Shadow

Rezultatele financiare consolidate auditate ale Grupului Elko pentru 2016

Riga, mai 2017 – Prin dezvoltarea cu succes a portofoliului şi prin strategia de vânzări, Grupul ELKO – distribuitor de produse şi soluţii IT – a înregistrat creştere în regiunea în care activează, cu o majorare a cifrei de afaceri de 15.5% şi profit auditat de 8.5 milioane USD (7.7 milioane EUR).

Date importante din raportul cu rezultatele financiare consolidate auditate pentru anul 2016:
·    Cifră de afaceri 1 460 milioane USD (1 319 milioane EUR);
·    Profit brut 3.8%;
·    Profit brut 55 milioane USD (50 milioane EUR);
·    Profit net 8.5 milioane USD (7.7 milioane EUR).
elko-logoCreştere pe toate pieţele

Cifra de afaceri consolidată a Grupului ELKO a crescut substanţial, ajungând la 1 460 milioane USD (1 319 milioane EUR), în creştere cu 15.5% faţă de cele 1 264 milioane USD (1 139 milioane EUR) din 2015.

Cel mai mare progres s-a observat în Europa Centrală şi de Est, unde a înregistrat o creştere de 29% – obţinând o cifră de afaceri de 496 milioane USD (448 milioane EUR).

Depăşind evoluţia generală a pieţei IT din regiunea CSI, Grupul ELKO a crescut în această regiune cu 11%, atingând nivelul de 856 milioane USD (773 milioane EUR).

În cadrul relativ stagnant al regiunii baltice, volumul de vânzări al Grupului ELKO a crescut cu 2%, la 108 milioane USD (98 milioane EUR).

Grupul ELKO a încheiat anul cu profit net de 8.5 milioane USD (7.7 milioane EUR), în scădere faţă de valoarea neobișnuit de mare, de 21.8 milioane USD (19.7 milioane EUR), înregistrată în 2015.

Extinderea portofoliului de produse cu 50 de producători noi

Un portofoliu bine echilibrat, care îndeplineşte cerinţele clienţilor, este unul dintre principalele obiective ale Grupului ELKO, cu scopul dezvoltării de parteneriate durabile şi susţinerii dezvoltării de noi servicii de business. Pe parcursul anului trecut, Grupul ELKO a adăugat în portofoliu circa 50 de furnizori noi. Printre aceştia, se numără mărci de renume precum LeEco, Xiaomi, ZTE, Meizu, Alcatel în segmentul în continuă creştere al smartphone-urilor şi Bosch Security şi Mikrotik în segmentul soluţiilor IT. Totodată, au fost extinse parteneriatele existente: de exemplu, Grupul ELKO a obţinut drepturi pentru distribuţia de laptopuri Lenovo şi pentru distribuţia electronică de software Microsoft (ESD) în Rusia.

“Deşi ne implicăm încă cel mai mult în distribuţia de produse IT, acordăm tot mai mare importanţă distribuţiei de soluţii IT şi dezvoltării de noi linii de business. Este clar că tehnologii noi precum conceptul de Internet of Things (IoT) sau de casă inteligentă deschid noi oportunităţi de afaceri pentru noi, ca distribuitori. Acest lucru este reflectat şi de rezultatele activităţii noastre: divizia de soluţii IT creşte rapid, atât ca cifră de afaceri, cât şi din punct de vedere al cotei de piaţă”, spune Directorul ELKO Group, Svens Dinsdorfs.


Interes pentru achiziţionarea altor companii

Grupul ELKO desfăşoară la ora actuală activităţi în 24 de ţări din Europa şi Asia Centrală, având filiale în 10 ţări – Letonia, Lituania, Estonia, Rusia, Ucraina, Kazahstan, România, Slovenia, Slovacia şi Republica Cehă.

În timp ce dezvoltarea organică rămâne calea preferată de creştere, industria se consolidează prin integrare atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Grupul ELKO analizează activ oportunităţi de achiziţii.

“În condiţiile unei pieţe dinamice, fuziunea sau achiziţionarea altor companii reprezintă soluţia pentru îmbunătăţirea competitivităţii, pentru implementarea rapidă a inovaţiilor, pentru pătrunderea pe noi pieţe şi pentru extinderea geografică. Pe parcursul anului trecut, am luat în considerare peste 10 potenţiale achiziţii. În prezent, sunt analizate trei-patru companii europene”, spune Svens Dinsdorfs.

Rolul distribuitorului IT se schimbă

Noile tehnologii, opţiunile de interoperabilitate extinsă şi aplicaţiile necesită cunoştinţe noi. Rolul consultanţei şi suportului tehnic în business-ul de distribuţie a crescut. Pentru Grupul ELKO, o provocare importantă o reprezintă crearea unui ecosistem de cunoştinţe prin fuziunea dintre expertiza şi experienţa piețelor, ale furnizorilor şi ale canalelor de distribuţie, pe care apoi să le pună la dispoziţia partenerilor. Pe piaţă apar oportunităţi de furnizare de servicii noi. De exemplu, Grupul ELKO dezvoltă în prezent centre pentru testarea produselor şi a diverselor scenarii de integrare. Investiţiile în instruirea personalului şi atragerea de personal nou au crescut.

Finanţarea activităţii

În iulie 2016 a fost semnată o înţelegere cu Nordea, SEB banka, Swedbank şi OP Corporate Bank pentru acordarea unui credit sindicalizat în valoare de 78 milioane USD destinat finanţării activităţii curente.

La sfârşitul anului 2016 a fost depus un nou prospect de emisiune de obligaţiuni ELKO Group AS, care permite emisiunea de obligaţiuni cu valoare nominală totală de până la 50 milioane EUR sau valoarea echivalentă în USD pe parcursul anului.

RAPORTUL ANUAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *