free download 78 travel guides written by experts

Retro. Prima colectie particulara de costume din Romania

isi deschide portile vizitatorilor

Bucuresti, 25 iunie 2007 – Centrul Cultural Metropolitan pentru Tineret este, din 27 iunie, gazda  colectiei de costume  apartinand prof. univ. dr. Adina Nanu. Intitulata „Retro”, colectia include tinute autentice si inedite culte si populare din secolele al XIX-lea si al XX-lea, precum si piese de mobilier si obiecte care recreaza atmosfera fiecarei epoci.
Calatoria prin varstele modei se incheie cu creatii contemporane ale Departamentului de Moda de la Universitatea Nationala de Arte – Bucuresti.

Dupa cum declara Adina Nanu:
“Expunerea porneste de la ideea ca moda se inspira intotdeauna din trecut.
In vara asta, de pilda, imbracamintea oamenilor de pe strada pare complet diferita de cea care se purta acum un secol, in primii ani dupa 1900,
uitandu-ne mai bine, observam insa ca lumea pare numai a-si fi lepadat hainele de deasupra, ramanand in lenjeria de dedesubt, barbatii in camasa sau maiou si in izmenele care se cheama short, femeile in combinezon sau jupon sau in corsetul care, de cand a fost lansat pe scena de Madonna, semnat J.P. Gaultier, a devenit o piesa vestimentara curenta. Acesta este motivul pentru care l-am ales sa ilustreze afisele si invitatiile expozitiei.”

Vizitatorul poate regasi parfumul fiecarui moment, al modei in cate o sala a Centrului, colectia fiind structurata pe ani si perioade. Fiecare exponat este plasat in contextul cultural al timpului sau, devenind astfel un personaj reprezentativ pentru epoca sa. Intalnim doamne si domni iesiti la promenada, tinerii hipioti, „fata in casa”, secretara anilor ’80 etc.

Pe langa piesele vestimentare care provin din famila Nanu, colectia Retro cuprinde obiecte ce au apartinut unor rude sau prieteni, printre care  s-au aflat personalitati ca  Vasile Alecsandri, pictorii Sabin Popp sau Ligia Macovei si multi altii.

Expozitia  marcheaza fenomenul actual, al globalizarii, al uniformizarii infatisarii umane pe tot pamantul, datorat circulatiei modelelor de prestigiu prin mediile TV si internet, ca si reactia fireasca, dorinta de regasire a unei identitati distincte, prin  cateva admirabile costume traditionale din Africa, Asia, America latina si de la noi.

“In multe dintre muzeele din Romania se gasesc inestimabile piese vestimentare din trecut.  Fiecare capitala europeana se mandreste cu cate un muzeu al modei si sper ca modesta noastra colectie sa stimuleze initierea unei astfel de institutii distincte la Bucuresti”, a adaugat Adina Nanu.

Prof. univ. dr. Adina Nanu preda de peste 50 de ani istoria artelor si istoria costumului la Universitatea Nationala de Arte si Universitatea Nationala de Teatru si Cinematografie din Bucuresti. Este autoarea primei istorii a costumului universal in limba romana, „Arta, Stil, Costum” si a altor 30 de volume, cele mai recente fiind „Arta pe Om” si „Vezi? – comunicare prin imagine”.
 
Expozitia „Retro” va fi deschisa din 27 iunie pana la data de 27 noiembrie 2007.

Bucuresti, 26.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *