free download 78 travel guides written by experts

Ro-IFF 2015 aduce filme bune sub clar de luna, in Vama Veche

Secţiunea 2×3

În perioada 19-30 august 2015, în Amfiteatru-La Pescărie, în Vama Veche, are loc prima etapă a celei de-a unsprezecea ediţii Romania International Film Festival (Ro-IFF) – eveniment cinematografic anual, ce prezintă cinefililor români filme care nu sunt distribuite în circuitul multiplexurilor. A doua etapă a Festivalului se va desfășura între 19-25 octombrie a.c., la Cinema Union din Bucureşti.

Secţiunea 2×3 din cadrul Festivalului prezintă, în acest an, filme regizate de către Julie Delpy şi Fatih Akin.

Născută în 1969, în Franţa, Julie Delpy este actriţă, regizor, scenaristă şi compozitoare. A studiat regia la Universitatea din New York. Ca actriţă, a fost nominalizată de trei ori pentru Premiile César şi de două ori pentru premiile Academiei Americane de Film din SUA (Oscar). A fost descoperită de regizorul Jean-Luc Godard. În 1995 a realizat primul ei scurt-metraj, „Blah, Blah, Blah” selecţionat la Sundance Film Festival. A fost co-scenaristă la filmul “Before Sunset”, în care a jucat alături de Ethan Hawke. “Looking for Jimmy” a reprezentat debutul ei în lung-metraj, în dublă calitate, de scenaristă şi producător. “Before Midnight” i-a adus o nominalizare la Oscar, in 2014, pentru “Cea mai bună adaptare”, împreună cu Ethan Hawke, dar şi o nominalizare la Globurile de Aur pentru rolul din acest film.

Ro-IFF prezintă trei filme regizate de către Julie Delpy, dintre care două în premieră naţională:

“2 zile în Paris” / “2 Days in Paris” (premieră naţională)

Americanul Jack (Adam Goldberg) şi franţuzoaica Marion (Julie Delpy) încearcă să-şi repare relaţia cu o vacanţă în Europa. Dar, când ajung la Paris, în vizită la familia ei, devine clar că nimic nu este în ordine. Sejurul în oraşul romantic scoate la iveală aspecte despre Marion care îl îndepărtează pe Jack (şi aşa destul de nervos) şi mai toarnă gaz pe foc şi câţiva dintre foştii ei parteneri, apăruţi din senin în peisaj. Astfel, relaţia lor riscă să se destrame cât ai zice… Paris.

Filmul a fost realizat în 2007, iar Julie Delpy a primit o nominalizare la Premiile César pentru “Cel mai bun scenariu”. Delpy face parte și din distribuţie, alături de Daniel Brühl (“Good bye Lenin”, “Rush”, “Love in Thoughts”) şi Adam Goldberg (“A Beautiful Mind”, “Norman”, “Saving Private Ryan”).

“2 zile în New York” / “2 Days in New York” (premieră naţională)

Marion (Julie Delpy) şi Mingus (Chris Rock) duc un trai comod – poate prea comod – împreună cu cei doi copii din relaţii anterioare şi o pisică. Dar, când vin în vizită pe nepusă masă tatăl cel jovial al lui Marion (interpretat de tatăl real al lui Delpy), sora ei nimfomană şi iubitul scandalos al acesteia, cuplul are parte de două zile greu de uitat, care îi va pune la grea încercare relaţia. Cu glumele lor rasiste şi francheţea brutală pe teme sexuale, "triumviratul" hilar al musafirilor francezi nu are limite sau filtre şi nu le scapă nimeni neluat în vizor.

Filmul a fost realizat în 2012, drept continuare la “2 zile în Paris”.

„Contesa” / “The Countess”

Filmul prezintă povestea adevărată a Contesei de Bathory, născută în 1560. La vârsta de 14 ani se căsătoreşte cu un puternic lord, cu 10 ani mai în vârstă. Deşi relaţia între ei a fost una rece şi distantă, Contesa dă naştere unui copil. În timp ce soţul ei era plecat la război, ea a reuşit să păstreze moşia cu ajutorul unei vrăjitoare, Anna Darvulia, confidenta ei. După moartea soţului ei, cunoaşte un tânăr atrăgător, dar gândul că nu este destul de tânără ca să îl păstreze îi dă fiori. Timp de 12 ani l-a aşteptat şi, căzând pradă disperării, începe să facă baie în sânge de virgine, convinsă fiind că astfel va rămâne veşnic tânără şi frumoasă.

Julie Delpy a realizat acest film în 2009, iar din distribuţie fac parte Daniel Brühl, William Hurt (nominalizat la Premiile Oscar pentru “A History of Violence”, “Broadcast News”, “Children of a Lesser God” şi câştigătorul unui Oscar pentru interpretarea în rol principal din “Kiss of a Spider Woman”, film pentru care a fost premiat la Berlin, Cannes şi de către BAFTA), precum şi Anamaria Marinca (premiată cu BAFTA pentru rolul din scurt-metrajul “Sex Traffic”, nominalizată la premiile Academiei Europene de Film pentru rolul din “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”).

Fatih Akin s-a născut în 1973, în Germania, şi este de origine turcă. Şi-a făcut debutul regizoral cu “Short Sharp Shock”, care i-a adus Leopardul de Bronz la Locarno. “Head On” a fost un uriaş succes, câștigând Ursul de Aur la Berlin şi a fost prezentat şi la Ro-IFF în 2007, iar “The Edge of Heaven” a obținut premiul pentru scenariu la Cannes.

“In July” / “În Iulie” (premieră naţională)

Daniel, un tânăr profesor, nu ar descoperi fericirea decât dacă l-ar lovi în faţă. Dar, în scurt timp, viaţa i se schimba. Se îndrăgosteşte nebuneşte de Melek şi se hotăreşte brusc să plece la Istanbul. Îl însoţeşte în călătorie prietena lui, July, care vinde bijuterii şi care îl iubeşte pe ascuns. În această căsătorie se redescoperă: este bătut, furat, pentru prima oară consumă droguri şi este prins de grănicerii turci. Dar Daniel învaţă să lupte pentru fericirea lui. Şi, după această lungă călătorie, descoperă că legile fizicii nu se aplică în lumea reală.

Filmul este realizat în 2000 şi a primit multiple premii naţionale, fiind al doilea film regizat de către Akin. Din distribuţie fac parte Moritz Bleibtreu (“Run Lola Run”, “The Experiment”, “The Cut”) şi Mehmet Kurtulus.

“The Soul Kitchen” / “Bucătăria sufletului”

Zinos are un restaurant în Hamburg. Prietena sa, Nadine, îl părăseşte fiindcă îşi petrece mai mult timp la restaurant decât în compania ei, iar ea tocmai a primit o slujbă în Shanghai. După plecarea ei, Zinos, cuprins de depresie, decide să-şi vândă restaurantul, “The Soul Kitchen”. Vrea să plece după Nadine. Mai sunt doar 3 săptămâni până la închidere şi anarhia cuprinde restaurantul: bucătarul începe să gătească ce şi-a dorit mereu, noul DJ îi invită la dans pe clienţi, nişte artişti îşi expun lucrările acolo, iar clienţilor… le place. Vestea se răspândeşte în tot oraşul. În final, Zinos îşi dă seama că a fost o greşeală să vândă restaurantul şi face tot posibilul să-l recapete.

“The Soul Kitchen” a fost realizat în 2009, fiind numit de către regizor “o pauză de după două filme grele”, respectiv „Head On” şi “The Edge of Heaven”. Filmul a fost nominalizat pentru “Cel mai bun film” la Premiile Donatello.

“The Cut” / “Ruptura”

Mardin, 1915: într-o noapte, poliţia turcă îi strânge pe toţi bărbaţii armeni din oraş, inclusiv pe tânărul Nazaret Manoogian. Ani mai târziu, după ce a reuşit să scape de ororile genocidului, află că cele două fiice ale sale trăiesc. Îşi propune să le găsească. În căutarea lor ajunge din deşertul mesopotanian până în Havana şi apoi în Dakota de Nord. În călătoria lui întâlneşte diferite caractere, inclusiv diavolul reîncarnat.

Filmul va închide oficial Festivalul şi îl dedicăm comemorării celor 100 de ani de la genocidul armean. Din distribuţie fac parte Tahar Rahim (premiul César, dar şi premiul Academiei Europene de Film pentru rolul din producția ”A Prophete”) şi Simon Abkarian („Casino Royale”, „Persepolis”, actor distins cu premiul Moliere – cea mai înaltă distincţie în teatrul francez).

Poate că nu a fost o întâmplare faptul că Simon Abkarian a jucat şi rolul principal în „1915 The Μovie”, filmul care a deschis ediția Ro-IFF 2015, ambele filme fiind dedicate comemorării genocidului armean.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor (Woman in Cinema). Ro-IFF se alătură tuturor celor care şi-au unit vocile şi acţiunile în vederea ajutorării regizorului ucrainean Oleg Sentsov, reţinut de către Securitatea din Rusia (FSB) în mai 2014.

Cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: Zizin, Kfea.ro, Cramele Basilescu, Beautik Haute Parfumerie, Redd’s, Vila Maris din Vama Veche și DHL – partener logistic. Festivalul Ro-IFF este recomandat de Prima TV şi Kiss FM. Partener media online: RockZone.ro. Parteneri online: AaRC.ro, Concerte Azi.ro, CineFan.ro, PRwave, iconcert, Radio Lynx, Metropotam, vinşieu, Feeder.ro

Bucuresti, 26.08.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *