Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Recital omagial Karol Szymanowski, la Ateneul Roman

Duminică, 11 noiembrie (Ziua Națională a Poloniei), în Sala mică a Filarmonicii „George Enescu” din București, violonista Raluca Voicu-Arnăuţoiu și pianista Manuela Giosa vor susține un recital omagial în memoria compozitorului polonez Karol Szymanowski. Anul acesta aniversăm 130 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori polonezi din epoca modernă, Karol Szymanowski, și comemorăm 75 de ani de la moartea sa.

Recital cameral Duminica, 11 Noiembrie 2012, 19:00 – 21:00 Sala mica
Recital omagial Karol Szymanowski
RALUCA VOICU-ARNĂUŢOIU
vioară
MANUELA GIOSA
pian

Program:
Ignacy Jan Paderewski
Sonata pentru vioară şi pian, op.13
Karol Szymanowski
Piese pentru vioară şi pian:
"Nechează, căluţule" (Zarzyjze kuniu – Pieśń kurpiowska nr. 9)
"Stejarul tăiat" (Ściani dumbek – Pieśń kurpiowska nr. 7)
"Cântec de leagăn” (Kołysanka – La Berceuse d’Aitacho Enia) op. 52
Karol Szymanowski
Sonata pentru vioară şi pian op. 9

Recital organizat în colaborare cu Institutul Polonez Bucureşti

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Ateneului
Program: Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Sambata – Duminica 16:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75

Karol Szymanowski este cel mai important compozitor polonez din prima parte a secolului al-XX-lea. S-a născut în anul 1882 la Tymoszówka (aflată acum în Ucraina), a început să studieze pianul si să compună încă din copilărie, perfecționându-se la Elisavetgrad și la Conservatorul din Varșovia.

A fost influențat de creațiile lui Wagner, Reger, Scriabin și, mai ales de impresionismul lui Debussy și Ravel. A fost fascinat de literatură și istorie, a călătorit în Europa, Africa de Sud, Orientul Mijlociu, Statele Unite. După reapariția țării sale pe harta Europei, după Primul Război Mondial, Karol Szymanowski a devenit unul dintre cei mai cunoscuți compozitori polonezi, cucerindu-și un loc important în rândul compozitorilor europeni. Szymanowski și-a elaborat propriul stil muzical, caracterizat prin liricitate și bazat pe o orchestrare bogată, inovatoare. A introdus în muzica sa și motive inspirate de folclorul polonez. A fost unul dintre reformatorii învățământului muzical din Polonia, iar între 1927-1929 a fost primul rector al conservatorului din Varșovia.

Karol Szymanowski a decedat în 1937 la Lausanne, la numai 55 de ani, lăsând literaturii muzicale universale un număr impresionant de lucrări în toate genurile muzicale: opere, simfonii, lucrări corale, lieduri, lucrări camerale.

Raluca Voicu-Arnăuţoiu este conferenţiar univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A studiat vioara la Conservatorul din Bucureşti şi, între anii 1990-1991, a fost bursieră a statului italian la Cursul special de perfecţionare al Conservatorului din Fiesole (clasa prof. Piero Farulli). În perioada 1982-2000 a fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti. În anul 2004 a obţinut titlul de doctor în muzică cu teza Sonata de vioară de la Debussy la Enescu. A susţinut zeci de concerte în Bucureşti (Filarmonica George Enescu, Institutul Polonez, Institutul Goethe, Institutul Francez, Ambasada Germaniei, Institutul Maghiar ş.a.), în oraşe din ţară şi în străinătate (Italia, Germania, Republica Moldova ). A participat la emisiuni radio şi de televiziune, a realizat înregistrări pentru Radio România şi a participat la festivaluri din România şi Italia. A susţinut numeroase comunicări la simpozioane internaţionale, cum ar fi Simpozionul Internaţional de Muzicologie George Enescu (Bucureşti), precum şi conferinţe la Budapesta şi Londra. A publicat articole în revistele Hungarian Review, Musicology Today, 22, Muzica, Memoria ş.a.. Este îngrijitor de ediţie (împreună cu Ioan Crăciun) al volumului George Enescu, poet şi gânditor al viorii (2011), apărut la Editura Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti. La aceeaşi editură a publicat în anul 2011 volumul Muzicieni români – biografii ascunse în arhive (vol. I), iar în 2012 volumele Sonatele pentru vioară şi pian de Béla Bartók – repere de analiză pentru o interpretare elevată şi Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier.

Manuela Giosa a studiat pianul la Liceul de muzică „George Enescu“ din Bucureşti cu profesoarele Liudmilla Popişteanu şi Ileana Busuioc; şi-a perfecţionat ulterior studiile muzicale, între anii 1988-1993, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu prof. univ. Gabriel Amiraş – pian şi prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu – muzică de cameră. Pianista a obținut Premiul III la Concursul internaţional de la Catanzaro (1985) şi a fost finalistă la Concursul cameral „Vittorio Gui“ (Florenţa, 1991); în 1997 a obţinut Premiul II la Concursul internaţional „Orpheus” de la Anvers. A urmat cursuri de perfecţionare sub îndrumarea pianiştilor de renume internaţional Dmitri Bashkirov (Spania, 1991), Miguel Angel Estrella şi Eric le Sage (Franța, 1996). În anul 2005 a obţinut titlul de doctor in muzică cu teza Pianul in creaţia lui Mihail Jora. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte în ţară (cu orchestrele simfonice naţionale din Ploieşti, Braşov, Oradea, Timişoara, Craiova) şi în străinătate (recitaluri solo şi camerale în Italia, Franţa, Belgia, Austria şi Germania). Manuela Giosa a realizat înregistrări solo şi de muzică de cameră la Radio Romania şi la TVR. În prezent este conferenţiar univ. dr. la catedra de muzică de cameră a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.

Sponsori: ING Bank, Volksbank, Lions Club, Apanova, Cognistudio, Generali
Parteneri: Art Line, Editura Anima, Art Act Magazine
Parteneri media: Bucharest Herald, TVR Cultural, Sapte Seri, LiterNet, Observator Cultural, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Allgemeine Deutsche Zeitung, Port.ro, Cronica Romana, SiSC, ArtClue, Salut Bucureşti

Bucuresti, 07.11.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *