free download 78 travel guides written by experts

Rugăciune pentru Cernobîl

Svetlana Aleksievici
Editura Litera

Faptele și statisticile despre Cernobîl sunt cunoscute multora. Pe 26 aprilie 1986 au loc explozii la reactorul patru al centralei atomo-electrice de la Cernobîl. Acesta a devenit cel mai mare dezastru din industria energiei nucleare, iar efectele s-au resimțit timp îndelungat și în multe țări din zonă.

Rugăciune pentru Cernobîl

Cei mai afectați au fost însă oamenii din Cernobîl el și din orașele și satele învecinate.

Imediat după o explozie a început haosul. Viețile oamenilor s-au schimbat pentru totdeauna.

„Tot timpul tragedia asta nucleară este comparată cu războiul. Dar războiul poți să-l înțelegi. Despre război mi-a povestit tata, am citit în cărți… Dar aici? Din satul nostru au rămas trei cimitire: într-unul, cel vechi, sunt oamenii, în a doilea sunt câinii și pisicile împușcate, pe care noi le-am abandonat, iar în al treilea sunt casele noastre. Până și casele ni le-am îngropat.”

Prima parte a cărții prezintă contextul și datele pentru toți cei care nu știu ce s-a întâmplat, când s-a întâmplat și care au fost efectele exploziilor.

Autoarea trece apoi în umbră și lasă oamenii care au trăit experiența drama să vorbească.

Svetlana Aleksievici a discutat cu zeci de persoane, iar mărturiile lor sunt numite monoloage și redate ca atare în carte.

Nu poți citi acest volum și să rămâi indiferent. Puțini sunt cei care vor reuși să lectureze cartea fără să lăcrimeze măcar o dată. Și, chiar dacă aveai impresia că îți poți imagina cum au stat lucrurile pentru localnici, Rugăciune pentru Cernobîl îți va prezenta noi dimensiuni ale dezastrului.

Vei descoperi perspectivele și experiențele unor oameni din diverse domenii – medici, ingineri de la centrală, istorici, localnici ș.a.m.d. Vei afla prin ce au trecut mamele copiilor atunci, cum erau dispuse să încerce orice pentru ca ai lor copiii să aibă o șansă, oricât de mică, la viață.

Vei citi mărturii ale nevestelor ai căror soți le-au murit în brațe.

Vei afla prin ce au trecut supraviețuitorii și cum, mulți ani după explozie, ei încă se resimt.

Vei descoperi și influența politicului și modul în care s-a reacționat, felul în care s-a purtat armata și multe alte detalii interesante.

Rugăciune pentru Cernobîl nu este așadar o lectură ușoară, dar este o carte utilă pentru toți cei care vor să descopere “lumea Cernobîlului” dincolo de statistici și de poze văzute pe internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *