Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

„Romania prinde radacini” si in judetele Teleorman si Timis

– Campania Realitatea TV continuă pe 7 şi pe 14 noiembrie la Sfinţeşti şi la Remetea Mică –

După un bilanţ de 240.000 de puieţi sădiţi şi 50 de hectare calamitate reîmpădurite, Realitatea TV reia, împreună cu partenerii săi, seria de plantări în cadrul campaniei „România prinde rădăcini”. Caravana televiziunii de ştiri va aştepta voluntarii în localitatea Sfinţeşti – judeţul Teleorman sâmbătă, 7 noiembrie, iar o săptămână mai târziu, pe 14 noiembrie, la Remetea Mică – judeţul Timiş.

Iniţiativa televiziunii de ştiri este desfăşurată cu susţinerea Petrom, sprijinită de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva şi de organizaţia non-guvernamentală MaiMultVerde şi realizată în parteneriat cu consiliile locale şi judeţene din regiunile în care se plantează.

Campania „România prinde rădăcini” a început după indundaţiile care au afectat Moldova în vara anului 2008 şi este primul proiect social care tratează atât cauzele, cât şi efectele unui dezastru ecologic. În octombrie anul trecut, cu participarea a peste 5.000 de voluntari, s-au plantat peste 75.000 de puieţi în judeţele Suceava, Neamţ, Bacău. Etapa a doua a campaniei s-a desfăşurat în această primăvară, când au fost împădurite zeci de hectare de teren din judeţele Ialomiţa, Dolj, Iaşi, Bacău şi Alba. Recordurile de voluntari au crescut de la o zi de plantare la alta, demonstrând impactul social generat de campania Realitatea TV. În total, peste 22.000 de voluntari au participat la cele opt zile de plantare organizate până acum.

Acţiunile continuă şi în această toamnă – se vor planta puieţi pe suprafeţe de peste cinci hectare la Sfinţeşti – Teleorman şi la Remetea Mică – Timiş. Ca şi până acum, cele mai importante momente ale zilelor de plantare vor fi transmise în direct la Realitatea TV în cadrul unor ediţii speciale realizate de iniţiatorul campaniei, Mihai Tatulici.

„România prinde rădăcini” este un semnal de alarmă şi o primă iniţiativă concretă într-un moment în care starea fondului forestier naţional este una dintre cele mai proaste din ultimii ani. Statisticile arată că suprafaţa împădurită din ţara noastră, 26.7% în 2007, este sub media europeană. Comparativ, Bulgaria are păduri care acoperă 32.5% din suprafaţa statului, în vreme ce valoarea atinge 38% în Austria.

Tabloului oferit de lipsa legislaţiei corespunzătoare şi de implicarea politicului în exploatarea pădurilor şi a lemnului trebuie să îi adăugăm nenorocirile pe care pădurea le-a suportat în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice. Viiturile şi inundaţiile au scos din domeniul silvic mii de hectare de păduri, lunci şi maluri. Alte zeci de mii de hectare de deal sunt afectate de eroziune în diferite faze, iar peste 14.000 de hectare de halde aşteaptă ecologizarea şi plantarea.

În acest context, Realitatea TV a demarat acţiunea care se va derula pe o perioadă de cinci ani, în care se vor planta arbori cu sprijinul voluntarilor, acolo unde natura sau mâna omului au decimat păduri care cândva acopereau un procent mult mai mare din suprafaţa ţării. Acţiunile de plantare se vor desfăşura în locuri unde au existat copaci, astfel încât, la finalul campaniei, plantaţia nouă să întâlnească şi să întregească  vechea pădure.

„România prinde rădăcini” face parte din programul de responzabilizare socială al Grupului Realitatea-Caţavencu „Cod Verde”, care vizează implicarea activă în problemele de mediu şi care se derulează începând cu luna octombrie a anului trecut. IAA România şi Gala „Oameni pentru oameni” au premiat campania „România prinde rădăcini” pentru cel mai bun program comunitar pe 2008.

Bucuresti, 03.11.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *