de la castelul de la Miclauseni – unii veniti pentru prima data la un concert, la sfatul parintelui Constantin Sturzu, m-a impresionat faptul ca in ultimul moment gazdele de la Castelul Peles incercau sa mai gaseasca scaune, fiind surprinsi de numarul mare de iubitori de muzica atrasi de acest proiect. Dupa acest turneu mi-a renascut speranta ca mass-media poate promova cu asiduitate un eveniment cultural si ca nu este interesata doar de monden, politic si fotbal”, spune Sebastian Craciun, initiatorul proiectului.

Turneului National „Muzica Palatelor Romanesti” a fost sustinut de catre: Inalt Prea Sfiintia Sa Teofan – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Stefan Gheorghiu – presedintele Uniunii de Creatie Interpretativa din Romania, Oltea Serban Parau – redactor-sef Radio Romania Cultural, Laura Manolache – directoarea Muzeului National George Enescu, Sebastian Gheorghiu – director al ExcesMusic, Ioan Rusei – director al Docuprint Bacau.

Bucuresti, 09.08.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *