free download 78 travel guides written by experts

Romania se pregateste pentru Saptamana UE a Programarii

În perioada 11-­ 17 octombrie 2014, în toată Europa se vor desfășura zeci de evenimente sub umbrela Code Week

Între 11 și 17 octombrie, milioane de copii, părinţi, cadre didactice, antreprenori şi factori de decizie sunt așteptați să participe la o serie de evenimente şi ore de curs organizate în cadrul CodeWeek, pentru a dobândi competenţe în materie de programare şi competenţe conexe.

CodeWeekSăptămâna UE a Programării este o iniţiativă lansată de Young Advisors, un grup de tineri consilieri voluntari ai vice-președintei Comisiei Europene Neelie Kroes, cu scopul de a promova şi încuraja organizarea de evenimente care susţin importanța apropierii de domeniul programării.

Nume precum Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global și Facebook sprijină Săptămâna Programării, ca parte a angajamentului lor faţă de Marea coaliție pentru locuri de muncă în sectorul digital.

Neelie Kroes, vicepreşedintă a Comisiei Europene, a declarat la lansarea inițiativei: „În ziua de azi, vieţile noastre sunt digitale, prin urmare mai ales generaţiile mai tinere au nevoie de competenţe digitale precum programarea. În viitorul apropiat, aceasta va fi esenţială pentru a avea locuri de muncă bune şi pentru a demara noi activități economice.”

Alja Isakovic, din Slovenia, implicată în organizarea Săptămânii UE a Programării, a afirmat: „Tehnologia are un rol important în viaţa noastră şi nu ar trebui să lăsăm o minoritate să decidă în ce scop şi în ce mod o folosim. Putem cu toţii să facem mai mult decât a distribui şi a arăta că ceva «ne place». Prin învăţarea unui limbaj de programare, vă puteţi pune în practică ideile şi puteți realiza și construi lucruri care vor fi surse de bucurie pentru alţii.”

Cine este implicat?

La implementarea inițiativei iau parte toate ţările membre UE, Norvegia şi Turcia. Lista completă a ţărilor participante și a ambasadorilor inițiativei din acestea poate fi văzută aici.

Oricine se poate implica

● Organizează sau ajută la organizarea unui eveniment în oraşul tău – Rails Girls, Coder Dojo sau un workshop care are ca scop promovarea programării.
● Ajută la realizarea şi promovarea cât mai multor evenimente Code Week. Distribuie informaţii despre iniţiativă profesorilor, companiilor IT, presei din oraşul tău.
● Dacă eşti angajat în domeniul IT, solicită companiei tale să organizeze o zi în care cei interesaţi pot vedea cum este să lucrezi în acest domeniu.
● Dacă deţii o companie IT, mergi în şcoli sau licee şi prezintă un demo al produsului sau serviciului tău, raspunzând la întrebări şi motivând tinerii.
● Organizează întâlniri şi întăreşte comunitatea profesională a celor interesați de acelaşi limbaj de programare ca tine. (meetup.com – poate fi un bun punct de pornire)
● Dacă deţii o companie şi doreşti să sponsorizezi un eveniment, ia legatura cu unul dintre ambasadorii Code Week România.
● Dacă organizezi evenimente IT sau dacă predai cursuri de programare, adaugă-le pe harta activițăților EU Code Week.

De ce este importantă programarea?

Programarea stă la baza fiecărei interacţiuni dintre oameni şi calculatoare, fără nicio excepţie, indiferent dacă urmează să creați o aplicaţie web, să urmați o rută indicată de GPS atunci când conduceţi sau doriţi să revoluţionaţi interacţiunile sociale.

Programarea este omniprezentă şi fundamentală pentru a putea înţelege lumea noastră hiper-conectată. În plus, în viitorul foarte apropiat, pentru multe locuri de muncă vor fi necesare competenţe de bază în materie de programare.

În ziua de azi, peste 90% dintre angajați necesită competențe în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). De asemenea, persoanele care îşi desfăşoară activitatea în domeniul TIC sunt un pilon de bază al forței de muncă moderne în toate sectoarele economiei europene; cererea de specialişti în domeniu creşte anual cu 3%, însă numărul absolvenților de ştiinţa calculatoarelor nu ţine pasul cu această creştere. Drept urmare, multe posturi din domeniul TIC nu pot fi ocupate, în ciuda ratei ridicate a şomajului în Europa. Dacă această problemă nu este abordată în mod adecvat la nivel european şi naţional, este posibil ca până în 2020 deficitul de personal din domeniul TIC în Europa să fie de până la 900 000.

Unul dintre obiectivele iniţiativei europene „Marea coaliție pentru locuri de muncă în sectorul digital” (un parteneriat european ce îşi propune să faciliteze cooperarea dintre întreprinderi, cadre didactice, opinia publică şi alți actori publici şi privaţi pentru a reduce neconcordanţa dintre cererea și oferta de competenţe digitale de pe piaţa forţei de muncă) este acela de a face carierele din domeniul TIC mai atrăgătoare.

Site-ul internet al Săptămânii UE a programării
Twi
tter: @codeWeekEU Hashtag: #codeEU
Facebook:
codeEU

Bucuresti, 04.10.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *