free download 78 travel guides written by experts

Rezultatele Licitatiei Romania Regala si diversificarea ofertei din piata romaneasca de arta

Rata de adjudecare a atins procentul de 81%, realizându-se vânzări totale în valoare de 279.000 €

Evenimentul care a deschis seara trecută noul sezon de licitaţii la Artmark, Licitaţia România Regală, a înregistrat rezultate excelente pentru o primă ediţie de licitaţie Artmark pe tematică istorică, fiind totodată unul dintre cele mai intens mediatizate spectacole ale pieţei româneşti de artă de până azi. 

Desfăşurată în sala mare a Operei Naţionale Bucureşti, licitaţia s-a bucurat şi de prezenţa primarului Sorin Oprescu. După ce a vizitat expoziţia loturilor, acesta le-a vorbit participanţilor în deschidere şi a asistat la adjudecarea primelor loturi. Mesajul său a fost unul de recunoaştere a iniţiativelor relevante care pun în mişcare piaţa de artă şi, odată cu ea, evoluţia culturală, aducându-le mai aproape de parametrii la care acestea funcţionează în ţările Europei de Vest.

Concursul alert de oferte pentru cele 192 de loturi a ţinut în sala de licitaţie peste 300 de persoane, cărora li s-au pregătit mai multe momente de destindere. Strigarea loturilor a fost întreruptă de intervenţiile surpriză ale Torei Vasilescu şi ale Ilenei Stana Ionescu, ale lui Ion Besoiu şi ale lui Tudor Octavian, invitaţi să prezinte cele mai interesante loturi, în stilurile personale, savuroase ale fiecăruia.

Una dintre vânzările centrale ale licitaţiei a fost cea a lotului 99, Calendarul anului 1898, pictat cu motive florale şi panseuri de către Regina Elisabeta. După ce patru participanţi au disputat 39 de paşi de licitaţie, lotul a fost adjudecat pentru 46.000 €. O altă acuarelă pe temă florală, de data aceasta a Reginei Maria a României, lotul 4, a fost adjudecat pentru 8.000 €. Următorul lot în ordinea valorii de adjudecare este Ordinul I, instituit în 1906, grad de Colan, din aur şi argint, care a fost vȃndut pentru suma de 40.000 €.

O sticlă de vin rarisimă, un Frontignan din 1930, provenind din vinoteca Domeniului Coroanei Segarcea, s-a vândut pentru 15.000 €, după ce caracterul foarte special al vinului a fost relevat participanţilor de către sommelierul invitat.

Licitaţia România Regală a fost prima din perechea pregătită de Artmark pentru o deschidere sonoră a acestui sezon al pieţei de artă. Joi, 29 septembrie, la orele 19.30, spectacolul revine cu opere de căpătâi ale unui capitol major pentru pictura românească, în Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc, care va avea loc la Opera Naţională Bucureşti.

Licitaţia România Regală

Totalul vânzărilor: 279.000 €
Rata de adjudecare: 81% din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 192
Loturi adjudecate: 155

Cele mai ridicate valori atinse:
1. Calendarul anului 1898, pictat cu motive florale şi panseuri, Regina Elisabeta a României, 46.000 €
2. Ordinul I, instituit în 1906, grad de Colan, din aur şi argint, 40.000 €
3. Frontignan de Segarcea, Domeniul Coroanei, 1930, 15.000 €.

Bucuresti, 28.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *