Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

ROMÂNII ne fac RUȘI, RUȘII ne fac ȚIGANI

Primul film documentar care-i pune față în față pe români și ruși, văzuți prin ochii ”moldovenilor”, va fi lansat vineri, 18 octombrie, la Iași, în sala B.P. Hașdeu de la Biblioteca Central Universitară.

Filmul are la bază discuțiile aprofundate cu zece locuitori ai Republicii Moldova, oameni obișnuiți, având ca subiect percepția acestora despre românii din România și, prin comparație, despre ruși, despre Romania ca țară dar și despre Rusia și despre unire. Interlocutorii vorbesc din experiențele lor personale cu românii și cu rușii sau despre poveștile pe care le-au auzit în legătură cu aceștia.

Filmul reflectă o gamă largă de percepții despre noi, românii, dar și despre ruși, mult mai subtile și surprinzătoare decât ne-am fi așteptat.

Cei 10 ”moldoveni obișnuiți” provin din mai toate categoriile legate de vârsta, sex, etnie, statut social sau mediu de rezidență. Sunt și dintre cei care se declară români și vor unirea cu România, și dintre cei care se declară ”moldoveni”, dar și de etnie rusă, ucraineană și găgăuză. Sunt din Chișinău și din trei raioane din centrul, nordul și sudul Republicii Moldova.

ROMANII ne fac RUSI, RUSII ne fac TIGANI

Indirect, filmul se constituie și într-un auto-portret al ”moldoveanului obișnuit”, care ne ajută să îl înțelegem mai bine, dincolo de prejudecăți și stereotipii.

Filmul va fi lansat vineri, 18 octombrie, la Biblioteca Central Universitară din Iași, sala B.P Hașdeu, de la ora 15.

Intrarea este liberă.

După vizionare, va avea loc o dezbatere cu realizatorul filmului, Pavel Lucescu, și cu echipa de producție Blue Lemon. La eveniment va participa și directorul RFI România (partener media), Ovidiu Nahoi, precum și o serie de personalități locale și naționale, inclusiv din Republica Moldova.

Lansarea este un eveniment marca Ziarul de Iași, având ca sponsor compania Iasisting. Realizatorul filmului, Pavel Lucescu, este editorialist al Ziarului de Iași și pressone.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *