metalshow

Romanii stabiliti in S.U.A. saluta pozitia oficiala a guvernului roman

de a confirma validitatea procedurii de retrocedare a Castelului Bran

Asociatia Victimelor Regimului Comunist Roman, reprezentand vocea din SUA a miilor de victime ale regimurilor comuniste brutale ce au guvernat Romania in trecut, a salutat pozitia oficiala exprimata prompt de guvernul roman, care confirma legalitatea si validitatea retrocedarii Castelului Bran, cunoscut in intreaga lume drept Castelul lui Dracula. Camera Deputatilor a adoptat, martea trecuta, un raport lipsit de forta juridica, ce sustine incorectitudinea procedurii de retrocedare a Castelului Bran catre Arhiducele Dominic si familia acestuia. Motivul invocat este ca anumiti mostenitori ai mamei Arhiducelui, Principesa Ileana, ar fi trebuit sa accepte sau sa respinga exercitarea dreptului lor la restituire, la moartea Principesei; aceasta inseamna ca ei ar fi trebuit sa-si exercite un drept cu zece ani inainte ca dreptul respectiv sa existe. In declaratia prin care confirma legalitatea retrocedarii Castelului Bran, Ministrul Culturii si Cultelor, domnul Adrian Iorgulescu, a calificat actiunea Camerei Deputatilor drept un exercitiu demagogic si ridicol, lipsit de orice baza legala si factuala, pur si simplu eronat. Ministrul a mai afirmat ca deputatii nu detin nici o prerogativa in cadrul procedurii de retrocedare. El a declarat ca Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor si instantele judecatoresti sunt singurele institutii din Romania competente sa solutioneze retrocedarile in natura.

Elias Wexler, Vice-Presedinte al Asociatiei, a laudat atitudinea guvernului roman care “a aparat sacralitatea dreptului de proprietate in contrast cu intesele politice josnice ale neo-comunistilor si ale jefuitorilor locali care incearca din nou sa obtina prin frauda bunurile detinute de oameni cinstiti”. El a mai sustinut ca Asociatia a salutat atat pozitia Ministrului Culturii si Cultelor, cat si pe cea a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, pentru ca “au refuzat pervertirea procesului de retrocedare,  obedienta fata de deputatii opozitiei care dovedesc o mentalitate neo-comunista”. El a calificat votul Camerei Deputatilor drept un “act de analfabetism juridic”.

Asociatia Victimelor Regimului Comunist Roman s-a infiintat pentru a promova constructivul program romanesc de retrocedari elaborat de statul roman, program ce are multi adversari in randul opozitiei neo-comuniste. In timp ce actiunea Camerei Deputatilor este catalogata de multi drept un atac politic, dar lipsit de orice forta juridica, impotriva guvernului roman de centru-dreapta condus de Primul ministru Calin Popescu Tariceanu, Asociatia declara ca, prin folosirea in scopuri politice meschine a procesului de retrocedare, Camera Deputatilor a actionat “intr-un mod rusinos, injosind legislatia romana si demoralizand, astfel, milioane de victime inocente ale vechiului regim comunist roman prin redeschiderea si reconsacrarea  ranilor comunismului”.

Castelul Bran reprezinta cea mai importanta atractie turistica din Romania si a fost retrocedat familiei de Habsburg in anul 2006.

Bucuresti, 8.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *