metalshow

Recomandari TVR Cultural, 22-28 decembrie 2006

Vineri, 22 decembrie, ora 17.30
Cinemaniacii, prezentator şi realizator Mădălina Roşca

Cu Cinemaniacii din 22 decembrie (TVR Cultural), respectiv 23 decembrie (TVR 1), Mădălina Roşca promite să vă ţină în faţa micilor ecrane abordând subiecte de ultimă oră de pe marele ecran.

Primul subiect urmăreşte Crăciunul în filme de-a lungul timpului…, mai exact, traseul de la naiv şi jucăuş la cinic în filmele cu şi despre Crăciun. În aceste zile, prin oraş bântuie tot soiul de Moşi Crăciuni sau Crăciuniţe. E plin oraşul. Ce filme cu Crăciun au văzut ei?

Evenimentul cinematografic al iernii este considerat de specialişti filmul Marie Antoinette, în regia Sofiei Coppola. Filmul o prezintă pe regină „altfel˝ sau este acesta adevărul istoric? Despre film însă, şi nu despre istorie, Mădălina Roşca l-a invitat la o discuţie pe istoricul Adrian Cioroianu. Eragon, ecranizare după celebrul roman-fantasy, iese aproape în toată lumea în acelaşi timp, inclusiv pe ecranele din România. Ce simte traducătorul cărţii, Cezar Tabarcea, când vede filmul pentru prima oară? Şi de fapt, ce e cu moda fantasy? Despre acestea încearcă să afle mai multe pentru telespectatori moderatoarea Mădălina Roşca trecând de la Stăpânul inelelor la Narnia şi Eragon, şi de la carte la film.

Happy Feet este un film cu pinguini dansatori, pentru care au fost folosite vocile actorilor Nicole Kidman şi Hugh Jackman. Mădălina a invitat la o discuţie despre film un dansator. Cine? Surpriză! Şi dacă tot este vorba despre dublaj, la Cinemaniacii vă mai este prezentată o meserie a filmului. Regizorii de dublaj există doar cu numele sau muncesc şi ei câte ceva? Îi veţi întâlni pe câţiva dintre ei la rubrica Atelier, cinemaniacilor!

Emisiunea Cinemaniacii poate fi urmărită vinerea la TVR Cultural şi sâmbăta la TVR 1, la aceeaşi oră – 17.30.

Vineri, 22 decembrie, 19.30
Tema de vineri – Sfinţii printre noi
Moderator: Florin Iaru     
    De la întemeietorii bisericii, Sfinţii Petru şi Pavel şi până în prezent, creştinismul s-a construit nu numai pe credinţă, dar şi pe martirizarea celor care au luptat în numele acesteia.
    Calendarul bisericesc, catolic, ortodox sau protestant marchează fiecare zi cu cel puţin un nume de sfânt.
    Cine sunt sfinţii şi care este rolul lor în istoria creştinismului?
    În prima parte a Temei de vineri, TVR Cultural programează un documentar special – Ioan Paul al II-lea – martor al nevăzutului (JOHN PAUL II WITNESS TO THE INVISIBLE), producţie Italia, 2000, în regia lui Alberto Michelini.
    „Privegheaţi deci, că nu ştiţi în care zi vine Domnul vostru" (Matei 24:42) – aceste cuvinte îmi amintesc de chemarea finală, care se va întâmpla atunci când va dori Domnul. Doresc să Îi urmez Lui, şi doresc ca tot ceea ce face parte din viaţa mea pământească să mă pregătească pentru acest moment. Nu cunosc când va veni ceasul, dar, ca de altfel orice altceva, îl las în mâinile Maicii Maestrului meu: Totus Tuus. În aceleaşi Mâini materne las totul şi pe toţi cei de care viaţa mea şi vocaţia mea m-au legat. În aceste Mâini las, mai presus de toate, Biserica, precum şi Naţiunea mea şi întreaga umanitate. Le mulţumesc tuturor. Tuturor le cer iertare. Cer de asemenea rugăciuni, pentru ca Mila lui Dumnezeu să fie mai mare decât slăbiciunile şi nevrednicia mea.” Cu aceste cuvinte începe testamentul celui care a fost cel de-al 263-lea succesor al Sfântului Petru, Papa Ioan Paul al II-lea.
    În partea a doua a Temei de vineri, TVR Cultural programează filmul Petru şi Pavel (PETER AND PAUL – SUA, 1981), producţie recompensată cu premiul Emmy în 1981 pentru cel mai bun machiaj.
    Regizorul Robert Day a apelat la actori precum Anthony Hopkins, Robert Foxworth, Eddie Albert pentru a prezenta viaţa şi faptele apostolilor Petru şi Pavel, îndrumători ai primilor creştini, cei care au contribuit în mod esenţial la apariţia bisericii.

Sâmbătă, 23 decembrie, 20.25
Concert de Crăciun de la ASSISI din 1998 (ASSISI – CONCERTO DI NATALE – Italia, 1998)       Sub conducerea dirijorului Cornel Groza, Corul Orchestrei Filarmonice Transilvania şi Orchestra simfonică a RAI au susţinut un concert de Crăciun în Catedrala Sfântul Fracisc din Assisi în data de 24 decembrie 1998. În program vor putea fi ascultate lucrări de J.S. Bach, N. Lungu (La Vitleem colo-n jos), W. A Mozart, F. Mendelssohn, H. Berlioz (uverturi la The Flight into Egypt şi The Christ’s Infancy), G. Cucu (Domnuleţ şi domn din cer), A. Stoica (Colo-n jos Doamne mai josu), F. Gruber (Still Nacht), G.F. Haendel (Hallelujah from Messia).
 
Sâmbătă, 23 decembrie, 21.30
Cum a apărut Crăciunul (WHERE CHRISTMAS BEGAN – Marea Britanie)
    Documentarul încearcă să descopere magia primului Crăciun, mergând pe urmele Mariei şi ale lui Iosif, ale celor Trei Magi, ale păstorilor şi ale sutelor de pelerini care mai vin şi în zilele noastre la Betleem ca să viziteze locurile legate de naşterea lui Iisus Cristos. El caută să găsească adevărul istoric aflat în spatele poveştii biblice, precum şi evenimentele care au dus la apariţia creştinismului.
    La marginea deşertului iudaic, sudul Ierusalimului aşterne unul dintre „cele mai sfinte” oraşe ale creştinătăţii. Pentru miile de pelerini, vizitarea Betleemului este una dintre cele mai importante experienţe religioase ale vieţii lor. Acest documentar caută să prezinte povestea adevăratului Crăciun.
    Povestea începe în oraşul Nazaret, la Biserica Naşterea Domnului. Din Nazaret, documentarul trasează călătoria Mariei şi a lui Iosif pe cărările din vechime ale Betleemului.
    În seara de Crăciun, creştinii de orice confesiune se adună în Biserica Naşterii Domnului de la Ierusalim. Cu toate acestea, nu grandoarea înaltelor tavane ale acesteia îi face pe oameni să traverseze întreaga lume. În spatele bisericii se află o încăpere care reprezintă inima creştinătăţii: este locul în care Maria a dat naştere pruncului Iisus.
    Realizatorii documentarului au mai ajuns pe dealurile din jurul Betleemului şi pe câmpia unde erau păstorii când au fost anunţaţi de naşterea lui Mesia. Aici sunt analizate evenimentele care reconstituie povestea biblică a Naşterii Domnului.

Sâmbătă, 23 decembrie, 22.20
Concert Nat King Cole (NAT KING COLE – ENCORE – SUA, 2004)
    Multe dintre cele mai calde melodii ale legendarului Nat "King" Cole au fost reunite pe DVD-ul Encore.. Nimeni înaintea lui şi nimeni după el nu a reuşit să facă muzica să sune ca în varianta Nat King Cole. În înregistrarea amintită, îl veţi vedea şi asculta pe Nat King Cole interpretând câteva dintre cele mai memorabile şi cerute hituri ale sale. Niciun fan al jazz-ului ori muzicii pop nu trebuie să-l piardă!
    Nat King Cole a primit nu mai puţin de 28 de discuri de aur pentru hituri precum Sweet Lorraine, Ramblin' Rose în 1962, Too Young în 1951, Mona Lisa în 1949 ori Christmas Song a lui Mel Tormé. Nat a fost, de asemenea, compozitor, iar cântecul său Straighten Up and Fly Right a fost vândut pentru 50 de dolari. Fumător înrăit, Nat King Cole a murit de cancer la plămâni.

Sâmbătă, 23 decembrie, 23.00
Funia (ROPE – SUA, 1948)
Regia: Alfred Hitchcock
Cu: James Stewart, John Dall, Farley Granger
    Brandon şi Philip sunt doi tineri – posibil homosexuali – care împart un apartament la New York. Ei se consideră superiori din punct de vedere intelectual prietenului lor David, pe care hotărăsc să-l omoare prin strangularea cu o funie. Cu un cinism împins până la ultimele limite, ei depozitează cadavrul într-un cufăr vechi, care va trona în mijlocul casei pe tot parcursul unei petreceri la care e invitat şi tatăl victimei.
           
Duminică, 24 decembrie, ora 13.30 şi 18.00
Concert de Crăciun de la ASSISI din 2001 (ASSISI – CONCERTO DI NATALE – Italia, 2001)
    Soprana Mariella Devia, „o femeie excepţional de normală", după cum se autodefineşte, a susţinut, împreună cu Corul Orchestrei Filarmonice din Budapesta, concertul tradiţional de Crăciun de la Assisi în 2001. Înregistrarea acestui concert va putea fi urmărită de telespectatorii TVR Cultural pe 24 decembrie, în două părţi – prima de la 13.30 şi a doua de la ora 18.00.
 
Duminică, 24 decembrie şi 31 decembrie, ora 14.00
La Porţile Ceriului
    Grigore Leşe propune telespectatorilor TVR Cultural câteva episoade ale emisiunii La Porţile Ceriului realizate în Ţara Făgăraşului, acolo unde, de când lumea, în noaptea de Sfântul Nicolae se alege Ceata de Feciori, care va guverna comunitatea până la Bobotează. În desfăşurarea acestui obicei străvechi se întâlnesc practici care amintesc de funcţia de iniţiere a cetelor din vechime, rituri agrare, forme de incantaţie, de provocare a primăverii, invocare a zorilor (care reprezintă victoria luminii solare asupra întunericului), toate acestea purtând amprenta doctrinei creştine, într-un sincretism perfect cu elementele profane.
    „În prag de Sărbători, încerc să ofer o alternativă atât producţiilor de inspiraţie occidentală cât şi celor autohtone, folclorizate, care invadează spaţiul celei mai încărcate perioade din an din punct de vedere al concentrării de sacralitate. Majoritatea acestor producţii stă, din păcate, sub semnul kitsch-ului, nedându-ne posibilitatea de a ne regăsi pentru a putea primi cum se cuvine una dintre cele mai importante sărbători creştine – Naşterea Mântuitorului – puternic grefată pe magia incantatorie a păgânismului perioadei din care face parte şi care culminează cu Anul Nou”, spune Grigore Leşe.
    Prin ediţiile speciale de sărbători – din 24 şi 31 decembrie, ora 14.00 – Grigore Leşe speră să reuşească să surprindă pentru telespectatori spiritul sărbătorilor de odinioară, atunci când decembrie nu însemna doar sfârşitul unui anumit interval de timp şi începutul unui alt interval, ci anularea trecutului şi a păcatului individual sau colectiv printr-o purificare rituală.
    
Duminică, 24 decembrie, ora 15.00
Ultimul prinţ din Balcani (LE DERNIER SEIGNEUR DES BALKANS – Franţa, 2005)          
Episodul 2, din cele 4 ale seriei
Regia: Michel Favart
Cu: Arnaud Binard, Melissande Meertens, Michel Cohen, Mathieu Delarive
    Ultimul prinţ din Balcani este ecranizarea romanului omonim al scriitorului turc Necati Cumali, saga istorică şi de familie, desfăşurată în prima jumătate a secolului al XX-lea în Balcani. Mini-seria în patru episoade urmăreşte existenţa aventuroasă a tânărului Zulfikar, fiul unui bei otoman. Fără a-şi părăsi munţii, Zulfikar trăieşte momentele tumultoase ale secolului: Imperiul Otoman este dezbinat sub efectul accentelor naţionaliste şi al ambiţiilor teritoriale ale puterilor regionale.
    În episodul al doilea, pe perioada războaielor balcanice, regiunea lacurilor este împărţită între Grecia – căreia îi aparţine domeniul Göriçka -, Serbia şi Albania. Căsătorit cu Myriam, o refugiată evreică din Salonic, Zulfikar nu are ocazia să-şi vadă fiul pe care aceasta i l-a dăruit – Suleyman. De la începutul primului Război Mondial, Zulfikar serveşte ca agent de legătură pentru turci, iar contactul cu ei este asigurat de tatăl Esmei.

Duminică, 24 decembrie, ora 16.05
Concert de Crăciun de la ASSISI cu Barbara Hendricks (ASSISI – CONCERTO DI NATALE – Italia, 1999)
    În anul 2001, concertul de Crăciun de la Catedrala Sfântul Francisc, Assisi, a fost susţinut de Corul Stockholm dirijat de Gustaf Sjokvit, având-o solistă pe soprana de origine  americană Barbara Hendricks, acum cetăţean al Suediei.
    În program au fost incluse compoziţii ale lui Franz Xavier Gruber (Stille Nacht), Wolfgang Amadeus Mozart (Ave Verum Corpus Motet K. 618), Franz Shubert (Ave Maria), Johann Sebastian Bach (Jauchzet frohlocket), dar şi alte cântece tradiţionale de Crăciun: Dormi Dormi, Bambino (Italia), Senora Dona Maria (Chile), Corramos Corramos (Venezuela);
Cancao Da Natal (Portugalia), Cantemos Rapaces (Spania), Sweet Little Jesus boy for Soprano Solo, Give me Jesus for Soprano and Choir, Great Day for Soprano and Choir.

Duminică, 24 decembrie, ora 16.55
Concert QUEEN live în Budapesta
    În ajun de Crăciun, TVR Cultural face un cadou special telespectatorilor săi – concertul Queen live in Budapest.
    Timp de 20 de ani, din 1971, anul formării trupei şi până în 1991, anul în care s-a stins din viaţă liderul, Freddie Mercury, trupa Queen a definit mereu tendinţe împotriva tuturor „trend-urilor en vogue˝.
    Fanii trupei Queen vor fi încântaţi să descopere concertul susţinut de aceasta în 27 iulie 1986 pe Napstadion din Budapesta. Pe lângă filmările fascinante cu stadionul umplut până la refuz de fani, iubitorii trupei vor putea urmări cum au fost primiţi de fanii în delir cei patru: Freddie Mercury, Brian May, Roger Taylor, John Deacon. Dar cel mai de interes pentru fani este concertul propriu-zis, în care vor putea fi ascultate hituri precum: Tie Your Mother Down, In the Lap of the Gods, Now I’m Here, Bohemian Rapsody, We Will Rock You, Who Wants To Live Forever?, Love of My Life, I Want to Break Free şi multe altele. Filmul acestui concert mai include şi câteva scurte filmări cu cei patru membri ai trupei, surprinşi în ipostaza de turişti în Budapesta.

Duminică, 24 decembrie, ora 20.30
O noapte specială (ONE SPECIAL NIGHT – SUA, 1999)
Regia: Roger Young
Cu: James Garner, Julie Andrews, Patricia Charbonneau
    Dramă. Robert Woodword îşi vizitează soţia, internată într-o casă de sănătate. Din pricina unei furtuni de zăpadă, el nu găseşte un taxi care să-l ducă înapoi acasă şi acceptă invitaţia unei doctoriţe – Catherine – care se oferă să-l ia cu maşina. Dar vremea rea nu le permite celor doi să ajungă prea departe. Noaptea petrecută împreună într-o cabană pustie pare a fi începutul unei emoţionante poveşti de dragoste dintre Robert şi Catherine.

Duminică, 24 decembrie, ora 22.05
Concert Luiza & Sorin – Cântece şi poveşti de Crăciun
    Muzicienii Luiza Zan (voce), Sorin Romanescu (chitară) şi Arthur Balogh (contrabas) au susţinut un concert unic în Stage Club din Sibiu în 7 decembrie 2006, concert pe care TVR Cultural îl va transmite în seara de Crăciun, de la ora 22.05. Pentru această ocazie, cei trei au compus special şi pregătit un repertoriu inedit cu cântece şi poveşti de Crăciun.
Cei trei muzicieni au înregistrat albumul Colinde şi poveşti de Crăciun în perioada 25 octombrie – 20 noiembrie 2006 în studiourile Trust Productions, designul sonor şi masterizarea fiind realizate de Sorin Romanescu. Compoziţia pieselor aparţine integral celor doi muzicieni colaboratori la proiect – Luiza Zan şi Sorin Romanescu. Versurile sunt scrise de Luiza Zan.
Păstrând atmosfera sărbătorilor de iarnă tradiţionale, peisajul sonor este unul cald şi intim, cu accente de romantism şi nostalgie, ne-a spus Luiza Zan.
Concepţia acestui produs muzical s-a voit de la început una simplă din punct de vedere al discursului muzical şi al orchestraţiei pieselor. Fără a deborda în accente sintetice, muzica se limitează la posibilităţile naturale ale chitarei acustice şi ale vocii, completările fiind făcute pe alocuri de improvizaţii de ghitară, percuţii sau mijloace sonore specifice naturii sau contextului în care au fost folosite (de exemplu zgomotul paşilor în zăpadă, al vântului care leagănă bradul, al copiilor care se joacă în zăpadă etc.).
 
Duminică, 24 decembrie, ora 23.00
Concert Anotimpurile, de Haydn
    În concertul pe care TVR Cultural îl transmite pe 24 decembrie de la ora 23.00, Oratoriul Anotimpurile este interpretat de corul şi orchestra Colegiului Bach din Stuttgart. Conducerea muzicală aparţine lui Helmuth Rilling, iar solişti sunt soprana Annegeer Stump, tenorul Alexander Stevenson şi basul Wolfgang Schone.

Luni, 25 decembrie, ora 17.20
Concert Cat Stevens – Majikat
    Cat Stevens, britanicul de origine greco-suedeză, şi-a încercat norocul în film, rock, dar şi pop. În 1977, Cat s-a convertit la mahomedanism. Dar ce îl face să revină mereu în atenţia publicului este permanenta prezenţă în topurile britanice şi americane.
    Înregistrat cu aproximativ un an înainte ca interpretul Cat Stevens să renunţe la muzică pentru o nouă direcţie, filmul Cat Stevens – Majikat porneşte de la un concert filmat în Williamsburg în timpul turneului său de la mijlocul anilor '70. Printre cele 21 de melodii care vor putea fi ascultate sunt: The Doves, The Wind, Moonshadow, The Hurt, Two Fine People, Father and Son, Ruins, The Peace Train.
    Albumul Majikat al lui Cat Stevens a fost înregistrat în anul 2004, la vremea când artistul deja era cunoscut drept Yusuf Islam, şi conţine înregistrări din turneul mondial al acestuia desfăşurat în perioada martie-noiembrie 1976.

Luni, 25 decembrie, ora 19.00
Concert Crăciun pentru toţi
    Ateneul Român a fost pe 16 decembrie gazda Galei Crăciun pentru toţi, al şaselea concert de binefacere inţiat şi organizat, după criterii şi standarde europene, de către Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru România ARS XXI.
    Spectacolul din data de 16 decembrie aduce la Bucureşti mari nume ale scenei internaţionale şi româneşti: soprana Liliana Bizineche din Portugalia, acompaniată de pianistul american Joe Coronado, violonista Marina Chichedin din Franţa, acompaniată de pianistul Emir Gamzisoglu şi de orchestra de cameră formată din muzicieni ai Orchestrei inginerilor şi ai Filarmonicii George Enescu, dirijată de Andrei Iliescu, violonistul Carol Vitez, Corul Consonate, dirijat de Lăcrămioara Pauliuc şi alţi artişti de renume din România (Tudor Anghelescu şi Mihai Melinescu – chitară, Cristina Lazlo – pian).
    Concertul Crăciun pentru toţi are un scop caritabil, cadourile obţinute sub pomul de Crăciun ridicat în holul Ateneului fiind donate, ca şi în trecut, copiilor nevoiaşi, iar o parte a fondurilor va fi folosită de Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru România ARS XXI  pentru a dezvolta proiectul Solidaritate cu copiii supradotaţi în dificultate. Proiectul urmăreşte ajutorarea şi motivarea tinerelor talente din şcolile de muzică şi balet din România, pepiniere ale culturii româneşti de mâine.

Luni, 25 decembrie, ora 20.30
O noapte la Casablanca (A NIGHT IN CASABLANCA -SUA, 1946)
Regia: Archie Mayo
Cu: Fraţii Marx (Grucho, Harpo, Chico)
    Comedie. La un an de la încheierea celui de-al II-lea război mondial, Ronald Kornblow e desemnat să-l înlocuiască pe fostul patron al unui hotel de lux din Casablanca, dispărut în condiţii misterioase. Ajuns aici, eroul află că un ofiţer nazist caută o comoară ascunsă de nazişti undeva, între zidurile hotelului. Misteriosul conte Pfferman, cunoscut şi drept Heinrich Stubel (ofiţerul nazist), plănuieşte să subtilizeze respectiva comoară, după ce-l va fi lichidat pe Ronald. Aşadar, proaspătul patron de hotel trebuie să fie cu ochii în patru dacă vrea să rămână în viaţă.
    Un mit popular (răspândit chiar de Grucho Marx) legat de film este acela că fraţii Marx au fost ameninţaţi că vor fi daţi în judecată de Warner Brothers pentru folosirea numelui Casablanca în titlul filmului, aceasta reprezentând o încălcare a drepturilor pe care compania le deţinea pentru filmul Casablanca din 1942. Grucho a răspuns printr-o scrisoare că el şi fraţii săi au folosit cuvântul "brothers", înainte ca Warner Brothers să existe (şi, de asemenea, mulţi alţii înaintea lor).
    Adevărul însă este următorul: în intenţie, filmul O noapte în Casablanca s-a dorit a fi o parodie a celebrului Casablanca, cu personaje având nume care să sune aproape la fel cu ale celor din producţia anului 1942. Grucho chiar a declarat că, într-o variantă iniţială, personajul său se numea Humphrey Bogus. Până la urmă, Warner Brothers nu i-au dat în judecată pe fraţii Marx, dar s-au interesat de subiectul şi scriptul filmului. Fraţii Marx au exploatat însă situaţia amintită în scopul publicităţii, dar au şi schimbat subiectul filmului.

Luni, marţi, miercuri, joi, vineri (25, 26, 27, 28, 29 decembrie), ora 22.00
Magia Crăciunului, documentar
    Seria de cinci documentare propune telespectatorilor TVR Cultural să cunoască cinci regiuni din Austria care şi-au păstrat tradiţiile culinare, mistice, cele legate de istorisirea poveştilor de Crăciun, precum şi portul popular tradiţional pentru fiecare regiune.
    Cele cinci episoade vă vor purta prin satul Reutte şi împrejurimile acestuia, prin văile Grodnertal şi Pillerseetal, prin regiunile Salzkammergut şi Weinviertel.

Marţi, 26 decembrie, ora 19.00
Colinde de la King’s College, Cambridge
    Pentru milioane de oameni din jurul lumii, concertul susţinut de faimosul cor King’s College din Cambridge, condus de Stephen Cleobury, marchează începutul Crăciunului. Celebrul cor interpretează colinde şi cântece speciale de Crăciun, unele cunoscute internaţional, altele mai puţin. Printre ele: Jesus Christ the Apple Tree, Up! Good Christian Folk, and Listen, A Great and Mighty Wonder, Sussex Carol, I Saw Three Ships, Unto Us Is Born a Son, Love Come Down at Christmas, I Wonder as I Wander, O, Come All Ye Faithful etc.
    Conform publicaţiei The Times, fără îndoială, este unul dintre cele mai mari spectacole naţionale… frumuseţea muzicii şi a interpretării, ritualul, culoarea, mirosul, ba chiar puterea de semnificare a Crăciunului te învăluie din cap până în picioare…
    Concertul Carols from Kings a fost pentru prima dată transmis de BBC Radio în 1928. TVR Cultural va transmite înregistrarea acestui concert din anul 2004.
    
Marţi, 26 decembrie, ora 20.15
Capcană pentru Moş Crăciun (THE SANTA TRAP – SUA, 2003)
Regia: John Shepphird
Cu: Shelley Long, Stacy Keach
    Comedie. În Ajunul Crăciunului, familia Emerson se pregăteşte să meargă la culcare, iar micuţa Judy îi pregăteşte lui Moş Crăciun lapte şi prăjituri. Cum fratele ei mai mare, Brian, nu crede în existenţa Moşului, Judy se hotărăşte să-i întindă acestuia din urmă o capcană. Noaptea târziu, liniştea casei e tulburată de zgomote puternice. Treziţi brusc din somn, soţii Emerson au surpriza să descopere, în camera lor de zi, un necunoscut cu barbă albă, îmbrăcat în celebrul costum al personajului atât de iubit de copii. Speriaţi, ei cheamă poliţia, fără să ştie că sunt pe cale să-l trimită la închisoare pe adevăratul Moş Crăciun.

Marţi, miercuri, joi şi vineri – 26, 27, 28, 29 decembrie, ora 17.30
2000 de ani de creştinism – (2000 YEARS OF CHRISTIANITY – Germania, 2000)
    În 13 episoade, această serie pentru televiziune spune povestea multiplelor modificări ale mesajului creştin şi relatează evenimentele din jurul acestuia în context politic, social şi cultural. Prin documentare şi scene reconstituite, filmul relatează despre trecutul tumultuous, prezentând şi momente mai întunecate. Este prezentată o privire critică la adresa Inchiziţiei şi în ceea ce priveşte rolul jucat de către Biserică sub dominaţia fascistă. Două milenii s-au scurs de la naşterea lui Iisus. Şi în continuare, Iisus se preocupă de indivizi, grupuri, naţiuni întregi. Ei scriu cărţi mari. Construiesc catedrale. Toate generaţiile se întreabă de fiecare dată cine a fost El şi ce a spus ori a vrut să spună.
    La începutul celui de-al treilea mileniu, seria trage linie după cei primii 2000 de ani de creştinătate. Abstracţiile sunt evitate. Picturile aduc la viaţă aspectele umane ale credinţei mai mult decât textele scrise ori cuvintele rostite. Pentru atei ori pentru cei aparţinând altor comunităţi religioase, documentarul 2000 de ani de creştinism prezintă o istorie extrem de colorată şi incitantă a ultimilor 2000 de ani.

Marţi, 26 decembrie, ora 22.30
Johann Sebastian Bach – Mattheus Passion
    TVR Cultural va difuza pe 26 decembrie, de la ora 22.30, înregistrarea Oratoriului Mattheus Passion, realizată în Capela Colegiului King's din Cambridge în 1994. Este una dintre cele mai bune înregistrări ale Oratoriului Mattheus Passion realizate până acum. Conducerea muzicală aparţine lui Roy Goodman, iar dirijor este Stephen Cleobury. Solişti au fost: Emma Kirkby, Rogers Covey-Crump, Michael Change, Martin Hill, David Thomas, Michael George.
    Oratoriul Mattheus Passion, inspirat de versetele 26-27 din Evanghelia după Matei, a fost scris de Johann Sebatian Bach în jurul anului 1727, la Leipzig. Lucrarea a fost redescoperită, un secol mai tarziu, de către compozitorul romantic Felix Mandelssohn Bartholdy, care o include în repertoriu la Belin, cu un succes răsunător. Acesta a fost, poate, momentul din care lucrările de mari dimensiuni ale lui Bach, precum oratoriile şi cantatele, vor
intra în atenţia publicului şi îşi vor căpăta locul meritat în istoria muzicii.
    Varianta interpretativă propusă de TVR Cultural este una de referinţă, fiind realizată cu sprijinul celebrului Consorţiu Brandenburgic condus de Roy Goodman, unul dintre ansamblurile care încearcă reconstituirea sonorităţii originale prin utilizarea instrumentelor de epocă. De asemnea, locaţia este una cu totul specială: este vorba despre Capela King's College din Cambridge, cea de unde a pornit si celebrul cor care îi poartă numele.
    
Miercuri, 27 decembrie, ora 19.00
Olanda şi Casa de Orania (The Netherlands and the House of Orange), Olanda, 2003
    TVR Cultural a programat pentru 27 decembrie un documentar despre Olanda, ţara portocalie. Olanda este o ţară foarte mică, modernă, o democraţie de secole, şi totodată, un regat. Regina Olandei face parte din Casa de Orania.
La şcoală, copiii învaţă că Wilhelm de Orania a fost părintele naţiunii. El a moştenit principatul francez de Orania şi titlul de Prinţ de Orania. Astfel, portocaliul – oranj – a devenit simbol al Olandei.

Joi, 28 decembrie, ora 19.30
Micul ren (LE PETIT RENNE – Franţa, 2004)
    Pentru copiii aflaţi în vacanţă, TVR Cultural a pregătit şi un desen animat muzical. Micul ren al lui Moş Crăciun ajunge din greşeală într-un pachet cadou şi cade din sanie în seara de Ajun. Băieţelul care l-a găsit s-a bucurat foarte tare! El îi construieşte un adăpost pe acoperişul casei sale şi devin cei mai buni prieteni din lume. Timp de un an, ei trec împreună prin întâmplări nemaipomenite. Dar, la apropierea Crăciunului, micul ren priveşte cerul cu nesaţ; băieţelul înţelege atunci că prietenul său trebuie să plece.

Bucuresti, 20.12.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *