free download 78 travel guides written by experts

Romania Green Building Council Awards, editia 2014

Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, UTCB a gãzduit joi, 12 iunie, Gala Romania Green Building Council în cadrul cãreia s-au decernat premiile pentru cele mai reușite proiecte și inițiative sustenabile realizate în anul 2013, în domeniul construcțiilor.

Evenimentul, inițiat în 2010, susține anual cele mai ambițioase și inovatoare demersuri românești cu impact major în îmbunãtãțirea mediului de viațã.

Selecția câștigãtorilor s-a realizat în baza unei aplicații online depuse pe platforma www.Construction21.eu, la una dintre categoriile disponibile și în urma unei jurizãri multidisciplinare realizate de un grup de specialiști din domeniul construcțiilor, membri ai RoGBC: Andreas Laspadakis – General Manager, Etem Systems; Cristian Popescu – CEO, Cofely Romania; Dragos Riti – Head of Construction Departament, Erste Group Immorent; Eugen Goldhammer – Energy Auditor; Silviu Ginju – General Manager, Strucon Proiect ; Elena Rastei – Sustainability Specialist, Institutul de Ecoinovare; Andrei Botis – General Manager, Nai Romania; Rodica Margarit – Business Development Manager, BASF; Perry Zizzi – Partner, Badea Clifford Chance. Evaluarea proiectelor s-a realizat dupã criterii prestabilite, adaptate fiecãrei categorii, în baza unei grile de punctaj.

Apreciată în special pentru măsurile de reducere a emisiilor de CO₂, Primăria Alba Iulia a fost distinsă cu premiul pentru Inițiativa Guvernamentală a anului. Pentru recunoașterea realizărilor în utilizarea energiilor regenerabile în anul 2013, municipiul Alba Iulia s-a clasat ca fiind cea mai bună municipalitate europeană din domeniul energiei regenerabile la categoria 20.000-100.000 de locuitori, fiind premiată în cadrul Ligii campionilor Surselor Regenerabile de Energie România pentru proiectul privind montarea a peste 1.700 de panouri fotovoltaice pe cele patru clădiri publice din oraș.  De asemenea și Municipiul București a fost recunoscut in lista scurta a candidatilor pentru eforturile sale de a îmbunătăți capacitatea de deplasare a orașului, prin acțiuni specifice pentru a crea alei pietonale.

Premiul pentru Compania Sustenabilă a anului a fost acordat companiei Studium Green. Studium Green este primul dezvoltator din România care construiește cladiri rezidentiale în conformitate cu standardul internațional pentru clădiri sustenabile, BREEAM. Până în prezent au fost finalizate cu succes două proiecte, însumând aproape 400 de apartamente si cu încă 350 sunt planificate care să atingă cel putin aceleași înalte standarde verzi.

Stațiile de încărcare i-au adus companiei E-Motion Electric premiul pentru Produsul Inovativ al anului. Statiile E-Motion Electric pot încarca orice tip de vehicule electric, fie bicicleta, segway, scuter, mașină electrică, hibrid plug-in sau autobuz. Stațiile de încărcare electrice sunt concepute și fabricate în România de către E-Motion Electric, prima companie dedicată 100% transportului electric și infrastructurii de încărcare. Angajat în multiple demersuri sustenabile, E-Motion Electric a fost numit Furnizorul de Servicii Verzi al anului.

Construirea unui sistem sustenabil care poate rezolva problema calității aerului în școlile și unitățile de învățământ românești este scopul proiectului prezentat de catre Facultatea de Inginerie a Instalațiilor  din cadrul UTCB.  Acest proiect a fost distins cu premiul pentru Inițiativa Educațională a Anului.

Categoria Proiectul Verde al anului a fost câștigat de către Portland Trust cu Floreasca Park. Clădirile sunt concepute în conformitate cu recomandările BREEAM care vor evalua Floreasca Park în funcție de : sănătatea și bunăstarea muncitorilor, eficiența energetică, transportul, utilizarea apei, tratarea deșeurilor, utilizarea și aprovizionarea cu materiale de construcții, utilizarea ecologică a terenului și poluarea. Proiectul a inclus instalarea celui mai mare sistem de energie geotermală pentru un proiect de birouri din România.

”Am fost foarte încântat de gradul de implicare în îmbunãtãțirea performanțelor sustenabile regãsit la nivel de conducere în companiile, administrațiile locale și instituțiile de învãțãmânt din România precum și de entuziasmul colegilor lor si a rezultatelor lor semnificative. Inițiativele lor confirmã faptul cã ne mișcãm în direcția potrivitã și ne încurajeazã sã mergem mai departe. Avem mult de muncã si multe de fãcut în România, dar eu sunt sigur ca progresul cladirilor verzi va fi o surprizã foarte plãcutã pentru toatã lumea”, a declarat Steven Borncamp, președintele Romania Green Building Council.

Mai multe informații despre asociație și proiectele desfãșurate gãsiți pe www.rogbc.org.

Bucuresti, 16.06.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *