free download 78 travel guides written by experts

Rezultatele Sesiunii de licitatii 13-15 noiembrie: Natura nu e statica la Artmark!

Însumând vânzări de peste 600 mii de euro, o rată de adjudecare medie de aproape 80%, o rată medie de atingere a limitei maxime a evaluării de peste 80% și un public de aproximativ 600 de persoane, cele șase licitații Artmark, axate pe diversitatea și accesibilitatea obiectelor de artă și colecție puse în vânzare, au reafirmat potențialul românilor de a investi în artă, în contextul stimulativ în care, la nivel internațional, cea mai mare casă de licitații din lume înregistrează sume exorbitante (345 milioane de dolari, recordul Sotheby’s în cei 268 de ani de la înființare, a fost stabilit într-aceeași seară de marți, 14 noiembrie 2012, când Artmark desfășura Licitația de Art Nouveau).

Joi seară a luat sfârşit seria celor şase licitaţii tematice pregătite de Artmark în perioada 13 – 15 noiembrie, care au acoperit o arie largă de opere de artă şi valori de colecţie, adunând în sala de la Hotel Athénée Palace Hilton, pe rând, sute de participanţi. Rezultatele optimiste ale celor trei seri de evenimente consolidează mai multe segmente ale pieţei: au fost vândute 323 de loturi, în valoare totală de 605.450 euro, cu o rată de adjudecare medie de aproape 80% din numărul loturilor, în concursul de oferte fiind implicate aproape 300 de palete de licitaţie distincte.

În prima seară, Licitaţia de Postmodernism şi Contemporană aduce vânzări totale de 239.550 € și o rată de adjudecare de 95%, fiind cea mai bună licitație pe acest segment de artă de până acum. În contrapunct, Licitaţia “Valori Tradiţionale”, ultima licitație a Sesiunii, închide maratonul cu valori apropiate: un total al vânzărilor de 248.335€ și o rată de adjudecare de 83.13%, reflectând o luptă echilibrată la nivelul investiției în arta recentă versus colecționismul artei de patrimoniu.

La capitolul cele mai înalte valori atinse, Nicolae Grigorescu rămâne în topul clasamentului, cu portretul lui Matei Rudaru, pictură adjudecată cu suma de 24.000 €. Următoarele locuri în clasamentul Licitației de “Valori Tradiţionale” sunt ocupate de Ion Theodorescu-Sion, cu lucrarea “Compoziție cu motive românești” (15.500 €) și de Nicolae Dărăscu, “Ciobănaș cu oi, la Vlaici” (14.000 €). În clasamentul general al sesiunii de Licitații 13-15 noiembrie, Corneliu Baba se interpune pe locul doi, cu lucrarea „Maternitate” (19.000 €), iar Alexandru Ciucurencu pe locul trei, cu lucrarea „Natură statică cu carte şi pensule” (16.500 €).

Licitaţia de „Art Nouveau şi Art Deco – de la bijuterie la mobilier” aduce încasări totale de 100.495 € și o rată de adjudecare de 78.34%, fiind un succes comparativ cu ediția precedentă a licitației de profil, organizate în luna martie, când valoarea totală a urcat la 70.545 €. Cea mai mare valoare atinsă în cadrul licitației aparține lucrării lui Demeter Chipăruş, “Dansatoarea asiriană”, adjudecată cu suma de 15.000 €, record național pentru artistul român – ce se tranzacționează însă cu sume de zeci de ori mai mari în afara pieței românești.

În cadrul Licitaţiei de Grafică, Manuscrise şi Cărţi Rare, rata de adjudecare este de 85.71%, demonstrând interesul colecționarilor pentru raritățile extreme. Cele mai disputate loturi au fost „Biblia de la Blaj”, 1795 (6.000 €) și prima ediție în limba germană a lucrării „Descrierea Moldovei” de Dimitrie Cantemir (5.000 €). Pasiunea pentru obiecte rare a fost și unitatea de măsură a Licitaţiei de Magie şi Ştiinţe Ezoterice, unde un exemplar al Arhivelor secrete ale Vaticanului a fost adjudecat cu suma de 6.000 €, iar o superbă Sabie masonică de ceremonie a atins valoarea de 2.800 €.

Artmark nu închide anul 2012 aici; după Sesiunea de licitații 13-15 noiembrie, urmează Gala Iubitorilor de Artă – Licitația de Iarnă, București, J.W. Marriott Grand Hotel, 19 decembrie, probabil cel mai important eveniment al anului dedicat celor dispuși să investească în pasiunea pentru frumos.

Bucuresti, 16.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *