free download 78 travel guides written by experts

Romania nu este pregatita sa inchida custile neimbunatatie pentru gaini ouatoare din 2012

Ferme care nu se vor conforma au folosit fonduri Europene SAPARD

VIER PFOTEN International informeaza ca mai multe ferme de gaini ouatoare din Romania nu intentioneaza sa respecte decizia Comisiei Europene care interzice utilizarea custilor neimbunatatite incepand cu 1 ianuarie 2012.

Decizia de interzicere dateaza din anul 1999, fiind transpusa in legislatia romaneasca in anul 2003, asadar fermierii au avut 8 ani la dispozitie sa se pregateasca si sa isi imbunatateasca sistemele de productie. Cu toate acestea unele ferme romanesti au cheltuit in anul 2006 chiar si fonduri Europene prin programul SAPARD pentru a dota hale cu baterii neimbunatatite.

Conform Directivei Europene 74/EC/1999 toate statele membre trebuiau sa raporteze repartitia productiei de ou ape tipuri de sisteme utilizate pana la 1 aprilie 2011. Romania figureaza ca avea 1.739.452 gaini ouatoare in baterii neimbunatatite la acea data si ca pana la sfarsitul anului 700.000 de pasari vor produce in continuare oua in astfel de custi [1]. De exemplu o mare parte din aceste pasari vor fi tinute intr-o ferma din Plopu (judetul Braila) care a cheltuit in anul 2006 fonduri europene pentru a dota 3 hale cu baterii neimbunatatite [2]. Din acest motiv Romania risca sanctiuni severe din partea Comisiei Europene.

“Am comandat o opinie legala si este clar acum pentru noi ca Uniunea Europeana impune, fara exceptie, ca toate fermele dotate cu baterii neimbunatatite trebuie inchise pana la sfarsitul acestui an. Actiunea noastra este o atentionare la adresa autoritatilor romane si o alerta pentru Comisia Europeana”, a spus Johanna Stadler, Director Programe la VIER PFOTEN International.

VIER PFOTEN a transmis scrisori tuturor Guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene pentru a afla care este stadiul pregatirilor pentru iminenta interzicere. Cele mai multe au raspuns deja. 4 tari tari au interzis custile neimbunatatite de mai multi ani [3]. 13state care sunt deja pregatite sa inchida custile neimbunatatite sunt extrem de ingrijorate de posibila competitie neloiala din partea tarilor care nu se vor conforma [4]. Saptamana trecuta VIER PFOTEN a expus un caz in care oua de la gaini crescute in custi neimbunatatite din Polonia au fost descoperite intr-un mare lant de retail din Germania a carui politica era sa nu comercializeze astfel de oua.

“Este pacat ca Romania a intrat pe lista neagra a tarilor care nu se conformeaza. Mai mult, Comisia ar trebui sa instituie o interdictie intra-Comunitara in asa fel incat tarile care nu se conformeaza sa nu isi mai poate vinde ouale peste granita. Autoritiatile romane trebuie sa inteteasca controalele iar supermarketurile sa refuze sa vanda oua din custi neimbunatatite”, a aduagat Stadler.

Pe de alta parte exista si 4 state membre care nu au oferit informatii cu privire la previziunile pentru respectarea interzicerii custilor neimbunatatite [5]. Restul statelor, intre care si Romania au probleme cu respectarea termenului de la 1 ianuarie 2012.

Custile neimbunatatite (cunoscute si ca baterii) vor inceta sa mai fie utilizate deoarece sunt sisteme care restrictioneaza gainile ouatoare sa aiba un comportament normal si le cauzeaza suferinta. Spatiul restrans, lipsa luminii naturale si a accesoriilor conduce adesea la ranirea si decesul gainilor.

VIER PFOTEN cere Autoritatilor Romane sa faca controale si sa inchida toate fermele cu baterii neimbunatatite pana la sfarsitul anului 2011. Comisia Europeana trebuie sa interzica si comertul cu oua de la tari care nu se vor conforma. Supermarketurile trebuie sa refuze sa mai vanda oua de la gaini crescute in baterii neimbunatatite.

NOTE :
[1] Conform Directivei Europene 74/EC/1999 toate statele membre trebuiau sa raporteze repartitia productiei de ou ape tipuri de sisteme utilizate pana la 1 aprilie 2011. Romania figureaza ca avea 1.739.452 gaini ouatoare in baterii neimbunatatite la acea data si ca pana la sfarsitul anului 700.000 de pasari vor produce in continuare oua in astfel de custi. Datele au fost solicitate de Eurogroup for Animals si sunt disponibile la:
//www.eurogroupforanimals.org/members_only/doc/CUJun11CageConversionTables.pdf.

[2] //www.desprepui.ro/membriDetails.php?id=2
Ferma Plopu are în compoziţie 17 hale. […]. Pentru 3 dintre aceste hale societatea a beneficiat de finanţare Europeană prin programul Sapard.

[3] State membre ale UE care au interzis de mai multi cresterea gainilor ouatoare in custi neimbunatatite : Austria, Germania, Luxemburg, Suedia.

[4] State Membre ale UE care au anuntat inca din luna aprilie ca vor respecta nemijlocit termenuil pentru inchiderea tututor fermelor dotate cu baterii neimbunatatite : Danemarca, Estonia, Finlanda,, Irlanda, Lituania, Olanda, Slovenia, Marea Britanie, Austria, Germania, Luxemburg, Suedia.

[5] State care nu au oferit informatii cu privire la respectarea interzicerii custilor neimbunatatite : Grecia, Italy, Letonia si Spania.

Bucuresti, 07.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *