free download 78 travel guides written by experts

„Romania, te iubesc” vorbeste despre adevarata valoare a fructelor si legumelor romanesti

Duminică, 8 iunie, de la ora 18:00

Duminică, 1 iunie, de la ora 18:00, „România, te iubesc” atrage atenţia asupra situaţiei actuale de pe piaţa fructelor şi legumelor autohtone.

În prezent, fermierii romȃni schimbă soiurile pentru un plus de productivitate, ceea ce determină modificarea gustului natural al fructelor.

Reportajul realizat de Anca Nastasi arată cum soiurile cu tradiţie în Romȃnia dispar, făcȃnd loc pe tarabele din pieţe unor noi produse care nu se ridică la aceleaşi standarde. Acest fapt este cauzat de dorinţa cultivatorilor de a se adapta la cerinţele pieţei prin alegerea unor soiuri mult mai eficiente.

Pentru a avea o producţie mai mare şi pentru a obţine fructe şi legume cȃt mai rezistente, fermierii romȃni aleg specii noi de plante şi pomi fructiferi. Fructele şi legumele produse astăzi în Romȃnia sunt destinate comerţului şi pot fi culese pe întreaga durată a anului. În plus, acestea rezistă mult mai mult timp la tarabe şi pe rafturile supermarket-urilor, însă nu-şi mai păstrează parfumul şi gustul.

Romȃnii, nostalgici după aromele fructelor din copilărie, aleg produsele autohtone în detrimentul celor din import. Însă ei nu realizează faptul că şi acestea au fost modificate în timp, pentru că fermierii aleg productivitatea în defavoarea gustului. Din nefericire, ţăranii adoptă modelul european şi se axează mai degrabă pe profit decȃt pe calitate. Ei prelungesc sezonul legumelor proaspete şi viaţa fructelor de pe tarabă, atrăgȃnd clienţii romȃni cu ofertele lor. În schimb, fructele tradiţionale sunt mai puţin aspectuoase şi se strică mult mai repede, astfel că ajung să nu se mai vȃndă.

Anca Nastasi vorbeşte despre căpşunele din Satu Mare, o zonă celebră pentru acest tip de recoltă. Zona a fost invadată de soiuri moderne, din import, care sunt foarte productive, însă care pierd gustul căpşunelor de altădată. O singură plantă poate produce în medie 1,5 kilograme de fructe, mult peste soiurile tradiţionale de căpşuni care produceau 700 de grame.

Bucuresti, 05.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *