metalshow

Repere în istoria BMW – 8 aniversări BMW în 2016

● 80 de ani BMW 326 ● 80 de ani BMW 328 ● 55 de ani BMW 1500 ● 50 de ani BMW 1600-2 ● 45 de ani BMW Kredit ● 40 de ani BMW Fahrer Training ● 40 de ani BMW Seria 6 Coupe ● 35 de ani de la prima victorie la Dakar

15 februarie 1936 – 80 de ani BMW 326


BMW 326 este prezentat la Salonul Internaţional Auto de la Berlin. Era propulsat de un motor cu şase cilindri dispuşi în linie, conceput cu şasiu-cadru, caroserie cu linii aerodinamice şi sistem hidraulic de frânare. A fost primul sedan cu patru uşi al mărcii şi marchează expansiunea BMW într-o categorie superioară de automobile. Ulterior a fost disponibil şi în alte versiuni de caroserie, inclusiv Cabriolet.
 
14 iunie 1936 – 80 de ani BMW 328

Maşina sport BMW 328 cu motor de 2,0 litri este prezentată publicului în premieră la Cursa Eifel, în clasa motoarelor sub 2 litri, pe faimosul circuit Nürburgring. Ernst Jakob Henne obţine imediat o victorie clară pilotând noul model, după ce a dominat întreaga cursă. Modelul urma să fie comercializat anul următor.


Deşi a fost construit în puţin peste 450 de exemplare, BMW 328 avea domine clasa de automobile de până la doi litri în competiţiile sportive. Modelul a fost o alegere populară şi pentru piloţii români, cea mai importantă victorie românească fiind repurtată de Petre Cristea în aceeaşi Cursă Eifel, în 1939, în faţa echipei de uzină BMW. Cel mai important succes al modelului este realizat în 1940, în Cursa Mille Miglia, cu o versiune Coupe unicat, modificată de carosierul Touring.
 
21 septembrie 1961 – 55 de ani BMW 1500

BMW 1500 are premiera mondială la Salonul Internaţional Auto de la Frankfurt. Este începutul “Neue Kalsse” – „Noua Clasă”. Debutul marchează o nouă linie de modele BMW care va pune bazele actualei game de modele a mărcii. Noul model vine cu o abordare modernă şi marchează o orientare a mărcii pe o nişă sportivă, după seria de modele accesibile precedente BMW Isetta, BMW 600 şi BMW 700. Această transformare defineşte BMW şi în prezent. Debutul pe piaţă are loc un an mai târziu, în octombrie 1962. Indidcativul 1500 se referea la cilindreea propulsorului care echipa modelul. În ceea ce priveşte designul, acesta poartă semnătura lui Wilhelm Hoffmeister, pe atunci şeful de design BMW, şi este primul model care prezintă arcuirea montantului C tipică mărci, care de atunci a primit denumirea „Curba Hoffmeister” (Hoffmeister kink).


Lansarea BMW 1500 marchează şi debutul motorului BMW M10, dezvoltat de legendarul inginer Alexander von Falkenhausen. Era primul propulsor cu patru cilindri dezvoltat de BMW după o pauză de mai bine de 20 de ani. În mai multe versiune de cilindree şi putere, motorul a fost păstrat în producţie mai bine de un sfert de secol. BMW 2002 Turbo, primul model cu turbocompresor din Europa, a fost dezvoltat tot pe baza M10, un motor care s-a dovedit de succes şi în motorsport. Acelaşi BMW M10 a fost baza performanţelor BMW în Formula 2 şi, ulterior, a ascensiunii în Formula 1. În 1983, Nelson Piquet avea să devină primul pilot care câştiga un titlul de Formula 1 cu un monopost echipat cu motor turbo, motor dezvoltat de Paul Rosche pornind de la acelaşi BMW M10.
 
7 martie 1966 – 50 de ani BMW 1600-2

BMW 1600-2, model cu două uşi, este prezentat în faţa Operei de Stat a Bavariei cu ocazia sărbătoririi celei de-a 50-a aniversări a companiei. Noul model se diferenţiază de BMW 1500 prin dimensiunile mai compacte şi caroseria cu două uşi în loc de patru. Numărul de uşi, de altfel, este baza sufixului „02” folosit ulterior în denumirea modelului – „1602”. Ulterior sunt lansate şi modele echipate cu motoare mai mari, care primesc indicativele 1802, 2002, în mai multe versiuni, inclusiv caroserii Touring şi Cabriolet. Pe final de generaţie este lansată şi prezentată accesibilă 1502.


BMW 2002,ajută BMW să se impună în motorsport. Hubert Hanne şi apoi Dieter Quester şi-au adjudecat unul, respectiv două titluri în Campionatul European de Turisme pilotând modele BMW 2002 la finalul anilor ’60.

Gama „02” este considerată precursoarea BMW Seria 3, cel mai de succes model din istoria BMW.

16 martie 1971 – 45 de ani BMW Kredit

Compania intră în domeniu serviciilor financiare prin înfiinţarea BMW Kredit GmbH. Pentru prima data BMW se concentrează şi către serviciile care sunt oferite clienţilor, iar ulterior portofoliul de servicii este extins permanent. Alte etape importante în strategia de dezvoltare de servicii a companiei sunt lansarea BMW i Ventures în februarie 2011, o comapnie de venture capital care urmăreşte dezvoltarea de noi aplicaţii de mobilitate, şi a programului de car sharing DriveNow, în noiembrie 2014. În primăvara acestui an BMW a anunţat în Statele Unite ale Americii programul de car sharing cu servicii extinse ReachNow.

În România, în prezent, sunt oferite o serie extinsă de servicii de finanţare sub denumirea de BMW Financial Services şi MINI Financial Services. Unul din cele mai inovative produse de pe piaţa românească este BMW Select pentru automobile electrice, o formulă cu valoare reziduală de până la 51,6% care asigură o rată lunară cu jumătate mai mică faţă de un serviciu de finanţare obişnuit. În plus, acest pachet asigură flexibilitate totală la finalul perioadei de finanţare: clientul poate preda maşina pentru a achiziţiona una nouă, fără achitarea valorii reziduale; poate prelungi contractul de finanţare eşalonând valoarea reziduală sau poate cumpăra maşina achitând valoarea reziduală.
 
3 februarie 1976 – 40 de ani BMW Fahrer Training


BMW Motorsport GmbH este desemnată să pună bazele unei “şcoli de pilotaj”, BMW Fahrer Training, care avea să devină BMW Driving Experience şi MINI Driving Experience, oferind un program de pregătire şi experienţă pentru mai multă distracţie şi siguranţă la volan. Primul curs oficial a început la 22 aprilie 1977. Primul coordonator al BMW Fahrer Training este faimosul pilot de raliuri Rauno Aaltonen. Proiectul este considerat prima şcoală de pilotaj dezvoltată de o marcă de automobile. În prezent, unul din cei mai importanţi membrii ai echipei „BMW Driving Experience” este pilotul român Claudiu David.
 
11 martie 1976 – 40 de ani BMW Seria 6 Coupe

BMW Seria 6 Coupe este prezentată la Salonul Internaţional Auto de la Geneva. Este al doilea model, după BMW Seria 5, care preia nomenclatorul modern al mărcii.


Este considerat unul din cele mai elegante modele BMW. Designul modelului a fost rezultatul unei competiţii organizate de companie între echipa coordonată de şeful de design BMW la acea, Paul Bracq, şi biroul lui Giorgio Giugiaro. În final câştigător a fost desemnat Paul Bracq, cu forme care aduceau aminte de legendarul concept car BMW Turbo. Eleganţa BMW Seria 6 a stat la baza a două BMW Art Cars – realizate de Ernst Fuchs în 1982 şi Robert Rauschenberg în 1986. În acelaşi timp, BMW Seria 6 s-a remarcat cu mai multe pe circuit – s-a impus Campionatul European de Turisme, în 1981 şi 1983, şi în prima ediţie a Campionatului German de Turisme (DTM), în 1984, precum şi de trei ori în Cursa de 24h de la Spa, în 1983, 1986 şi 1987.

20 ianuarie 1981 – 35 de ani de la prima victorie la Dakar


Pilotul francez Hubert Auriol câştigă Raliul Paris-Dakar cu un model BMW R 80 G/S şi furnizează o nouă dovadă a fiabilităţii modelului Enduro ce fusese lansat cu un an înainte şi care era propulsat de un motor Boxer flat-twin. Este prima victorie dintr-un total de 6 pe care BMW Motorrad le-a obţinut la Dakar. Auriol avea să se mai impună în Raliul Paris-Dakar în 1983, cu o motocicletă BMW R100GS, şi în 1992, cu un automobil Mitsubishi Pajero.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *