free download 78 travel guides written by experts

Reformarea sistemului de pensii, sustine Guvernul

….Dar românii ce zic?

CPE- Centrul Parteneriat pentru Egalitate a lansat studiul: „Vârstele de pensionare, pensiile private obligatorii şi alte aspecte relaţionate cu pensiile – Opinii ale românilor”, realizat de IMAS, în luna mai 2007, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional.

În acest moment, România se află în plin proces de reformare a sistemului său de pensii. Astfel, a fost luată măsura de creştere a vârstei de pensionare a femeilor şi a bărbaţilor (la femei până la 60 de ani, iar la bărbaţi până la 65 de ani). De asemenea, s-au adăugat doi piloni de pensie la pilonul public de pensii, respectiv pensia privată obligatorie (pilonul II) şi pensia privată facultativă (pilonul III).
Implementarea acestor măsuri, precum şi a celor care se vor lua de acum încolo, este influenţată în mod direct de opiniile şi atitudinile românilor privind pensia, vârsta de pensionare, economisirea pentru perioada de după pensionare etc.

Ce zic românii?
Câteva dintre datele studiului lansat astăzi de CPE şi IMAS

–    84,6% afirmă că femeile ar trebui să se pensioneze mai devreme decât bărbaţii pentru că ele muncesc mai mult în familie;

–    Cele mai multe dintre persoanele cu vârsta între 18 şi 45 de ani, vizate de noile măsuri privind pensiile obligatorii administrate privat (85%) sunt „puţin sau deloc informate” cu privire la aceste măsuri, doar 4% declarând că sunt „foarte bine informate”;

–    Gradul de informare privind pensiile administrate privat este puternic diferenţiat în funcţie de nivelul studiilor (dintre respondenţi sunt bine şi foarte bine informaţi 37% – cei cu studii superioare -, faţă de 2% – cei cu maxim 8 clase), mediul de rezidenţă (25% în oraşele mari faţă de 9% în rural),  şi chiar gen (17% bărbaţi şi 11% femei);

–    92,6% dintre români nu sunt de acord cu afirmaţia că „pensiile suplimentare pe care parlamentarii şi le-au votat pentru fiecare mandat sunt o măsură corectă”;

–    Opinia persoanelor de 18-45 de ani, vizate de noile pensiile obligatorii administrate privat ce vor fi introduse începând cu 1 ianuarie 2008, este majoritar favorabilă, 76,5% afirmând că „sigur sau probabil” introducerea acestora este o măsură pozitivă.

Declaraţii de presă:

„Cu toate că pensionarii sunt nemulţumiţi de situaţia lor, românii doresc o pensionare cât mai devreme (la 54 ani femeile şi la 59 de ani bărbaţii). Aceste vârste de pensionare pe care românii le consideră corecte sunt, în medie, cu 4 ani mai mici decât cele menţionate în legislaţie” a declarat Marian Preda, autor al studiului.

„Românii cu vârsta până în 45 de ani nu sunt informaţi despre pensiile private obligatorii, în condiţiile în care mai sunt doar 2 luni şi jumătate până la începerea perioadei de înscriere a acestor persoane la un fond de pensii administrat privat”, a declarat Petru Sorin Dandea, Vicepreşedinte al CNS „Cartel ALFA”.

„Foarte mulţi români consideră că femeile ar trebui să se pensioneze mai devreme decât bărbaţii pentru că ele muncesc mai mult în familie. Acest lucru se întâmplă în acest moment. Femeile se pensionează cu 5 ani mai devreme decât bărbaţii. Ce este mai puţin cunoscut este faptul că pensia femeilor va fi influenţată în mod negativ de lipsa celor 5 ani de activitate. O perioadă mai mică de activitate va genera o pensie mai mică pentru femei, iar o pensie mai mică va produce un nivel mai mare de sărăcie pentru acestea la bătrâneţe.”, a declarat Alina Chiriac, coordonatoarea proiectului în cadrul căruia a fost realizat acest studiu.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Dimensiunea de gen a reformei pensiilor din România”, finanţat de Biroul Internaţional al Muncii, Sub-Biroul Regional pentru Europa Centrală şi de Est.

Bucuresti, 14.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *