Real Estate & Construction Forum

Rezultatele Grupului MOL pe trimestrul al treilea: cel mai puternic trimestru din ultimii trei ani

  • Rezultatul operaţional (Clean CCS EBITDA) a crescut cu 23%, ajungând la 708 mil. USD în trimestrul al treilea, fiind aproape de atingerea ţintei actualizate pentru 2018 (2,4 miliarde USD)
  • Contribuţia segmentului Upstream a înregistrat un salt de 70% faţă de anul trecut, în timp ce segmentul Consumer Services a încheiat trimestrul al treilea cu rezultate record
  • Profitul net s-a ridicat la 323 mil. USD în trimestrul al treilea, ajungând la un total de 835 mil. USD pe primele nouă luni ale anului 2018

Grupul MOL a anunţat rezultatele financiare pentru trimestrul al treilea al anului 2018. Datorită creşterii substanţiale a rezultatelor operaţionale (Clean CCS EBITDA) în trimestrul al treilea, rezultatul EBITDA pe primele nouă luni ale anului a depăşit 2 miliarde USD.

Grupul Mol logo

Segmentul Upstream a generat un rezultat EBITDA de 319 mil. USD în trimestrul al treilea, în creştere cu 70% faţă de anul trecut datorită preţului mai ridicat la petrol şi gaze. Producţia zilnică medie de hidrocarburi a scăzut foarte puţin în trimestrul al treilea şi s-a situat la 108.300 barili echivalent petrol pe zi (bpe), în condiţiile în care creşterea producţiei în perimetrul Catcher din Marea Britanie a compensat în mare parte evoluţiile anuale obişnuite.

Rezultatul operaţional (Clean CCS EBITDA) generat de segmentul Downstream s-a menţinut la aproape acelaşi nivel de 262 mil. USD în trimestrul al treilea, în pofida scăderii semnificative a marjelor pe segmentul de rafinare şi produse petrochimice. Marjele în scădere au fost compensate în mare parte de volumele solide şi de îmbunătăţirea marjelor din vânzări pe segmentul de rafinare în acest trimestru.

Segmentul Consumer Services şi-a continuat creşterea de două cifre, încurajat de expansiunea dinamică a marjei non-fuel şi de tendinţele pozitive ale pieţei combustibililor. Segmentul a atins un nou rezultat trimestrial record, de 147 mil. USD, cu 11% mai mult faţă de anul precedent. Odată cu accelerarea puternică a implementării conceptului non-fuel, numărul staţiilor de servicii în care a fost introdus conceptul Fresh Corner a crescut la 606, de la 363 cu un an în urmă.

Segmentul Gas Midstream a înregistrat un rezultat EBITDA de 25 mil. USD în trimestrul al treilea, situându-se sub nivelul anului trecut din cauza scăderii volumelor şi creşterii costului energiei.

Zsolt Hernádi, Chairman-CEO, a comentat rezultatele: „Rezultatele foarte solide raportate pe trimestrul al treilea ne vor permite să atingem cu uşurinţă sau să depăşim ţinta orientativă de 2,4 miliarde USD stabilită pentru rezultatele operaţionale CCS EBITDA în 2018, reușind totodată să continuăm procesul de transformare strategică a companiei în cadrul căruia am atins repere importante în ultimele trei luni. Rezultatul EBITDA şi fluxul de numerar liber au crescut cu peste 20% în trimestrul al treilea, în timp ce segmentul Upstream a capitalizat majorarea preţului la petrol şi a devenit principalul contributor cu numerar, segmentul Consumer Services şi-a continuat creşterea de două cifre şi segmentul Downstream a raportat rezultate stabile, în pofida unui context macro mult mai slab. Între timp, am încheiat contracte EPC (de inginerie, achiziţie şi construcţie) pentru proiectul poliol şi am agreat un parteneriat strategic privind reciclarea plasticului pe durata acestui trimestru.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *