free download 78 travel guides written by experts

Romanii se tem de boli, dar nu se gandesc la preventie

Asociatia ProImunizareAsociația Pro Imunizare trage un semnal de alarmã în ce privește starea de sãnãtate a românilor și subliniazã importanța prevenției în viața de zi cu zi, luând în considerare faptul cã, în ultimii ani, statisticile demonstreazã o scãdere considerabilã a procentului de vaccinare atât în rândul adulților, dar mai ales în rândul copiilor. În contextul bolilor infecțioase ce pot fi prevenite prin vaccinare, scãderea numãrului de copii vaccinați în România este un motiv major de îngrijorare atât pentru specialiști, cât și pentru autoritãți.

"Un studiu* recent a ajuns la concluzia cã românilor le este teamã cã se vor îmbolnãvi, atât ei, cât și membri familiilor lor, însã, chiar și așa, prevenţia nu se regãseşte între atitudinile lor constante. Excepţie fac doar pãrinţii, care își duc copiii la  medic. Realitatea este una tristã și în ceea ce privește automedicația, aspirina şi antibioticele fiind medicamente pe care românii le iau frecvent, dupã bunul plac," spune Dr. Oana Falup Pecurariu, Președintele Asociației Pro Imunizare (API).

Este mai ușor sã previi decât sã tratezi!

Imunizarea prin vaccinare asigurã controlul unor boli cu prognostic fatal sau grav invalidant (difterie, tetanos, poliomielitã, etc.) și reprezintã un pas uriaș în lupta pentru menținerea stãrii de sãnãtate.

"Prevenția activă se face prin vaccinare. Iar când vine vorba de vaccinare, cu toții suntem în fața unei alegeri care ne aparține în totalitate și care trebuie făcută conștient și în mod responsabil. Aș vrea să ne gândim la boli severe: gripa, pneumonia, rotavirusul, pertussis, care pot fi prevenite prin vaccinare", a menționat Dr. Oana Falup Pecurariu, Președintele Asociației Pro Imunizare (API).

Studiu – 100 de milioane de cazuri de boli contagioase au fost prevenite în Statele Unite prin vaccinare (The New England Journal of Medicine)

O echipã de cercetãtori de la Universitatea din Pittsburgh (SUA) estimeazã cã, în Statele Unite, programele de vaccinare destinate perioadei copilãriei au prevenit mai bine de 100 de milioane de cazuri de îmbolnãviri cu boli contagioase. Echipa a ajuns la aceastã concluzie dupã ce a analizat informaþii despre incidența bolilor copilãriei și procentul de vaccinare, întorcându-se în timp pe o perioadã de mai bine de 100 ani. În studiu au fost incluse date statistice pentru 7 boli grave: poliomielitã, rujeolã, rubeolã, oreion, hepatitã A, difterie şi tuse convulsivã (pertussis) – înainte şi dupã apariţia vaccinurilor respective. În fiecare caz, apariţia vaccinului a coincis cu o scãdere dramaticã a incidenţei bolii.

În contextul actual, în care tot mai mulți oameni pun sub semnul întrebãrii beneficiile vaccinãrii, oamenii de științã vin cu date concrete care susțin impactul pozitiv al imunizãrii prin vaccinare și sperã ca aceste date noi sã poatã sã-i facã pe opozanți sã înþeleagã cu ce riscuri se vor confrunta. "Dacã eºti împotriva ideii de vaccinare, acesta este preþul pe care îl ai de plãtit,” a declarat Dr. Donald Burke*, co-autor al lucrãrii publicate în The New England Journal of Medicine (NEJM). De exemplu, vaccinului antidifteric îi revin meritele pentru aproape douã cincimi din cazurile prevenite menþionate în studiu, printre altele şi fiindcã este deja în uz de mai mult timp decât celelalte produse. In SUA, difteria era o boalã foarte rãspânditã înainte de apariþia vaccinului, în fiecare an înregistrându-se aproximativ 237 de îmbolnãviri la fiecare 100.000 de persoane.

Implicaţiile acestui proiect de cercetare sunt mult mai ample, echipa reușind sã transpunã în format digital peste 100 de ani de rapoarte medicale sãptãmânale cu privire la incidenţa anumitor boli infecțioase. Toate aceste informaţii sunt acum disponibile într-o bazã de date la care au acces şi alþi cercetãtori. “În loc sã avem grupuri separate care sã lucreze cu aceste informaţii lovindu-se de anumite restricţii de acces, existã acum o bazã de date la care poate avea acees întreaga lume,” a declarat Dr. Willem van Panhuis, co-autor al studiului "Bolile contagioase in Statele Unite din 1988 si pana in prezent".

Bucuresti, 10.12.2013

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *