Kinodiseea

Roman pentru doamne

Roman pentru doamne Michal Viewegh
Editura ALLFA

Aveti cumva in familie vreo ruda care va intreaba mereu (in cazul in care sunteti fete) daca v-ati gasit „un flacau”? Laura are o asemenea ruda, o bunica. De obicei nu are ce sa-i spuna dar apoi, in timpul unei vizite, ii spune ca are. Doi flacai.

Simplu spus, „Roman pentru doamne” spune povestea Laurei, o tanara care lucreaza la o revista pentru femei si viseaza sa gaseasca barbatul ideal si sa traiasca marea poveste de dragoste. Din motive personale mama ei uraste cehii, lucru transmis, in buna masura, si fetei. Asa ca alesii par a nu fi locali. Asta pana cand unul dintre cei doi barbati din viata Laurei este un ceh. Un ceh cu legatura cu viata mamei sale.

Romanul este insa mult mai mult decat o simpla relatare a unei (sau a doua) povesti de iubire. Mai mult decat o poveste cu elemente parodice.Tehnica este aparte – veti gasi scrisori ale lui Oliver, o idee inedita de campanie pentru a-i atrage atentia iubitei, de exemplu, apoi scurte incursiuni in trecut si relatari din prezent. Totul intr-un amalgam bine inchegat, captivant, alert. Intamplarile, trairile infatisate in carte sunt comune multor persoane – si probabil ca multi se vor regasi in paginile cartii (macar intr-o parte).

Departe de-a fi doar un „Roman pentru doamne”, cartea de fata lasa cititorii sa zareasca si sa descopere talentul unui scriitor ceh (nu atat de cunoscut la noi). Nu-i de mirare ca despre autor s-a spus: „Cărţile lui Michal Viewegh au depăşit de mult timp graniţa literaturii. Înainte de a întoarce prima pagină, ştii că ai în faţă nu numai un text, ci, într-un anumit sens, o instituţie culturală.” – Miroslav Balaštík.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *