free download 78 travel guides written by experts

Romanul “Trebuie să vorbim despre Kevin” a aparut la Vellant

Trebuie să vorbim despre Kevin, cel mai cunoscut roman al autoarei americane Lionel Shriver, a apărut la editura Vellant, în traducerea Ioanei Predoiu şi a Ioanei Vîlcu.

Apărută în 2003, cartea a primit premiul Orange în 2005 şi este în acelaşi timp un thriller şi un studiu aprofundat al ambivalenţei iubirii de mamă. Imediat după publicare, romanul a provocat numeroase dezbateri şi zvonuri, fiind considerat “un hit feminist underground” de către New York Observer. Deşi iniţial a fost refuzat categoric de agentul literar al autoarei, din cauza subiectului controversat, volumul a fost publicat şi a ajuns un bestseller internaţional după ce Lionel Shriver a decis să renunţe la serviciile agentului său şi să meargă cu textul direct la editură.

Cu o săptămână înaintea celebrului atac armat de la Liceul Columbine şi cu doar trei zile înainte de a împlini 16 ani, Kevin îşi încuie în sala de sport şapte colegi de clasă, un îngrijitor şi un profesor, pe care îi ucide unul câte unul cu o arbaletă. Detaliile masacrului nu le aflăm de la ştiri, ci dintr-o serie de scrisori extrem de personale pe care Eva, mama lui Kevin, le scrie soţului său în încercarea de a-şi explica tragedia şi de a-şi înţelege rolul în producerea ei.

Dezvăluindu-şi propriile sentimente cu privire la maternitate, carieră, familie şi cultura americană, cu toate consecinţele acesteia asupra comportamentului deviant al adolescenţilor, Shriver îşi ţine cititorii într-o continuă pendulare între vină şi empatie, răzbunare şi iertare, furie şi resemnare.

Romanul lui Shriver este în curs de ecranizare, filmările urmând să înceapă la sfârşitul lui 2009, în regia lui Lynne Ramsay şi având-o în rolul Evei pe actriţa britanică Tilda Swinton.

Lionel Shriver (pe numele său adevărat Margaret Ann Shriver) este scriitoare şi jurnalist. Viaţa sa a stat sub semnul unei căutări continue, începând cu propria persoană şi terminând cu locurile dintre cele mai variate şi mai exotice în care a locuit. La 15 ani îşi schimbă numele, preferând unul bărbătesc (Lionel) pentru că, aşa cum a mărturisit, este convinsă că un bărbat are o viaţă mai uşoară decât o femeie. Tot timpul în căutarea a ceva nou, Lionel Shriver a locuit în New York, Nairobi, Bangkok, Belfast, iar în prezent locuieşte la Londra.

A publicat numeroase romane: The Female of the Species (1986), Checker and the Derailleurs (1987), Ordinary Decent Criminals (1990), Game Control (1994), A Perfectly Good Family (1996) şi Double Fault (1997), dar adevărata recunoaştere o obţine odată cu romanul Trebuie să vorbim despre Kevin (2003), distins cu Premiul Orange în 2005.

O elegantă investigaţie psihologică şi filosofică a culpabilităţii, cu un deznodământ incredibil de puternic.
The Observer

O carte despre distanţa periculoasă dintre ceea ce simţim şi ceea ce suntem dispuşi să admitem când vine vorba de viaţa de familie… o carte a lucrurilor despre care trebuie să vorbim, dar nu o putem face.
The Guardian

Imposibil de lăsat din mână… brutal de onestă… Cine trebuie, până la urmă, să vorbească despre Kevin? Poate că noi toţi.
Boston Globe

Bucuresti, 04.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *