free download 78 travel guides written by experts

Roaming: Comisia ia masuri in vederea reducerii tarifelor pentru

mesaje text şi transfer de date în străinătate

Utilizatorii de telefoane mobile se pot aştepta ca, vara viitoare, în UE, să plătească mult mai puţin pentru trimiterea mesajelor text (SMS) din străinătate. Comisia Europeană a propus astăzi reducerea cu 60% a tarifelor la mesajele text în roaming, începând cu 1 iulie 2009. Cetăţenii statelor UE care călătoresc în alte state din Uniune ar trebui să nu plătească mai mult de 0,11 EUR per SMS, comparativ cu tariful mediu actual în UE de 0,29 EUR. De asemenea, Comisia doreşte o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte serviciile care permit navigarea pe net şi descărcarea de date pe telefonul mobil în străinătate: utilizatorii obişnuiţi acasă cu servicii de date mai ieftine ar trebui să se bucure de mai multă protecţie împotriva aşa-numitului „şoc al facturii” pentru serviciile de roaming, care îi pot costa chiar şi câteva mii de euro. Propunerile Comisiei vor fi transmise Parlamentului European şi Consiliului care trebuie să îşi dea acordul înainte de adoptarea legislaţiei. Operatorii din UE au redus deja cu 60% tarifele pentru apelurile efectuate şi primite în roaming (serviciile de voce în roaming), încă din vara anului 2007.

„Datorită standardului GSM, Europa a trezit interesul întregii planete pentru telefonia mobilă. Acum a venit momentul să demonstrăm că există o piaţă a telecomunicaţiilor cu adevărat unică, în cadrul căreia consumatorii îşi pot folosi telefonul mobil, oriunde în cele 27 de state membre, fără să se simtă pedepsiţi pentru că au traversat graniţa”, a afirmat José Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene. „Dacă realizăm rapid acest lucru, vom asista la o creştere spectaculoasă a pieţei serviciilor de SMS şi date, iar reducerea tarifelor pentru transmiterea mesajelor text în roaming s-ar putea dovedi o soluţie avantajoasă pentru toată lumea”.

Viviane Reding, Comisarul UE pentru Telecomunicaţii, a declarat: „Utilizarea telefonului mobil în străinătate atunci când călătorim în UE nu ar trebui să antreneze, în mod nejustificat, costuri mai mari decât acasă, indiferent dacă este vorba despre apeluri, mesaje text sau navigare pe web. Cei 37 de milioane de turişti şi cei 110 milioane de oameni de afaceri care fac deplasări aşteaptă ca promisiunea unei pieţe unice fără frontiere să aibă în sfârşit un efect pozitiv asupra facturilor lor”. 

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: „Dacă Europa doreşte să ofere rezultate concrete în beneficiul celor 500 de milioane de consumatori ai săi, atunci practicile prin care operatorii îşi taxează abonaţii pentru servicii pe care nu le prestează trebuie considerate inacceptabile. În prezent, abonaţii serviciului de roaming sunt taxaţi în medie cu 24% în plus pentru apelurile efectuate în străinătate de pe telefonul mobil, deoarece apelurile în roaming sunt foarte des taxate la minut, nu la secundă. Prioritatea noastră este să asigurăm un tratament egal pentru consumatorii care trec graniţa; din acest motiv, Comisia a decis astăzi să introducă principiul tarifării la secundă pentru toate apelurile în roaming”.

Transmiterea de mesaje text se bucură de popularitate în rândul cetăţenilor UE, care au trimis în 2007 2,5 miliarde de SMS-uri, echivalentul a 800 de milioane EUR. Cei mai numeroşi adepţi ai comunicării prin SMS sunt tinerii: 38% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani trimit numai mesaje text atunci când călătoresc în străinătate. Costul mesajelor text trimise în roaming poate fi, însă, de zece ori mai mare decât cel al mesajelor trimise de acasă, ajungând la 0,75 EUR per SMS pentru persoanele care călătoresc în Belgia. Un client francez obişnuit, care trimite, în această vară, un mesaj text în roaming din Italia pe timpul concediului poate plăti până la 0,30 EUR, în timp ce un turist ceh ar plăti până la 0,42 EUR (10,00 CZK). În Spania, un turist suedez ar putea plăti până la 0,40 EUR (3,79 SEK) pentru un mesaj atunci când utilizează serviciul de roaming, un turist german 0,32 EUR, un turist polonez 0,47 EUR (1,50 ZL), un turist din Regatul Unit 0,63 EUR (0,40 GBP) iar un turist leton chiar 0,70 EUR (0,49 LVL) pentru un SMS. Ca atare, Comisia propune un plafon al tarifelor cu amănuntul de 0,11 EUR pentru mesajele text trimise în roaming (fără TVA) şi un plafon al tarifelor de gros de 0,04 EUR. Preţurile de gros sunt cele aplicate între operatori pentru transmiterea mesajelor abonaţilor între reţele. Operatorii sunt încurajaţi să propună oferte situate sub aceste plafoane tarifare, care sunt stabilite de Comisie în urma unei analize detaliate a impactului şi pe baza contribuţiilor furnizate de Grupul Autorităţilor Europene de Reglementare (ERG).

De asemenea, clienţii serviciului de roaming ar trebui să primească un mesaj automat prin care să fie informaţi în legătură cu tarifele pentru transferul de date în roaming aplicabile în ţara în care au intrat. În vara anului 2010, consumatorilor ar trebui să li se ofere deja posibilitatea de a preciza cât de mult sunt dispuşi să plătească pentru transferul de date în roaming înainte ca serviciul să fie întrerupt; scopul acestei măsuri este să pună capăt surprizelor neplăcute, aşa-numitului „şoc al facturii”. Au existat situaţii în care clienţii au primit facturi uriaşe, de exemplu 40 000 EUR pentru descărcarea unei emisiuni TV prin intermediul unei conexiuni mobile în roaming. Pe lângă aceasta, o limită preventivă de 1 EUR per megabit în cazul tarifelor de gros ar trebui să creeze condiţii echitabile şi să stimuleze concurenţa.

În fine, Comisia doreşte ca, până la 1 iulie 2012, plafoanele tarifare aplicate apelurilor telefonice în roaming, introduse în 2007 (care se ridică în prezent la 0,46 EUR pentru apelurile efectuate în străinătate şi la 0,22 EUR pentru apelurile primite) să fie micşorate la 0,34 EUR pentru apelurile efectuate în străinătate şi la 0,10 EUR pentru apelurile primite în străinătate (fără TVA). Consumatorii vor mai beneficia de tarifarea la secundă după primele 30 de secunde ale unui apel efectuat în roaming şi pe durata întregului apel în cazul apelurilor primite în roaming. În prezent, abonaţii plătesc cu 24% în plus faţă de minutele utilizate efectiv pentru apelurile efectuate şi cu 19% în plus pentru apelurile primite.

Context:
Regulamentul UE din 2007 privind roaming-ul limitează în prezent tarifele pe care le pot aplica operatorii pentru apelurile în roaming pe teritoriul UE la valoarea de 0,46 EUR pe minut pentru apelurile efectuate în străinătate şi la 0,22 EUR pe minut pentru apelurile primite în străinătate (fără TVA) (IP/08/1276). În 2005, înainte de intervenţia UE, tariful mediu pentru un apel în roaming era de 1,10 EUR pe minut.

În urma unei solicitări din partea Parlamentului European şi a Consiliului, Regulamentul UE privind roaming-ul impune Comisiei să analizeze în 2008 evoluţia serviciilor de apeluri, mesaje text şi transfer de date în roaming şi să propună o extindere a acestuia, dacă este cazul. Conform unui studiu dat publicităţii în iunie 2008, dezvoltarea serviciilor de date în roaming în UE este încetinită din cauza tarifelor ridicate (care se situează în general între 5 şi 10 EUR per megabit) şi a lipsei de transparenţă (IP/08/1048). În august 2008, costul trimiterii unui mesaj text în străinătate era de 0,29 EUR, fără să fi înregistrat vreo schimbare comparativ cu un an în urmă, în ciuda apelurilor repetate din partea Comisiei în vederea unei autoreglementări la nivelul sectorului comunicaţiilor electronice (IP/08/1144).

Propunerea Comisiei, precum şi evaluarea impactului, însoţite de un ghid detaliat cu privire la costul serviciului de roaming în cele 27 de state membre, sunt disponibile la adresa:
//ec.europa.eu/roaming
MEMO/08/578

Bucuresti, 23.09.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *