free download 78 travel guides written by experts

Romani din Serbia, in direct la TVR 3

Duminică, 15 februarie, de la ora 20.00, la TVR 3, realizatoarea şi moderatoarea Dite Dinesz aduce la „Clubul de duminică” poveştile unor români care trăiesc în Serbia, într-o transmisie directă din Vama Moraviţa.   

Au fost filmaţi poate de mai multe ori, s-au făcut diverse reportaje la ei acasă sau în comunitate, dar acum vor intra, în direct, cu românii din ţara lor de baştină. Sunt bănăţeni, dar din Banatul Sârbesc. Trăiesc în Serbia, dar vorbesc româneşte. Vin deseori în România, dar cu viză.

Vor trece graniţa, în 15 februarie, doar pentru a fi văzuţi pe TVR 3, români stabiliţi în Serbia, la Vârşeţ şi la Lokve. Printre invitaţi se vor afla şi Gabriel Nicola, consulul general al României la Vârseţ, Viorel Bălăgean, preşedintele Căminului Cultural din Coştei, Ionuţ Tudoran, directorul Radio Victoria. Vor fi însoţiţi de Fanfara din Coştei, în care se mai găsesc, încă, alămuri fo­lo­si­te pe vremuri la marile curţi imperiale, alămuri ce fac să răsune o muzică deosebită, o împletire de influenţe sârbeşti şi chiar occidentale, dar de esenţă românească.

Cu acest prilej, la TVR 3, se va anunţa, în premieră, deschiderea, la Vârşeţ, a primului post local de televiziune în limba română.

În ediţia din luna următoare a „Clubului de duminică”, realizată de TVR Timişoara, vor fi invitaţi, tot în direct, în Vama Cenad, românii din Ungaria.
 

Bucuresti, 12.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *