metalshow

REDACTAREA STRATEGIILOR DE DEZVOLTARE ZONALA

– sansa demararii la timp a proiectelor cu  Fonduri Strucutuale

~ rezultatele consultarii publice de la Oradea a beneficiarilor potentiali ~

 In cadrul unei noi Dezbateri Publice asupra accesarii si gestionarii Fondurilor Structurale, organizata de EUROLINK-Casa Europei vineri, 9 februarie 2007, la sediul Primariei din Oradea, in prezenta Vicepresedintelui Consiliului Judetean Bihor, Dl Gavrila GHILEA, a SubPrefectului Judetului Bihor, Dl Traian ABRUDAN, a Viceprimarului Municipiului Oradea, Dl Mihai GROZA si a celor 90 de participanti reprezentand primariile, sistemul bancar, agentii guvernamentale, mediul de afaceri, IMM si societatea civila au fost lansate observatii critice, propuneri si sugestii importante ce vor fi transmise prin coalitia neguvernamentala de monitorizare, comunicare si evaluare a procesului – initiata de reteaua EUROLINK – catre ministerele relevante  si catre Comisia Europeana.

1.. In scopul facilitarii realizarii din timp a unor proiecte viabile si in concordanta cu strategia de dezvoltare regionala, s-a propus urgentarea divizarii judetului in micro-regiuni, care sa isi comande agentiilor speciliazate, in timp util, propriile strategii zonale de dezvoltare comunitara, ca si proiectele rezultate in urma configurarii acestor strategii, dupa modelul judetelor mai avansate in acest domeniu.
  2.. Pentru a permite realizarea unui acces cat mai larg si echitabil la programele cu Fonduri Structurale, se solicita Guvernului sa ia initiativa infiintarii unui Fond sau Institut unic de creditare si garantare a creditelor pentru investitiile necesare co-finantarii proiectelor, fond care sa fie alimentat din anumite rezerve valutare facute disponibile de catre Banca Nationala a Romaniei.
  3.. Au fost exprimate sugestia si, totodata, sprijinul pentru organizarea – prin intermediul bunelor oficii ale EUROLINK- Casa Europei, in primavara acestui an, la Oradea, a unui Salon al proiectelor (sau ideilor de proiecte) cu Fonduri Structurale ale comunitatilor locale, care sa permita identificarea celor mai adecvate surse de co-finantare, sa promoveze cele mai interesante initiative in domeniu, sa sprijine cristalizarea parteneriatelor cele mai sustenabile pe plan regional si sa prezinte oferta agentiilor de consultanta motivate sa  contribuie la redactarea proiectelor si oferirea de asistenta tehnica beneficiarilor potentiali.  
Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de participarea reprezentantului Autoritatii de Management a Programului Operational "Cresterea Competitivitatii  Economice" din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, Dl Consilier Valentin BARBU, care a prezentat ultimele noutati legate de negocierea cadrului programului respectiv cu Comisia Europeana.

In cadrul aceluiasi eveniment, a fost inaugurat Punctul de Informare si Consiliere gratuita al Retelei "EUROLINK" de la Oradea, facut posibil cu sprijinul agentiei de profil "International Consulting", cu birouri la Oradea si Zalau si a fost anuntat calendarul programelor de training si a cursurilor post-universitare la nivel national, destinate sa formeze consultantii si expertii in Fonduri Structurale si de Coeziune, program educational declansat in parteneriat cu Universitatea  Romana de Stiinte si Arte "Gheorghe Cristea" si Societatea de Avocati "HAHUI si Asociatii".

Bucuresti, 12.2.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *